Cholesterol: Mylné informácie môžu ohroziť zdravie aj život

Prinášame niekoľko mýtov, ktorým Slováci veria a ubližujú si tým. Odpovedáme tiež na vaše otázky o cholesterole.

08.05.2021 06:00
žena, rozmýšľanie, zdravá strava, nezdravá strava Foto:
Mnohí si myslia, že problémy s cholesterolom majú len starší ľudia. Nie je to pravda. Dbajte o svoju stravu už v mladosti.
debata (3)

Vlašské orechy obsahujú veľa cholesterolu

Jedným z omylov je nerozlišovanie tuku a cholesterolu. „Ľudia často nevedia, čo obsahuje veľa cholesterolu. Predstavujú si, že sú to mastné jedlá, bôčik, slanina. Nevedia, ktoré orechy sú zdravšie. Často sú prekvapení, že náš vlašský orech patrí medzi najzdravšie. Dôležitá je aj edukácia o „skrytých tukoch“. Tie sú napríklad v rôznych keksoch, ale aj v syroch,“ hovorí kardiológ a obezitológ Ivan Majerčák. „Základným problémom je, že sa nemali kde naučiť, čo je to zdravá strava a množstvo protichodných informácií nájdu na Googli.“ Dôležité je vedieť rozoznať, ktoré tuky sú zdravšie. Sú to najmä za studena lisované oleje: olivový alebo ľanový olej.

Cesnak a jeho vplyv na cholesterol

Soľ je síce nad zlato, ale nie pre zdravú hladinu cholesterolu. Vhodnejšie je nahradiť ju bylinkami. Mnoho ľudí však nemá správne informácie o jedle. „V súvislosti s tlakom a cholesterolom je populárny asi najviac cesnak, ktorý síce neškodí, ale ako liečba vysokého tlaku pri chodení do práce nie je vhodný,“ vraví kardiológ.

Antikoncepcia zvyšuje hladinu cholesterolu

„Pacienti chodia do ambulancie s množstvom ,zázrakov', ktoré našli na internete,“ hovorí doktor Majerčák. Sú to napríklad informácie o spaľovačoch tukov, o bylinkách na detoxikáciu organizmu alebo o antikoncepcii, ktorej sa tiež pripisujú mylné účinky na cholesterol.

Pohyb nie je až taký potrebný

Chybné informácie kolujú aj o vplyve pohybu. „Pacienti síce vedia, že máme dobrý a zlý cholesterol, ale že ten zlý znižujeme najmä stravou a tabletkami a dobrý si vedia zvýšiť pravidelnou pohybovou aktivitou, netušia,“ dodáva obezitológ a kardiológ. Pohybovými aktivitami nemusí byť len náročné cvičenie s činkami, pre zdravie organizmu je prospešná aj dlhá prechádzka. „Ľudia si počas pravidelnej pohybovej aktivity uvedomia, že pohyb nielen zvyšuje energetický výdaj, ale má aj množstvo ďalších pozitívnych účinkov."

Zlý cholesterol sa týka len starších

Mnohí si myslia, že problémy s cholesterolom majú len starší ľudia. „Zaujímavú štúdiu urobili v Maďarsku. Merali elasticitu artérií u detí v škôlke. Zistili, že k zvýšeniu tuhostí artérií dochádza už u malých detí. Takže o svoju hladinu cholesterolu by sme sa mali zaujímať už ako deti,“ hovorí Majerčák. „U dospelých aj detí platí, že ak meria ich pás viac ako polovica ich výšky, sú ohrozenou skupinou,“ upozorňuje lekár.

Potrebujete pomôcť? Naši odborníci vám poradiaísť na Rady Pravdy

Päť otázok a odpovedí o tukovej látke v krvi

Čo je cholesterol?

Cholesterol ako tuková látka sa nachádza v každej bunke ľudského tela a je pre fungovanie organizmu nevyhnutný. Bez neho by sa telo nedokázalo regenerovať, uzdravovať, jeho nedostatok by pôsobil na pamäť, správne fungovanie nervov, vytváranie vitamínu D a negatívne by ovplyvňoval mnoho ďalších funkcií v tele. Je základným stavebným prvkom pre niektoré hormóny. Ľudský organizmus ho nezískava iba zo stravy, väčšiu časť si telo vytvára v pečeni a v tráviacom ústrojenstve.

Aký je rozdiel medzi dobrým HDL a zlým LDL cholesterolom?

