Recepty: Chutne a zdravo aj bez lepku

Prinášame niekoľko receptov určených najmä pre ľudí s bezlepkovou diétou. Vyskúšali ste už cícerovú polievku, tekvicové ravioly či jahodové mafiny?

04.06.2021 06:00
bezlepková strava, celiakia, sendviče, humus,... Foto:
Vyskúšať môžete aj bezlepkový vegánsky sendvič s cviklovou nátierkou, zeleninou a pohánkou.
debata

Nátierka z cvikly

Ingrediencie (6 porcií): 6 krajcov Maestro Classic, 1 cvikla, 200 g nátierkové maslo, 1 strúčik cesnaku, hrsť orechov, soľ a čierne korenie, na ozdobu: rukola

Príprava: Uvarenú červenú repu nastrúhame, pridáme smotanový syr a dochutíme soľou a korením. Dôkladne premiešame a zmiešame s nadrobno nasekanými orechmi. Nátierku podávame s bezlepkovým chlebom, ktorý dozdobíme rukolou a vlašskými orechmi.

Tvarohová nátierka s reďkovkou a pažítkou

Ingrediencie (6 porcií): 6 krajcov Maestro Cereale, 250 g tvarohu, 1 zväzok reďkovky a pažítky, soľ a čierne korenie, na ozdobu: žerucha

Príprava: Reďkovku očistíme, umyjeme a nakrájame na drobné kocky. Tvaroh dáme do misky, pridáme reďkovku a nadrobno nakrájanú pažítku. Dochutíme soľou a korením. Nátierku podávame na bezlepkovom chlebe, ktorý dozdobíme žeruchou.

Mrkvová nátierka

Ingrediencie (6 porcií): 6 krajcov Maestro Vital, 100 g mrkvy, 125 g čerstvý syr, 1 citrón, soľ, na ozdobu: petržlenová vňať

Príprava: Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme smotanový syr, pokvapkáme citrónom pre jemne kyslú chuť a dochutíme soľou a korením. Dôkladne premiešame a podávame na bezlepkovom chlebe, ktorý dozdobíme žeruchou.

Čas prípravy nátierky: 10 min.

Bylinkové bagety

Ingrediencie (2 porcie): 1 balíček Mini Baguette, trocha pažítky a petržlenu, 100 g masla, 1 cesnak, štipka soli

Príprava: Bylinkové maslo pripravíme tak, že najemno nakrájame pažítku a petržlen, roztlačíme cesnak a všetko pridáme do masla spolu so štipkou soli. Dobre zamiešame. Keďže bylinkové maslo natrieme na bagety hneď, nemusíme ho odkladať do chladničky. Bagetu nakrájame pozdĺžne a bohato potrieme bylinkovým maslom. Zapečieme na 5 až 8 minút v rúre pri teplote 200 °C dozlatista.

Čas prípravy: 5 min.

Čas varenia: 5 až 8 min.

Polievka s cukinami, majoránom a chlebovými krutónmi

Ingrediencie: 6 až 8 krajcov Maestro Classic, 450 g cukety, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 vetvička majoránu, 3 PL mlieka, 2 PL strúhaného parmezánu, soľ a čierne korenie

Príprava: Cukiny nakrájame na plátky, cibuľu na kocky a vložíme ich do vysokého hrnca spolu s cesnakom, so soľou a s mliekom. Prikryjeme a varíme 10 minút. Potom prilejeme liter vody a privedieme do varu. Varíme ďalších 30 minút. Chlieb Maestro nakrájame na 1 až 2 cm kocky, pokvapkáme ich trochou olivového oleja, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry. Pečieme dozlatista pri teplote 180°C. Pred dovarením polievky pridáme nasekaný majorán, mleté čierne korenie, krutóny a posypeme strúhaným syrom.

Čas prípravy: 25 min.

Čas varenia: 40 min.

