Pri astme je problém vydýchnuť všetok vzduch

Astmu možno charakterizovať ako pretrvávajúci zápal sliznice dolných dýchacích ciest. Následkom tohto zápalu dochádza k zužovaniu dýchacích ciest, a ak sa nelieči, vznikajú nevratné zmeny. Dnes je Svetový deň astmy.

04.05.2021 06:00
astma, doktorka, astmatik, inhalátor Foto:
Mnohí astmatici nevedia správne inhalovať protiastmatické lieky.
debata

Predstavme si priedušky a priedušinky ako prierez trubicou, ktorej steny sú obalené svalovinou. Za normálnych okolností sa v ich vnútri nachádza dostatočný priestor na prúdenie vzduchu. Pri astmatickom záchvate sa svaly v stenách priedušiek stiahnu, sliznica opuchne a žliazky v nej začnú vo zvýšenej miere produkovať hlien.

Takto zúžené dýchacie cesty nedovolia vzduchu uniknúť z pľúc normálnou rýchlosťou. Pľúca sú tak pri ďalšom vdychu ešte spolovice plné vzduchu. Vdychovanie ďalšieho vzduchu vyvoláva následkom ich prílišného roztiahnutia bolesť a pocit ťažoby na hrudi. Vinou zadržiavania vzduchu a stiahnutia dýchacích svalov v pľúcnom tkanive sa do krvného obehu dostáva menej kyslíka, čo vyvoláva u astmatikov dýchavičnosť. Pri usilovnom vypudzovaní vzduchu z pľúc zúženými prieduškami vzniká typický hvízdavý zvuk, tzv. piskoty.

V roku 2019 odborníci diagnostikovali v SR 11 375 astmatikov, čo je o 959 prípadov viac ako v roku 2018. Počas pandémie COVID-19 poklesol počet fyzických návštev pacientov v ambulanciách imunoalergológov na Slovensku o takmer 60 percent.

Nie kŕč hladkého svalstva, ale zápal

Astma nie je výlučne ochorenie dneška, zmienku o nej by sme našli už na egyptskom papyruse. Jej výskyt však stúpa spoločne so zhoršujúcim sa životným prostredím a zvyšujúcim sa množstvom pacientov s alergiami. To, že ide o zápalové ochorenie, sa zistilo až v 80. rokoch. Dovtedy sa astma považovala za kŕč hladkého svalstva.

MUDr. Štefan Reinhardt, pľúcny lekár, Tatranská Polianka Čítajte viac Primár z Tatier má najväčšiu zbierku inhalačných liekov

„Inhalačné kortikoidy prišli v roku 1972,“ spomína pľúcny lekár, MUDr. Štefan Reinhardt z Tatranskej Polianky, ktorý je sám ťažkým astmatikom. To je aj dôvod, prečo už polstoročie žije vo Vysokých Tatrách. Astme totiž veľmi pomáha tzv. klimatická liečba. Už len fakt, že astmatik sa nachádza vo vysokohorskej polohe, kde je menej plesní, prachu či degenerovaných peľových zŕn, má veľmi pozitívny efekt. Keďže toto prostredie s nadmorskou výškou vyše tisíc metrov má v porovnaní s „dolniakmi“ aj posunutú peľovú sezónu, optimálne je vybrať sa sem na kúpeľnú, ústavnú liečbu alebo na dovolenku v čase, keď astmatikovi s alergickou astmou doma práve negatívne pôsobia „sezónne alergény“.

Astmatik s alergiou

Ak má astmatik tzv. alergickú astmu, jej spúšťačmi sú alergény ako peľ, roztoče v domácom prachu či perí, plesne, alergény zo slín, výlučkov a srsti zvierat. U astmatika s alergickou astmou teda ťažkosti závisia práve od toho, v ktorom období má príznaky alergie. Ak je alergický napríklad na stromový peľ, má ťažkosti predovšetkým na prelome zimy a na jar. „Vyše 80 % astmatikov má aj alergickú nádchu,“ dodáva MUDr. Reinhardt.

Astmatici s alergickou nádchou užívajú okrem liekov na astmu aj protialergické lieky lokálne do nosa a do očí v kvapkách a sprejoch, ďalej antihistaminiká v tabletách a čo je dôležité najmä na začiatku rozvoja každej alergickej nádchy, jediná príčinná liečba alergie je alergénová imunoterapia (postupné zvyšovanie malých dávok alergénov). Existuje v injekciách, kvapkách a už aj v tabletách pod jazyk. Aby mala efekt, užíva sa roky, čo je pre niektorých alergikov problémom.

Primár z Tatranskej Polianky si ešte pamätá, ako po ťažkých záchvatoch astmy pred mnohými rokmi našli pacientku udusenú na záchode a pacienti mali po záchvatoch také bolesti v oblasti bránice, ako keby ich niekto zbil. Dnes už pre ťažkých astmatikov existuje aj biologická liečba. Na Slovensku sú z tejto skupiny zaregistrované zatiaľ dva (injekčné) prípravky.

Skupiny liekov proti astme

Kontrolóry: Sú to inhalačné kortikoidy, lieky s protizápalovým účinkom, ktoré sa užívajú pravidelne a dlhodobo. Kontrolujú priebeh astmy a používajú sa preventívne. Ich užívanie by sa nemalo prerušiť ani vtedy, keď je astmatik bez príznakov. Objavili sa dokonca domnienky, že by mohli preventívne účinkovať proti rozvoju pľúcnej formy ochorenia COVID-19. Podľa jednej štúdie publikovanej v časopise The Lancet včasné podanie účinnej látky budezonid (ide o prvogeneračný inhalačný protizápalový liek pre astmatikov) znížilo pravdepodobnosť, že pacienti budú potrebovať urgentnú lekársku starostlivosť a po podaní lieku rýchlejšie ustúpili prejavy ochorenia.

Uvoľňovače: Sú to záchranné alebo úľavové antiastmatiká, ktoré sa používajú na odstránenie akútnych ťažkostí pri astme. Mali by sa podávať len pri akútnom zhoršení stavu. Uvoľňovače astmu neliečia, netlmia totiž zápal, odstraňujú len jeho dôsledok, a to zúženie priedušiek, ktoré sa po podaní záchranného lieku roztiahnu.

Fixné kombinácie: V jednom inhalátore sa nachádza nielen protizápalový inhalačný kortikoid, ale aj úľavový liek rozširujúci priedušky. Navzájom sa podporujú vo svojom účinku. Ide teda o udržiavaciu aj záchrannú terapiu v jednej fixnej kombinácii. Z tejto skupiny už existuje dokonca trojkombinácia (kortikoid a uvoľňovač v dvoch zložkách).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Astma #astmatici