Keďže cholesterol je tuk a nie je rozpustný v krvi, medzi bunkami ho prenášajú bielkovinové nosiče nazývané lipoproteíny. Hlavné dva druhy lipoproteínov sú HDL a LDL. V skutočnosti je však cholesterol iba jeden, len v krvi migruje vo väzbe na rôzne bielkoviny. Hlavnou úlohou HDL lipoproteínu je odvádzať prebytočný cholesterol z krvného riečiska do pečene. Odtiaľ sa prebytočný dostáva do žlče a opúšťa ľudské telo. HDL lipoproteín dokonca odstraňuje cholesterol aj z tukových usadenín v cievach. Preto ho laicky označujeme ako „dobrý cholesterol“. LDL cholesterol – lipoproteín s nízkou hustotou, je hlavný prenášač cholesterolu do buniek tela. Každá bunka cholesterol potrebuje, ak ho však je v krvi príliš veľa, zvyšuje sa riziko postupného usadzovania tuku na stenách tepien. Takémuto stavu sa hovorí ateroskleróza. Cholesterolu naviazanému na LDL nosič sa hovorí „zlý cholesterol“.

Čo spôsobuje vysoká hladina zlého LDL cholesterolu?

Ide o najzávažnejší rizikový faktor srdcovocievnych chorôb. Vysoký cholesterol nebolí a nijako sa neprejavuje. Ak sú ale dlhodobo zvýšené jeho hodnoty, môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Vysoká hladina cholesterolu je príčinou aterosklerózy, čo spôsobuje srdcový infarkt, mozgovú porážku, nedokrvenie dolných končatín, postihnutie obličiek či poruchy erekcie u mužov. Dnes je už potvrdený aj vzťah medzi hladinou cholesterolu a rozvojom srdcovo-cievnych či mozgovo-cievnych komplikácií.

Prečo a kedy si mám všímať hladinu zlého LDL cholesterolu?

Optimálna hodnota cholesterolu v krvi u dospelého človeka by nemala presiahnuť 5,2 mmol/l. Za zvýšený sa považuje hodnota od 5,2 do 6,2 mmol/l a namerané hodnoty nad 6,2 mmol/l sa označujú ako vysoký cholesterol, čím sa považujú za rizikové. U hladiny „zlého“ LDL cholesterolu zároveň platí: čím nižšie – tým lepšie. Ak je človek zdravý, tak hodnota LDL cholesterolu by nemala prekročiť 3,0 mmol/l. Ak však trpí diabetom, hodnota LDL cholesterolu by nemala prekročiť 2,6 mmol/l, no a ak pacient v minulosti prekonal infarkt alebo mozgovú príhodu odporúčaná hodnota je do 1,4 mmol/l. Koncentrácie a hodnoty cholesterolu sa v organizme dajú zistiť jednoduchým testom, ktorý sa robí nalačno. Lekári hovoria, že nie je dôležitá celková hladina cholesterolu v krvi, ale jeho štruktúra a pomer jednotlivých zložiek. Pomer HDL, teda "dobrého cholesterolu“ k LDL, teda "zlému cholesterolu“ by nemal byť menší ako 1 : 3, ideálne 1,5 : 3.

MUDr. Marián Piešťanský, CINRE, koronárna angioplastika, intervenčný kardiológ Čítajte aj Intervenčný kardiológ Piešťanský: Ako rozšíriť zúženú tepnu v srdci bez narkózy?

Ako môžem dosiahnuť zníženie zlého LDL cholesterolu?

Na zníženie vysokého cholesterolu sa používajú lieky, ktoré poznáme pod pojmom statíny. Tieto lieky pacienti užívajú dlhodobo. Na druhej strane, pacientom pomáha tiež nefarmakologická liečba, a to v podobe zmeny stravy, celkového životného štýlu a nasadenia diéty, ktorá zníži hladiny cholesterolu. Ľuďom so zvýšenou hladinou cholesterolu sa odporúča znížiť príjem nasýtených tukov. Medzi ne patria mliečne a mäsové výrobky, tuhé margaríny, zákusky, sušienky, rýchle občerstvenie, ako aj potraviny, ktoré sú najdôležitejším zdrojom cholesterolu v strave, teda vnútornosti, mäso a spomínané tučné mliečne produkty ako syry, smotana a maslo.

Do jedálnička by, naopak, mali byť zaradené ryby, aspoň dvakrát do týždňa. Taktiež vláknina v hrubozrnných či celozrnných výrobkoch, strukovinách, ovocí, bobuľovitých plodoch a v zelenine. Strava bohatá na vlákninu vedie k zníženiu cholesterolu a je dôležitým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Hodnoty tzv. zlého cholesterolu zníži aj pohyb. Každý kilogram navyše spôsobuje nárast cholesterolu. Aktívny pohyb je jeden z najúčinnejších spôsobov, ako zvýšiť hladinu ochranného HDL cholesterolu a zároveň znížiť koncentráciu škodlivého LDL cholesterolu. Dôležitá je pohybová aktivita 3– až 5-krát týždenne aspoň 30 minút. Odporúča sa aktívny pohyb, jeho tempo však nesmie prekážať v rozprávaní, hovorí sa tomu aeróbna aktivita. Ideálne sú beh, cyklistika a plávanie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #otázky a odpovede #mýty a fakty