Cícerová polievka

Ingrediencie (4 porcie): 400 g Capelli d'Angelo, 1 malý kel, 200 g sušený cícer alebo 250 g cíceru, stopkový zeler, 1 malá mrkva, 1 zemiak, 1 paradajka, 1 malá cibuľa, 100 ml bieleho vína, 1/2 l zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, soľ a čierne korenie, 3 PL olivového oleja

Príprava: Cícer ponoríme na noc do studenej vody. Stopkový zeler, mrkvu, ošúpaný zemiak, kel a cibuľu nakrájame najemno, vložíme do hrnca na horúci olej a opražíme na slabom plameni. Potom pridáme cícer, bobkový list, soľ, korenie a biele víno. Necháme variť, kým sa víno neodparí. Prilejeme zeleninový vývar a pokračujeme vo varení asi 60 minút. Niekoľko minút pred dokončením varenia pridáme na kocky nakrájané paradajky a krátke polievkové rezance. Necháme variť podľa pokynov uvedených na obale cestovín.

Čas prípravy: 1 h 45 min.

Čas varenia: 1 h

Jahodové mafiny

Ingrediencie (15 porcií): 250 g Mix C – Mix Pâtisserie, 100 g kokosového cukru, 2 čl prášku do pečiva, štipka soli, 2 vajcia, 250 g prírodného jogurtu, 85 g masla, 250 g jahôd

Príprava: Do pripravenej misy vložíme maslo, vajcia a jogurt a všetko dôkladne prešľaháme, aby nám vznikla jednoliata zmes. V druhej mise premiešame sypké ingrediencie – kokosový cukor, kypriaci prášok a múku. Tieto predpripravené zmesi opatrne zmiešame a pridáme štipku soli. Umyté jahody nakrájame na kocky a pridáme do hotovej zmesi, ktorú lyžicou pomaly premiešavame, až nám vznikne cesto. Formu na mafiny vystelieme papierovými formičkami podľa fantázie a plníme ich až takmer po okraj, aby nám po upečení vznikla pekná čiapočka.

Čas prípravy: 10 min.

Čas varenia: 20 až 25 min.

celiakia, zdravé črevo, poškodené črevo, klky, lepok Čítajte viac Aký je rozdiel medzi celiakiou, alergiou a citlivosťou na lepok?

Lososový burger so sezamom

Ingrediencie (4 porcie): 600 g lososa, 1 až 2 čl sezamových semienok, 1 balenie hamburgerových žemlí, 3 šalotky, 2 PL ricotty, 1 paradajka, 20 g cibuľové klíčky, trocha strúhanky, trocha jogurtovej omáčky, trocha extra panenského olivového oleja, štipka soli

Príprava: Opečieme sezamové semienka 15 minút na dobre rozohriatej nepriľnavej panvici. Očistíme šalotku a najemno nakrájame. Z lososa odstránime kožu a šupiny, a potom ho nasekáme, kým nebude vyzerať ako tatársky biftek. Dáme ho do misky a pridáme ricottu, šalotku, sezam a lyžicu strúhanky. Zamiešame a necháme odpočívať v chladničke 1 hodinu; potom ho rozdelíme na štyri časti a obalíme v strúhanke. Hamburgerové žemle rozrežeme na polovicu, dáme na plech rozrezanou časťou smerom nahor a dáme ich do rúry so zapnutým grilom na 1 až 2 minúty. Medzitým opražíme lososové fašírky na panvici s 2 lyžicami oleja 1 až 2 minúty z každej strany, pričom ich obraciame, prikryjeme pokrievkou a nechajte dôjsť 30 sekúnd, potom jemne osolíme. Opečieme žemle, vnútro natrieme omáčkou a na každú z nich dáme plátok paradajky, lososový burger, zakryjeme druhou polovicou žemle a podávame.

Čas prípravy: 25 min.

Čas varenia: 10 min.

