Chronický zápal zjazvuje a zužuje črevo. Postihuje však celé telo

Asi každý v živote už zažil poriadnu hnačku spojenú s bolesťami brucha, so slabosťou, s nechutenstvom, možno dokonca so zvýšenou teplotou, keď veľkú časť dňa strávil na toalete. Predstavte si situáciu, že pacienti s chronickými zápalovými ochoreniami čriev (IBD) zažívajú takéto situácie opakovane a celé roky, pričom ich ochorenie napreduje a považuje sa za nevyliečiteľné.

19.05.2021 00:00
crohn1, PR článok, reklama, nepoužívať

,,Na základe štúdií takmer polovica pacientov s chronickými zápalovými ochoreniami čriev popisuje svoje ochorenie ako chronicky aktívne alebo aktívne s pravidelnými vzplanutiami, prípadne náhlymi zhoršeniami,„ vysvetľuje MUDr. Anna Gojdičová, PhD., z Gastrocentra v bratislavskom Ružinove. ,,Nešpecifické zápalové črevné ochorenia sú systémové, čiže okrem tráviaceho traktu postihujú aj oči, kĺby, kožu či kosti. Počas ataku ochorenia je častým sprievodným prejavom únava, slabosť či celková vyčerpanosť a tieto prejavy často pretrvávajú aj v pokojovej fáze ochorenia. Pacienti vnímajú príznaky spojené s ochorením ako ponižujúce, trápne. Často to vedie k psychickým problémom a sociálnej izolácii. Približne 70 percent pacientov s ulceróznou kolitídou v prieskume uviedlo, že keď idú na nejaké nové miesto, majú strach, že nablízku nebudú toalety. Ďalším dôvodom na obavy je vysoká pravdepodobnosť vzniku kolorektálneho karcinómu.“

crohn2, PR článok, reklama, nepoužívať

Zápal v tele je výsledkom kombinácie faktorov

Medzi chronické zápalové ochorenia čriev patria Crohnova choroba a ulcerózna kolitída. V súčasnosti stále nie je celkom jasné, prečo vzniká tento imunopatologický zápal. Podľa všetkého ide o kombináciu faktorov genetiky, nežiaducich vplyvov vonkajšieho prostredia a zlyhania imunitného systému. Cieľom liečby je navodiť remisiu (obdobie pokoja) ochorenia a následne vyhojenie črevnej sliznice. Liečba je však obyčajne celoživotná.

Výrazne zmierniť ťažkosti a udržať ochorenie v pokojovej fáze môže zmena životného štýlu. Hlavné odporúčania sa týkajú príjmu vitamínu D, zdravého stravovovania, fyzickej aktivity, odbúravania stresu či vyhýbanie sa látkam, ktoré by mohli zhoršiť zápal. Napríklad fajčenie až trojnásobne zvyšuje riziko vzniku Crohnovej choroby a výrazne zhoršuje jej priebeh. Nikotín zhoršuje prekrvenie sliznice čreva, jej obranyschopnosť a podporuje zápalové procesy. ,,Pacienti, ktorí sa nevedia vzdať cigarety, zvyšujú pravdepodobnosť relapsu (stav zhoršenia) ochorenia na dvojnásobok, potrebujú vyššie dávky liekov a musia byť častejšie operovaní," dodáva gastroenterolo­gička.

Vitamín D, vyvážená strava a fyzická aktivita

Vedecký výskum jednoznačne preukázal, že nedostatok vitamínu D je rizikový faktor vzniku ulceróznej kolitídy, zhoršuje jej priebeh a vedie ku komplikáciám. Naopak, normalizácia hladín déčka v krvi tlmí aktivitu ochorenia, zvyšuje účinnosť protizápalových liekov a častejšie vedie k remisii. Dôležitá je aj pravidelná fyzická aktivita, pretože cvičenie zlepšuje náladu, pôsobí antidepresívne, znižuje vnímanie bolesti a zaháňa pocit únavy. Ale pozor, extrémna fyzická záťaž zas pôsobí negatívne na činnosť tráviaceho traktu. Dôležitým faktorom je aj odbúranie stresu. Ľahšie sa to napíše, ako vykoná. Pre pacientov s IBD je však dôležité naučiť sa zvládať stresové situácie.

Pri ulceróznej kolitíde neexistuje špeciálna diéta, ktorá by špecificky potláčala aktivitu zápalu v hrubom čreve. Strava by preto mala byť pestrá. Vo všeobecnosti sa odporúča jesť častejšie menšie porcie, dodržiavať pitný režim. V období aktívnej fázy Crohnovej choroby sa odporúča bezzvyšková diéta, ktorej podstatou je vylúčenie vlákniny zo stravy. Hoci sa inokedy veľmi odporúča, pri relapse chronického črevného zápalu je potrebné ju vynechať.

