Bezlepková diéta: Rady, čo jesť

Ak ste celiatik alebo máte alergiu na lepok, musíte sa vyhýbať potravinám a nápojom, ktoré ho obsahujú. Čo teda môžete jesť a piť? Prinášame niekoľko tipov.

25.05.2021 06:00
zelenina, celiakia, bezlepková diéta, zdravá... Foto:
Zelenina lepok neobsahuje, môžete ju preto jesť bez obmedzenia.
debata
  • pri bezlepkovej diéte sa nesmú jesť potraviny obsahujúce pšenicu, raž, jačmeň a ovos v žiadnej ich podobe (múka, vločky, krupica…), pretože obsahujú lepok
  • základom bezlepkovej diéty sú zemiaky, ryža, kukurica, pohánka amarant, strukoviny vrátane sóje
  • vždy by ste si mali prečítať zloženie potravín a ak je v ňom uvedený škrob alebo modifikovaný škrob, nemusíte sa obávať, pretože ak by išlo o zdroj lepku, musí to byť označené, napr. obsahuje pšeničný škrob. Kukuričný či zemiakový škrob je v poriadku. Pšeničné klíčky ale povolené nie sú
  • pšeničná múka sa nahrádza kukuričnou, ryžovou, sójovou, či špeciálnymi bezlepkovými zmesami
  • krupica sa nahrádza kukuričnou či pohánkovou krupicou
  • strúhanku môžete kúpiť špeciálnu bezlepkovú či nastrúhať krehké kukuričné plátky, prípadne aj kukuričné lupienky
  • chlieb, pečivo, múčniky môžete kúpiť v špeciálnom obchode alebo si ich upiecť z bezlepkových surovín
  • bezlepkové cestoviny kúpite v špecializovaných obchodoch
  • pri zahusťovaní nahraďte múku bezlepkovou múkou, maizenou či solamylom
  • obsah lepku treba kontrolovať aj pri takých potravinách, kde by ho človek nečakal: jogurty, nátierkové maslá, kyslé smotany, majonézy…

Ktoré potraviny sú nevhodné

  • obilniny obsahujúce glutén: pšenica, raž, jačmeň, tritikal, bulgur, kamut
  • výrobky: pšeničné klíčky, pšeničné alebo iné otruby, grahamová múka, seitan, rastlinné bielkovinové náhrady mäsa, sójová omáčka vyrábaná so pšenicou, niektoré šalátové dresingy, práškové omáčky, polievky a polotovary obsahujúce pšeničnú múku
  • nápoje: pivo, ležiak, limonády sladené sladom
  • okrem toho riziko kontaktu s gluténom nesie aj konzumácia týchto zložiek potravín podľa údajov o zložení výrobku na obale: hydrolyzované rastlinné bielkoviny, škrob, modifikovaný škrob, príchute, arómy, dextrín, slad, jačmenný alebo pšeničný sirup
  • glutén môžu obsahovať aj: lepidlo na obálkach a známkach (kupujte samolepiace druhy), rúž, niektoré lieky (skontrolujte si ich presné zloženie)
celiakia, lepok Čítajte viac Gastroenterologička: Bezlepková strava obsahuje menej niektorých látok

Vzorový jedálny lístok na jeden deň

Raňajky:

  • čaj s citrónom, bezlepkový chlieb (najlepšie celozrnný, s vyšším obsahom vlákniny), maslo (v prípade laktózovej intolerancie rastlinné maslo alebo bezlaktózové maslo), šunka (bez obsahu lepku s čo najvyšším obsahom mäsa), surová zelenina
  • bezlepkové müsli s mliekom (bezlaktózové), jogurt

Desiata: jogurt (bez obsahu pšeničného škrobu), ovocie, ryžové alebo kukuričné chlebíčky, slaný bezlepkový snack, bezlepková sušienka (sladký snack)

Obed:

  • kurací vývar s bezlepkovými závarkovými cestovinami, hovädzí steak na hríbovej omáčke (pozor na laktózu a pozor na koreniacu zmes, aby neobsahovala lepok, v prípade zahusťovania použiť bezlepkovú múku), pečené zemiaky, zeleninový šalát
  • brokolicová smotanová polievka s bezlepkovými krutónkami, pstruh na masle a zelenine, zemiaková kaša (bezlaktózové maslo a mlieko), mrkvový šalát

Olovrant: ako desiata

Večera:

  • lečo s vajíčkom, bezlepkový chlieb
  • zapečené zemiaky so šunkou a syrom, zeleninový šalát

2. večera: surová zelenina, tvaroh s postrúhaným jablkom a škoricou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #celiakia #lepok #bezlepková diéta #celiatik #alergia na lepok