Hyperaktívny močový mechúr: Pacienti sa boja piť, nie je to správne

Časté močenie, samovoľný únik moču a neustále vyhľadávanie toalety. To všetko sú príznaky hyperaktívneho močového mechúra. Je to nepríjemná záležitosť, o ktorej veľa ľudí ani nevie, že ňou trpí.

23.05.2021 06:00
toaleta, únik moču, močový mechúr, Foto:
Hyperaktívny močový mechúr môže narušiť spánok a sexuálny život.
debata

„Hyperaktívny močový mechúr je ochorenie chronického charakteru, ktoré postihuje všetky vekové kategórie. Jeho výskyt sa zvyšuje s vyšším vekom a vyskytuje sa častejšie u žien. Typicky sa prejavuje veľmi častým nutkaním na močenie, ktoré je veľmi urgentné a nie je možné vôľou toto nutkanie na močenie oddialiť. Častokrát býva spojené aj s únikom moču.“ vysvetľuje doktorka MUDr. Nikoleta Lédererová, urologička z Bratislavy. Hyperaktívny močový mechúr môže mať vplyv na vzťahy s priateľmi, ale aj s rodinou. Môže narušiť spánok a sexuálny život. Je dôležité vnímať príznaky a zistiť, či človek týmto ochorením trpí. Tento problém je totiž možné riešiť.

Príznaky:

  • Urgencia – naliehavá potreba močiť, ktorá je neodkladná a nekontrolovateľná
  • Polakizúria – chorobné, časté nutkanie na močenie, viac ako osemkrát za deň
  • Noktúria – nočné močenie, viac ako jedenkrát za noc
  • Urgentná inkontinencia – nechcený únik moču predtým, ako sa dostanete na toaletu

Vysvetľuje doktorka MUDr. Lédererová : „Vo väčšine prípadov nie je možné príčinu identifikovať. Príznaky hyperaktívneho močového mechúra sa častejšie vyskytujú s pribúdajúcimi rokmi. Nemali by sa však považovať za neliečiteľné následky starnutia. Hyperaktívny močový mechúr môže vzniknúť aj po pôrode, alebo po operáciách v oblasti panvy.“

V prvom rade je dôležité vedieť odlíšiť ochorenia, ktoré môžu spôsobovať podobné alebo rovnaké príznaky. „To sú napríklad zápal močových ciest, defekt panvového dna, kamene alebo nádory močového mechúra. Aj niektoré neurologické ochorenia (napr. Parkinsonova choroba, skleróza multiplex, stav po cievnej mozgovej príhode) môžu mať okrem iného aj príznaky hyperaktívneho močového mechúra,“ dodáva doktorka Lédererová.

Ak sa u vás príznaky zhoršujú, je potrebná návšteva lekára – urológa, ktorý urobí sériu vyšetrení na základe ktorých nastaví liečbu. Tá pozostáva z dvoch častí : medikamentóznej liečby a behaviorálnej terapie. Pri medikamentóznej liečbe sa pre pacienta vyberú lieky, ktoré najprv užíva mesiac. Ak sa po mesiaci ukáže, že lieky účinkujú, liečba pokračuje aspoň jeden rok. Popri medikamentóznej liečbe je dôležitá úprava životosprávy.

„Neoddeliteľnou súčasťou liečby je aj spolupráca pacienta, hovoríme tomu behaviorálny tréning, keď okrem toho, že pacient zmení svoje stravovacie návyky a pitný režim, začne aj posilňovať svoje panvové dno a trénuje svoj močový mechúr. Zároveň je veľmi dôležité vyhýbať sa látkam, ktoré pôsobia dráždivo. Odporúča sa skončiť s fajčením, alkohol piť iba príležitostne, kávu redukovať na jednu až dve denne. Tekutiny piť často v malých množstvách počas celého dňa. Dve hodiny pred spaním už neodporúčam piť. Príjem tekutín počas dňa je veľmi dôležitý. Pacienti s hyperaktívnym močovým mechúrom majú tendenciu prestať piť zo strachu, aby nemuseli stále chodiť na toaletu. Ale čím je v moči vyššia koncentrácia odpadových produktov, tým môže pôsobiť dráždivejšie," dodáva MUDr. Lédererová.

Každodenné tipy:

  • Vyhýbať sa alkoholickým a sýteným nápojom
  • Obmedziť alebo úplne prestať s fajčením
  • Vysadiť kofeínové nápoje ako káva, čaj alebo kola
  • Jesť menej citrusových a exotických plodov
  • Vyvarovať sa korenistých a štipľavých jedál
  • Udržiavať správny pitný režim – 1,5–2,5 litra denne podľa váhy jednotlivca
  • Precvičovať svalstvo panvového dna (napr. Kegelove cviky)
  • Snažiť sa ísť každé dve hodiny na toaletu
  • Dve hodiny pred spánkom nepiť žiadne tekutiny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #močový mechúr #mechúr #urológia #hyperaktívny močový mechúr