Alergikov a astmatikov pribúda. Pandémia situáciu ešte zhoršuje

Astma patrí medzi najrozšírenejšie chronické ochorenia a aj na Slovensku každý rok pribúdajú noví pacienti, ktorým je diagnostikovaná.

27.05.2021 06:00
žena, príroda, astma, inhalátor Foto:
Odborníci sa zhodujú, že je potrebné, aby sa k alergii a astme pristupovalo ako k závažným ochoreniam, ktoré je potrebné včas a účinne liečiť.
debata (2)

Odborníci volajú po tom, aby sa teraz, keď sa pandemická situácia v súvislosti s koronavírusom zlepšuje, začala opäť väčšia pozornosť venovať aj tomuto, dnes dobre liečiteľnému, ochoreniu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie(WHO) má astmu celosvetovo viac ako 339 miliónov ľudí.

Ľudí, ktorí trpia na rôzne druhy respiračných alergických ochorení, pribúda nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Problémy s nimi spojené sú neraz zľahčované, hoci neliečená alergia u pacientov často prechádza až do astmy. Najohrozenejšou skupinou sú deti.

Alergie sú aktuálne najčastejším chronickým ochorením v Európe a podľa odhadov bude v roku 2025 s alergiou zápasiť až polovica európskej populácie. Na Slovensku trpia alergickou nádchou približne traja z desiatich Slovákov. Pandémia covidu celú situáciu ešte viac skomplikovala, klesla totiž miera testovania na diagnostiku alergických ochorení, a to až o 40 percent. Vplyvom pandémie koronavírusu pritom ľudia navštevujú imunoalergológov čoraz menej, čo sa odzrkadlilo aj na poklese miery testovania na diagnostiku tohto ochorenia.

Tento stav môže byť „časovanou bombou“ pre astmu, s ktorou alergia úzko súvisí. „Ak sa alergická nádcha včas a adekvátne nelieči, vo väčšine prípadov sa vyvíja do ďalších alergických ochorení a tiež do astmy,“ vysvetľuje prepojenie medzi týmito dvomi ochoreniami profesor Miloš Jeseňák z Univerzitnej nemocnice v Martine.

Zároveň dodáva, že pre čoraz viac ľudí tieto ochorenia predstavujú významný dosah na kvalitu života. „Spôsobujú poruchy spánku, dýchavičnosť, pacientov obmedzujú v bežných denných aktivitách, významne im znižujú kvalitu života, dokonca vedú k miliónom vymeškaných dní v škole a v práci,“ dopĺňa.

astma, doktorka, astmatik, inhalátor Čítajte viac Pri astme je problém vydýchnuť všetok vzduch

Neliečenie alergie môže okrem výrazného zhoršenia kvality života pacienta viesť aj k nárastu zdravotných a sociálnych nákladov. Za rok 2018 predstavovali nepriame odvrátiteľné náklady spôsobené alergiou a astmou na Slovensku viac ako 717 miliónov eur. Do tejto sumy sú zahrnuté výdavky plynúce z fondov Sociálnej poisťovne a odhady dosahov straty produktivity práce. Celkové priame náklady na liečbu týchto ochorení v roku 2018 stáli slovenské zdravotníctvo 70 miliónov eur, z čoho až dve tretiny tvorili náklady na liečbu astmy.

Včasnou liečbou alergie, ktorá dokáže zabrániť rozvoju do astmy, môžeme teda aj významne ušetriť. „Ako potvrdila aj naša minuloročná analýza, priame aj nepriame náklady na starostlivosť o pacientov s alergiami sú v porovnaní s astmou v súčasnosti polovičné,“ vysvetľuje profesor Róbert Babeľa z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave.

Odborníci sa zhodujú, že je potrebné, aby sa k alergii a astme pristupovalo ako k závažným ochoreniam, ktoré je potrebné včas a účinne liečiť. Rovnako je dôležité upriamiť pozornosť na deti, kde by mohol pomôcť vznik Národného programu prevencie a liečby alergie a astmy pre deti a adolescentov, ako aj sústrediť sa na ďalšie investície do modernej a kvalitnej liečby na Slovensku, ktoré majú očakávanú vysokú úroveň návratnosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Astma #alergie #astmatici