Celiakia - choroba chameleón. Aké sú jej príznaky či riziká

Lepok je nenápadný vinník jedného z najrozšírenejších skrytých ochorení menom celiakia. Rafinované autoimunitné ochorenie sa často prejavuje nešpecifickými príznakmi, čo má za následok, že viac ako polovica celiatikov o svojom ochorení nevie.

20.05.2021 07:00
pár, manželia, radosť, zdravá strava, šalát Foto:
Obavy z diagnostiky ochorenia, prípadne predsudok, že bude nutné navštíviť množstvo lekárov, často odradí od správneho postupu.
debata (1)

Neustála únava, strnulosť tela či búšenie v hlave, to všetko môže spôsobovať lepok. Podľa odhadov celiakiou trpí až jedno percento dospelej populácie. Na Slovensku je takmer 23-tisíc pacientov s touto diagnózou. Tí ostatní o svojom ochorení zatiaľ ešte nevedia, prípadne ešte nenavštívili gastroenterológa, ktorý toto ochorenie diagnostikuje.

„Je veľmi dôležité, aby sa ľudia diagnostiky neobávali a v prípade ťažkostí, prípadne výskytu celiakie v blízkej rodine, určite navštívili odborníka. Včasná diagnostika tak zabráni možným neskorším komplikáciám, ktoré s nezistenou alebo neskoro zistenou celiakiou môžu súvisieť,“ hovorí Jarmila Kabátová, dietologička z Gastroentero-hepatologického centra Thalion v Trnave.

Ak vás trápi častá bezdôvodná únava, nafukovanie, hnačky či naopak zápcha, bolesti hlavy, lámavé nechty, problémy s otehotnením a mnohé ďalšie príznaky rôzneho druhu – môžu len veľmi nenápadne naznačovať, že s vaším organizmom niečo nie je v poriadku. A príčinou môže byť práve lepok.

obilie, múka, lepok, celiakia Čítajte rozhovor Celiakia je chameleón medzi chorobami

Obavy z diagnostiky ochorenia, prípadne predsudok, že bude nutné navštíviť množstvo lekárov, často odradí od správneho postupu. „Diagnostika celiakie pozostáva zo štyroch stupňov. Prvý stupeň predstavujú klinické prejavy, ktoré však môžu poukazovať na množstvo iných ťažkostí, ktoré na prvý dojem nemusia ani súvisieť s lepkom alebo tráviacim traktom. Druhý je sérologické vyšetrenie – odber krvi, ktoré podozrenie na celiakiu potvrdí alebo vyvráti. Pokiaľ hovoríme o diagnostike, potom na základe pozitívnych protilátok na lepok je potrebné urobiť ešte bioptické vyšetrenie. Bez pozitívnej histológie nie je možné definitívne diagnózu celiakie stanoviť a pacient na Slovensku nemá ani nárok na preskripciu bezlepkových výrobkov,“ priblížila diagnostiku dietologička.

Mnoho ľudí si len zo stravy vysadí lepok a ak sa cítia lepšie, ostanú pri bezlepkovej strave. „Takéto samonastavenie sa na bezlepkovú diétu vám však môže skomplikovať situáciu, lebo bez zaťaženia organizmu lepkom už diagnostika nie je možná. Ak je teda lepok naozaj zdrojom vašich problémov, stratíte nárok na príspevok pri nákupe špecifických bezlepkových potravín, nehovoriac o skutočnosti, že zavedenie bezlepkovej diéty je vhodné odkonzultovať s dietológom, aby vaša strava, aj napriek určitým reštrikciám, bola plnohodnotná a nedochádzalo k deficitu niektorých živín,“ varuje Kabátová.

Celiakia a všetky formy neznášanlivosti lepku sa dajú liečiť jediným spôsobom – prísnou bezlepkovou diétou. Bezlepková diéta ako jediná zaručí, že sa povrch tenkého čreva dokáže „uzdraviť“, vďaka čomu vymiznú aj všetky prípadné nepríjemné prejavy ochorenia.

  • Ide o celoživotné ochorenie spôsobené neznášanlivosťou lepku. U ľudí s touto neznášanlivosťou dochádza pôsobením gluténu k zmene povrchu sliznice tenkého čreva
  • Typickými príznakmi sú: hnačka, chudnutie, nadúvanie, bledosť, vyrážka, žltá koža, znížený počet červených krviniek, vypadávanie vlasov, lámavé vlasy, lámavé nechty, krvácanie, dýchavičnosť, pocit mravčenia, bolesť kostí, hematóm, opuch, svalová slabosť, krvácanie do kĺbov, svalové kŕče, rednutie kostí
  • Niekedy sa objavuje spolu s inými ochoreniami, ktoré jej môžu predchádzať, alebo po nej, naopak, nasledovať. Tieto tzv. pridružené choroby majú niekedy význam aj v diagnostike, keď sa vďaka nim na celiakiu príde alebo naopak. Sú to: diabetes typu 1, ochorenie štítnej žľazy, neplodnosť a podobne
  • Zvyčajne ide o genetické ochorenie. Vyšší je výskyt u príbuzných 1. stupňa, teda u rodičov. Dedičnosť sa nedá presne určiť ako pri niektorých iných chorobách

Príznaky sa menia podľa veku

Predškolské deti môžu trápiť objemné mastné stolice, hnačky, bolesti a zväčšenie bruška, ochabnuté svalstvo.

U školských detí sa nemusia objavovať žiadne nápadné črevné symptómy. Typický je zlý stav výživy, málokrvnosť, menší vzrast a oneskorený celkový vývoj. Puberta môže v prípade nepoznanej, teda neliečenej celiakie priniesť spontánne zlepšenie.

Choroba sa potom znova prejaví v dospelosti, zvyčajne medzi 25. až 40. rokom veku. Spúšťačom môže byť predchádzajúce závažnejšie infekčné ochorenie, fyzický či psychický stres, úraz alebo operácie. U žien sa môže objaviť v súvislosti s tehotenstvom, pôrodom, dojčením.

V dospelosti sa môže neznášanlivosť lepku prejaviť nešpecifickými zažívacími ťažkosťami, pocitmi plnosti, plynatosťou a nechutenstvom. Prejavy tohto zradného ochorenia u dospelých sú úplne individuálne a veľmi pestré. Samotné črevné príznaky nebývajú časté a môžu aj celkom chýbať, prípadne sú hnačky len ľahšieho rázu a nárazové.

Veľmi často sa v dospelosti dostavujú mimočrevné príznaky: únava, anémia nereagujúca na liečbu, zápaly slizníc ústnej dutiny či spojiviek, Duhringova dermatitída (typ celiakie s kožnými prejavmi ochorenia), predčasná osteoporóza, slabosťou svalov a stratou citlivosti.

K sprievodným prejavom sa radia aj depresie, poruchy správania, oligospermia (znížená tvorba spermií), gynekologické poruchy (nepravidelná a oneskorená menštruácia), samovoľné potraty či neplodnosť. Nezriedka ju sprevádzajú ďalšie autoimunitné ochorenia – najčastejšie ide o autoimunitný zápal štítnej žľazy (10 až 20 % celiatikov), cukrovku 1. typu (3 až 8 % celiatikov), pečeňové, pľúcne a ďalšie autoimunitné choroby.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #celiakia #lepok