- pri bezlepkovej diéte sa nesmú jesť potraviny obsahujúce pšenicu, raž, jačmeň a ovos v žiadnej ich podobe (múka, vločky, krupica…), pretože obsahujú lepok
- základom bezlepkovej diéty sú zemiaky, ryža, kukurica, pohánka amarant, strukoviny vrátane sóje
- vždy by ste si mali prečítať zloženie potravín a ak je v ňom uvedený škrob alebo modifikovaný škrob, nemusíte sa obávať, pretože ak by išlo o zdroj lepku, musí to byť označené, napr. obsahuje pšeničný škrob. Kukuričný či zemiakový škrob je v poriadku. Pšeničné klíčky ale povolené nie sú
- pšeničná múka sa nahrádza kukuričnou, ryžovou, sójovou, či špeciálnymi bezlepkovými zmesami
- krupica sa nahrádza kukuričnou či pohánkovou krupicou
- strúhanku môžete kúpiť špeciálnu bezlepkovú či nastrúhať krehké kukuričné plátky, prípadne aj kukuričné lupienky
- chlieb, pečivo, múčniky môžete kúpiť v špeciálnom obchode alebo si ich upiecť z bezlepkových surovín
- bezlepkové cestoviny kúpite v špecializovaných obchodoch
- pri zahusťovaní nahraďte múku bezlepkovou múkou, maizenou či solamylom
- obsah lepku treba kontrolovať aj pri takých potravinách, kde by ho človek nečakal: jogurty, nátierkové maslá, kyslé smotany, majonézy…
Ktoré potraviny sú nevhodné
- obilniny obsahujúce glutén: pšenica, raž, jačmeň, tritikal, bulgur, kamut
- výrobky: pšeničné klíčky, pšeničné alebo iné otruby, grahamová múka, seitan, rastlinné bielkovinové náhrady mäsa, sójová omáčka vyrábaná so pšenicou, niektoré šalátové dresingy, práškové omáčky, polievky a polotovary obsahujúce pšeničnú múku
- nápoje: pivo, ležiak, limonády sladené sladom
- okrem toho riziko kontaktu s gluténom nesie aj konzumácia týchto zložiek potravín podľa údajov o zložení výrobku na obale: hydrolyzované rastlinné bielkoviny, škrob, modifikovaný škrob, príchute, arómy, dextrín, slad, jačmenný alebo pšeničný sirup
- glutén môžu obsahovať aj: lepidlo na obálkach a známkach (kupujte samolepiace druhy), rúž, niektoré lieky (skontrolujte si ich presné zloženie)

Vzorový jedálny lístok na jeden deň
Raňajky:
- čaj s citrónom, bezlepkový chlieb (najlepšie celozrnný, s vyšším obsahom vlákniny), maslo (v prípade laktózovej intolerancie rastlinné maslo alebo bezlaktózové maslo), šunka (bez obsahu lepku s čo najvyšším obsahom mäsa), surová zelenina
- bezlepkové müsli s mliekom (bezlaktózové), jogurt
Desiata: jogurt (bez obsahu pšeničného škrobu), ovocie, ryžové alebo kukuričné chlebíčky, slaný bezlepkový snack, bezlepková sušienka (sladký snack)
Obed:
- kurací vývar s bezlepkovými závarkovými cestovinami, hovädzí steak na hríbovej omáčke (pozor na laktózu a pozor na koreniacu zmes, aby neobsahovala lepok, v prípade zahusťovania použiť bezlepkovú múku), pečené zemiaky, zeleninový šalát
- brokolicová smotanová polievka s bezlepkovými krutónkami, pstruh na masle a zelenine, zemiaková kaša (bezlaktózové maslo a mlieko), mrkvový šalát
Olovrant: ako desiata
Večera:
- lečo s vajíčkom, bezlepkový chlieb
- zapečené zemiaky so šunkou a syrom, zeleninový šalát
2. večera: surová zelenina, tvaroh s postrúhaným jablkom a škoricou