Neinfekčná pandémia. To sú alergie

Kým na začiatku 20. storočia boli alergie zriedkavé, dnes sú najčastejším chronickým ochorením v únii, s ktorým zápasia milióny ľudí. Podľa odborníkov bude v roku 2025 s alergiami zápasiť až polovica populácie únie. Napriek tomu je, podľa zistení Európskej federácie pacientov s alergiami a ochoreniami dýchacích ciest (EFA), povedomie Európanov o závažnosti tohto ochorenia nízke.

19.05.2021 07:13
doktor, inhalátor, astma, predpis Foto:
Astma a alergia každý rok spôsobia v Európe stratu viac ako 100 miliónov pracovných dní a zmeškaných dní vyučovania.
debata

Neliečená alergia stojí systém dvojnásobne viac

Viaceré štúdie ukazujú, že alergia zároveň úzko súvisí aj s astmou. Takmer polovica pacientov s alergiami trpí oboma ochoreniami a až takmer 70 % prípadov astmy je spôsobených alergiou. Tento nepriaznivý trend potvrdzujú aj dáta z ambulancií pneumológie a ftizeológie na Slovensku, ktoré v roku 2019 diagnosti­kovali astmu a astmatický stav u 11 375 osôb, čo je o 959 prípadov viac ako v roku 2018. Pri alergii a astme preto odborníci odporúčajú jednotný a spoločný prístup.

Pre čoraz viac ľudí predstavujú tieto ochorenia významný dosah na kvalitu života: spôsobujú poruchy spánku, dýchavičnosť, obmedzenie denných aktivít, zníženie kvality života a vedú k miliónom vymeškaných dní v škole a v práci. Podľa výsledkov štúdie vypracovanej popredným inštitútom so zameraním na alergiu a astmu GA2LEN dosahujú nepriame odvrátiteľné náklady nedostatočne liečenej alergie v únii celkovo 55 až 151 miliárd eur ročne.

dieťa, batoľa, dojča, bábätko Čítajte viac Analýza prvej stolice novorodenca môže odhaliť riziko možnej budúcej alergie

Astma a alergia každý rok spôsobia v Európe stratu viac ako 100 miliónov pracovných dní a zmeškaných dní vyučovania. Toto číslo sa znásobuje v prípade, keď človek síce chodí do zamestnania, ale kvôli svojmu zhoršenému stavu nie je schopný vykonávať svoju prácu plnohodnotne (tzv. prezentizmus).

Za rok 2018 predstavovali takéto nepriame náklady spôsobené alergickou nádchou a astmou na Slovensku sumu viac ako 717 miliónov eur. Do tejto sumy sú zahrnuté výdavky plynúce z fondov Sociálnej poisťovne a odhady dosahov straty produktivity práce. Celkové priame náklady na liečbu týchto ochorení v roku 2018 stáli slovenské zdravotníctvo 70 miliónov eur, z čoho až dve tretiny tvorili náklady na liečbu astmy.

zdravie, imunita, výživa, jablko, ovocie, vitamín Čítajte rozhovor Imunológ Miloš Jeseňák: Aj človek so zdravou imunitou môže ochorieť

Ako dokazuje analýza Ústavu zdravotníckych disciplín Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, priame aj nepriame náklady na starostlivosť o pacientov s alergiami sú v porovnaní s astmou polovičné. Podľa viacerých štúdií totiž včasná diagnostika a nasadenie potrebnej liečby alergie dokážu zabrániť u mnohých pacientov rozvoju astmy.

Na Slovensku je účinná liečba, ktorá sa však stále používa málo

Dnes majú pacienti vrátane detí k dispozícii účinnú liečbu, ktorá môže zabrániť rozvoju alergie na ďalšie alergény a astmy u pacientov s respiračnou alergiou.

Ide o alergénovú imunoterapiu (AIT), ktorú Európska lieková agentúra označuje za jediný spôsob liečby, ktorý dokáže modifikovať priebeh ochorenia a nepotláča len symptómy.

Pri tejto liečbe je alergikovi v nízkych dávkach podávaný alergén, na ktorý je alergický. Cieľom je naučiť imunitný systém organizmu daný alergén tolerovať a na tento alergén nereagovať prehnanou, teda alergickou, reakciou, pričom účinok liečby sa zvyšuje, čím v skoršej fáze ochorenia je podaná.

MUDr. Štefan Reinhardt, pľúcny lekár, Tatranská Polianka Čítajte viac Primár z Tatier má najväčšiu zbierku inhalačných liekov

Na Slovensku je pacientom síce k dispozícii už dlhodobo, ale počet alergikov, ktorí ju užívajú, je stále veľmi nízky. Iba 11 % z evidovaných pacientov bolo v roku 2019 liečených AIT.

U detí do 18 rokov je toto číslo mierne vyššie (16 %), stále však poukazuje na vysoký podiel neliečených detských pacientov, ktorým by účinná AIT terapia mohla zlepšiť kvalitu života a zmeniť nepriaznivú prognózu v neskoršom veku a v dospelosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #alergie #alergici #imunoterapia