Najohrozenejšie alergiami a astmou sú deti

Výskyt alergií vo svete je čoraz väčším problémom u detí. Tie, ktoré trpia alergiou, majú až deväťnásobne vyššiu šancu na rozvoj astmy v dospelom veku. Odborníci preto ešte viac zdôrazňujú potrebu prevencie v podobe včasnej diagnostiky a správnej liečby alergie už v detskom veku.

03.06.2021 10:00
dieťa, inhalácia, dýchanie, astma Foto:
Zaujímavým údajom je aj to, že v roku 2019 detskí pacienti na Slovensku najčastejšie absolvovali kúpeľnú liečbu pre netuberkulózne choroby dýchacích ciest (alergická nádcha a astma).
debata

Astma je zároveň najčastejšie chronické ochorenie v detskom veku, čo potvrdzujú viaceré európske údaje o dôvodoch absencií v škole, návštevách na lekárskej pohotovosti či počte hospitalizácií. Ak totiž alergia a astma nie sú dostatočne pod kontrolou, dokážu vyvolávať zdravotné stavy vyžadujúce si návštevu lekára. Základom prevencie by preto mala byť včasná diagnostika a správna liečba alergie už v detskom veku.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií boli v roku 2019 vo všeobecných ambulanciách pre deti a dorast deťom a mladistvým vo veku 0 až 18 rokov najčastejšie diagnostikované choroby dýchacej sústavy s celkovým počtom 127 465 pacientov. Viac ako polovica tohto počtu (56 %) sa týkala alergických reakcií (71 110).

Zaujímavým údajom je aj to, že v roku 2019 detskí pacienti na Slovensku najčastejšie absolvovali kúpeľnú liečbu pre netuberkulózne choroby dýchacích ciest (alergická nádcha a astma). V roku 2019 bolo zároveň v ambulanciách klinickej imunológie a alergiológie celkovo evidovaných až 502-tisíc pacientov s diagnózou alergická nádcha, alergická astma alebo s oboma diagnózami súčasne. Deti do 18 rokov tvorili z tohto počtu zhruba tretinu (165-tisíc pacientov).

dieťa, batoľa, dojča, bábätko Čítajte viac Analýza prvej stolice novorodenca môže odhaliť riziko možnej budúcej alergie

Procesy liečby a včasnej diagnostiky alergií ešte viac skomplikovalo vypuknutie pandémie COVID-19. Jej vplyvom výrazne poklesol počet fyzických návštev pacientov v ambulanciách imunoalergológov, a to až takmer o 60 %. Okrem toho testovanie na diagnostiku alergických ochorení pokleslo v diagnostickej sezóne v porovnaní s rokom „bez COVID-19“ až o 40 %.

„Včasnou diagnostikou a vhodnou liečbou alergie už v detskom veku vieme výrazne znížiť riziko rozvoja nových alergií a astmy, a teda aj zlepšiť kvalitu života pacientov v dospelosti,“ vysvetľuje MUDr. Iveta Neuschlová, ktorá pôsobí na Klinike detskej pneumológie a ftizeológie, LF SZU a NÚDCH.

Hoci dnes pacienti vrátane detí majú k dispozícii účinnú liečbu, na Slovensku sa používa stále málo. Ide o alergénovú imunoterapiu, ktorú Európska lieková agentúra označuje za jediný spôsob liečby, ktorý dokáže modifikovať priebeh ochorenia a nepotláča len príznaky. Pri tejto liečbe je alergikovi v nízkych dávkach podávaný alergén, na ktorý je alergický.

„Cieľom je naučiť imunitný systém organizmu daný alergén tolerovať a na tento alergén nereagovať prehnanou, teda alergickou, reakciou. Dobrou správou je aj to, že na Slovensku je alergénová imunoterapia dostupná už aj pre deti od piatich rokov,“ vysvetľuje profesor Miloš Jeseňák z Univerzitnej nemocnice v Martine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Astma #alergie