Ľudí, ktorí budú potrebovať trvalú dialýzu, bude po pandémii viac

Zahraničné štúdie ukazujú, že asi 18 percent pacientov, ktorí pri ochorení COVID-19 prekonali akútne zlyhanie obličiek, môže skončiť na chronickej dialýze. Covid je pre obličky hrozbou, nielen v prípade ťažkého priebehu ochorenia. Po prekonaní infekcie je kľúčová prevencia.

29.04.2021 06:00
obličky Foto:
Ochorenie obličiek spôsobené koronavírusom môže zostať skryté a je nutné ho čo najskôr odhaliť. Stačí iba analýza moču a kvapka krvi.
debata

Pacienti by mali ísť za svojím praktickým lekárom a spýtať sa ho na preventívne vyšetrenie alebo navštíviť nefrologickú ambulanciu.

Koronavírus poškodzuje obličky dvomi spôsobmi. Primárne toxicky napáda priamo bunky obličkových klbiek a kanálikov. Okrem toho sekundárne útočí na obličky cez horúčky, dehydratáciu, covidovú pneumóniu alebo zasahuje srdce a spôsobuje septický šok. „Väčšina pacientov má zasiahnuté obličky práve sekundárnou cestou, ktorá spôsobuje zlé prekrvenie. Na prekrvenie sú obličky veľmi citlivé,“ vysvetľuje nefrologička Monika Alaxinová.

Primárne poškodenie obličiek vírusom spôsobuje až stokrát vyššiu koncentráciu enzýmu ACE-2 v obličkách ako napríklad v pľúcach. Tento enzým funguje ako receptor koronavírusu pre vstup do bunky. Pokiaľ v obličkách napadne tubulárne bunky, rozvinie sa tzv. akútna tubulárna nekróza, keď bunky odumrú a kým sa obnovia, musí byť pacient na dialýze. Vírus tiež napáda bunky glomerulu, kde spôsobuje poškodenie podobné ako pri infekcii HIV. Početnosť takýchto priamych napadnutí zatiaľ nie je známa, pretože potvrdiť ich môže jedine biopsia, ktorá sa bežne nevykonáva.

Nedávno bola zverejnená štúdia, do ktorej bolo zapojených 3 099 pacientov zo 67 amerických nemocníc, ktorí boli hospitalizovaní na JIS. Z týchto ľudí malo 20 % akútne poškodenie obličiek, ktoré si vyžadovalo dialyzačnú pomoc. Mortalita týchto pacientov v priebehu jedného mesiaca od prijatia bola 55 %. „Aj na Slovensku sa počet pacientov, ktorí budú potrebovať dialýzu, môže v dôsledku koronavírusu zvýšiť o 5 až 10 %,“ dodáva doktorka Alaxinová.

Preventívne vyšetrenia po infekcii

Po prekonaní infekcie COVID-19 sa ako kľúčová javí prevencia. Ochorenie obličiek spôsobené koronavírusom môže zostať skryté a je nutné ho čo najskôr odhaliť. Stačí iba analýza moču a kvapka krvi. „Pacienti, ktorí boli hospitalizovaní, by mali podstúpiť kontrolu po troch a potom po šiestich mesiacoch od uzdravenia. Preventívne vyšetrenie by však mali absolvovať všetci, ktorí covid prekonali, takže aj tí s miernym priebehom,“ apeluje Monika Alaxinová.

„Vyšetrenie nie je zložité a všeobecní lekári sú na to vybavení. Bez týchto preventívnych vyšetrení sa môže stav obličiek zhoršovať, pretože vírus môže obličky skutočne poškodiť a bez prevencie o tom pacient dlho nemusí ani vedieť,“ vysvetľuje riaditeľ siete dialyzačných stredísk B. Braun Avitum Martin Kuncek. Všetci ostatní si môžu svoje obličky otestovať aspoň na diaľku pomocou webu www.oblickovakalkulacka.sk. Pokiaľ komukoľvek vyjde, že je v rizikovej skupine, aj on by mal od svojho praktického lekára požadovať preventívne vyšetrenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obličky #dialýza #Covid-19