Jazvovatenie zužuje prierez čreva

Pri dlhotrvajúcom neliečenom zápale dochádza k tvorbe jazvovitého tkaniva, ktoré postupne zužuje prierez čreva. Ak už situácia dospeje do štádia, že nie je možný prechod natrávenej potravy, nevyhnutná je operácia s odstránením zúženej časti čreva. Ďalšou možnou komplikáciou je prienik zápalu cez črevnú stenu do okolia. V niektorých prípadoch môže dôjsť až ku vytvoreniu fistúl v črevnej stene, cez ktoré sa zápal šíri na priľahlé orgány. ,,V súčasnosti je dostupných niekoľko druhov biologickej liečby, ktoré ochorenie dokážu dostať do remisie aj na niekoľko rokov,„ tvrdí MUDr. Gojdičová. ,,Na začiatku možno nejaký čas trvá nájsť ten správny druh liečby, ale v pokojovej fáze ochorenia môžete viesť takmer normálny život,“ dodáva optimisticky pacientka s ulceróznou kolitídou a predsedníčka Slovak Crohn Clubu Veronika Ivančíková.

crohn5, PR článok, reklama, nepoužívať

IBD a COVID-19

Z dosiaľ dostupných dát vieme, že IBD pacient v remisii nemá vyššie riziko závažnejšieho priebehu COVID-19 v porovnaní s bežnou populáciou. U IBD pacientov je rizikovým faktorom pre závažný priebeh COVID-19 systémové užívanie kortikosteroidov. Sú to lieky, ktoré znižujú aktivitu imunitného systému, a tak sťažujú telu boj proti vírusu. Pacienti na dlhodobej terapii kortikosteroidmi majú 6-krát vyššie riziko závažnejšieho priebehu COVID-19. Jedným z najdôležitejších zistení je, že používanie imunosupresív a biologických liečiv sa nespája so zvýšeným rizikom infekcie novým koronavírusom. Dôležité je, aby pacienti neprerušovali liečbu, pretože aktívny zápal čriev je väčším rizikom infekcie ako užívanie imunosupresie a biologických liečiv. Všetkým pacientom s IBD sa odporúča dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.

crohn4, PR článok, reklama, nepoužívať

Nová aplikácia pre pacientov s IBD

Pre pacientov s chronickými zápalovými ochoreniami čriev (IBD) je na stiahnutie k dispozícii bezplatná mobilná aplikácia, pomocou ktorej môžu lepšie manažovať svoje ochorenie. ,,Pacient sa zaregistruje tak, že si aplikáciu stiahne, vypýta si od našej organizácie kód a následne do nej zadá, aký druh ochorenia má a aké lieky užíva. Môže si nastaviť notifikácie, aby nezabudol, kedy má termín u lekára, kedy užiť lieky. Je tam aj edukačná zóna a mapa IBD centier v SR,„ vysvetľuje Veronika Ivančíková, predsedníčka Slovak Crohn Clubu. ,,Aplikácia je vhodná aj na sledovanie zdravotného stravu, na poznámky v zmysle, ako sa cítim, čo som jedol, ktoré potraviny mi robia problémy a podobne.“ Viac informácií možnosť nájsť na www.crohnclub.sk.

Čo je to Crohnova choroba a ulcerózna kolitída?

Ulcerózna kolitída je chronické zápalové ochorenie hrubého čreva, ktoré vždy postihuje konečník a variabilne sa môže šíriť až po začiatok hrubého čreva. Ide o povrchový zápal. Najčastejším príznakom sú riedke stolice s prímesou krvi a hlienu, bolestivé nutkanie na stolicu, prípadne bolesti brucha.

Crohnova choroba je chronické zápalové ochorenie, ktoré môže postihnúť ktorúkoľvek časť tráviaceho traktu, najčastejšie však koniec tenkého čreva a hrubé črevo. Zápal na rozdiel od ulceróznej kolitídy preniká hlbšie do steny čreva a môže sa šíriť do okolia. Z toho potom vyplývajú komplikácie – tvoria sa kanáliky, tzv. fistuly, prípadne dutiny vyplnené hnisom, tzv. abscesy. Prejavy ochorenia závisia od toho, ktorá časť tráviaceho traktu je postihnutá. Najčastejšie sú to nešpecifické prejavy ako chudnutie, bolesti brucha, únava či teploty.

chyba