Mexické závitky

Ingrediencie (3 porcie): 3 tortily, 80 g kukurice, 60 g fazule kidney, 1 PL olivového oleja, 250 g mletého mäsa, 1 cibuľa, 1 cesnak, štipka čierneho korenia, štipka soli, 1 štipka, mletá čili paprička, 90 g ľadového šalátu, 50 g krému crème fraîche, 4 PL omáčky z čili papričiek, 2 PL petržlenovej vňate

Príprava: Kukuricu a fazuľu kidney dáme do sitka a premývame pod tečúcou vodou, kým voda nezostane číra. Zeleninu necháme dobre odkvapkať. Na panvici rozpálime olivový olej a prudko na ňom opečieme mleté mäso. Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame na malé kocky a pridáme k mletému mäsu. Mäso ochutíme mletým čiernym korením, soľou a ostrosť dodáme čili papričkami. Teplotu znížime na stredný stupeň. Kukuricu a fazuľu pridáme k mäsu. Ľadový šalát nakrájame na jemné pásiky. V miske zmiešame crème fraîche s čili omáčkou. Rozohrejeme panvicu bez tuku a postupne na nej zohrejeme tortily, ktoré potom uložíme na taniere. Do stredu tortily uložíme pás ľadového šalátu. Pritom z každej strany necháme pás voľný. Placky naplníme mletým mäsom, na ktoré pridáme čili omáčku s crème fraîche. Petržlenovú vňať posekáme nadrobno a posypeme ňou naplnené placky.

Čas prípravy: 20 min.

Čas varenia: 5 min.

Pizza so zemiakmi

Ingrediencie (3 porcie): 300 g Mix B – Bread-Mix, 5 g prášku do pečiva alebo 10 g pivovarských kvasníc, 250 ml vlažnej vody, 1 PL olivového oleja, 150 g mozzarelly, 200 g zemiakov, 2 až 3 filety sardel v oleji, 2 čl oregana, soľ

Príprava: Múku zmiešame s čerstvými alebo so sušenými kvasnicami, pridáme vodu a olej a vymiesime. Cesto položíme na mierne vymastený plech a necháme kysnúť na teplom mieste asi jednu hodinu. Ošúpeme surové zemiaky, nakrájame ich na veľmi tenké plátky a poukladáme na cesto. Pridáme na kocky nakrájanú mozzarellu a na kúsky nakrájané sardely, oregano, soľ a pokvapkáme olejom. Pečieme v predhriatej rúre.

Čas prípravy: 40 min.

Čas varenia: 25 až 30 min.

Tekvicové ravioly

Ingrediencie (4 porcie): 60 g Paniermehl – Breadcrumbs strúhanka, 300 g cesta na prípravu cestovín, 1 kg tekvica, 1/2 čl čerstvo pomletého muškátového orieška, 3 čl postrúhaného parmezánu, 50 g masla, 5 šalviových listov

Príprava: Plnku je vhodné pripravovať o deň skôr a nechať ju postáť v chladničke. Tekvicu zbavíme šupky, semien a nakrájame ju na kúsky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 30 minút v predhriatej rúre pri teplote 180°C. Plech vyberieme z rúry, mäkkú tekvicu rozmixujeme a vložíme do misy. Pridáme strúhanku, parmezán a muškátový oriešok, dobre premiešame a vložíme do chladničky. Vaječné cesto pripravíme podľa receptu. Rozvaľkáme na nie príliš tenký plát a nožom nakrájame na 5 až 6 cm štvorčeky. Na každý štvorček dáme čajovú lyžičku plnky a uzatvoríme do tvaru cukríka. Varíme v dostatočnom množstve slanej vody na miernom ohni a asi po 10 minútach scedíme. Podávame s roztopeným maslom, so šalviou a strúhaným parmezánom podľa chuti.

Čas prípravy: 1 h 30 min.

Čas varenia: 30 min.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #celiakia #bezlepková diéta #bezlepkové jedlá #alergia na lepok