Opatrne s vitamínom A! Ženy s liečbou akné rodili poškodené deti

Práve v súvislosti s vitamínom A platí, že všetkého veľa škodí. Áčko je po talidomide druhý najväčší preukázaný ľudský teratogén, čiže látka, ktorá môže spôsobiť vrodenú vývojovú chybu alebo významne zvýšiť riziko jej vzniku. Preto pozor na jeho príjem v tehotenstve, dokonca aj v krémoch!

26.05.2021 06:00
vitamín A, retinol, molekula Foto:
V prípade tehotnej ženy v prvom trimestri môže byť kritickým množstvom v zmysle nadmerného príjmu vitamínu A už konzumácia jednej porcie hovädzej či možno dokonca treščej pečene.
debata (2)

Už na papyruse z obdobia možno 2. tisícročia pred Kristom bola opísaná liečba šeroslepoty nakvapkaním tekutiny z uvarenej teľacej pečene. Vitamín A sa úzko spája so zrakom – jeho nedostatok súvisí najmä so šeroslepotou. Aktívna látka vitamínu A, retinol, dostala názov odvodený práve od retiny – sietnice v oku.

Toxicitu vitamínu A po prvýkrát zadokumentoval polárnik Willem Barents už v 16. storočí, keď sa jeho muži predávkovali konzumáciou pečene ľadového medveďa. Polárnici zjedením pečene medveďov či tuleňov získali jednorazovú dávku vitamínu okolo 500 mg, postihli ich silné bolesti hlavy, závraty, vracanie. Otrava vitamínom A sa prejavuje nadmernou únavou, nechutenstvom, lámavosťou a vypadávaním vlasov, bolesťou kostí a svalov, suchou kožou, očami, nadmerným slzením. Tieto príznaky sa objavujú, ak sa do nášho tela dostal minimálne desaťnásobok odporúčanej dávky. Predávkovanie „áčkom“ sa dnes u ľudí vyskytuje pomerne zriedkavo, v zásade len pri chybnom užívaní koncentrovaných vitamínových preparátov. Ľudskému embryu však môže uškodiť aj zdanlivo malá dávka, pozor na to!

Tehotné, pozor na pečeň i liečivé masti s vitamínom A

Vitamín A sa nachádza vo veľkom množstve v pečeni rôznych zvierat (v hovädzej, bravčovej, hydiny či zajaca). Tento vitamín sa nachádza výlučne v živočíšnej potrave (predovšetkým v oleji z treščej pečene, z pečene tuniaka atď.). V prípade tehotnej ženy v prvom trimestri môže byť kritickým množstvom v zmysle nadmerného príjmu vitamínu A už konzumácia jednej porcie hovädzej či možno dokonca treščej pečene.

Betakarotén je provitamín vitamínu A. Pri látkovej premene sa pri rozdelení molekuly betakaroténu vytvoria v našom organizme dve molekuly vitamínu A. Betakarotén je pigment, ktorý obsahuje ovocie aj zelenina, ale je dôležité vedieť, že v zelenine tento vitamín v nebezpečnom množstve nikdy neprijmeme!

„Hraničné množstvo vitamínu A možno tiež ľahko dosiahnuť užívaním vitamínu A v kapsulách,“ upozorňuje doc. MUDr. Miroslav Peterka, DrSc., z Anatomického ústavu 1. lekárskej fakulty Karlovej univerzity v Prahe. V žiadnom prípade by ho teda budúce mamičky nemali užívať vo forme kapsúl a takisto by mali byť opatrné pri spomínanej konzumácii pečene. Kritická je už jednorazová konzumácia 25-tisíc jednotiek (IU) tohto vitamínu. Nebezpečenstvo pre tehotné však číha aj v kozmetických prípravkoch a liečivých mastiach na báze vitamínu A.

Matky s akné rodili poškodené deti

Pre vznik rôznych vrodených vývojových chýb je dôležitý najmä prvý trimester tehotenstva. Od tretieho týždňa po oplodnení môžu vznikať rázštepy chrbtice alebo rôzne defekty na mozgu. Napríklad medzi 4. a 8. týždňom, keď sa vyvíja tvár, môžu škodlivé vonkajšie faktory spôsobovať rázštepy pery a podnebia. Vitamín A môže spôsobiť malformácie tváre, uší, srdcové poruchy, končatinové chyby, poruchy týmusu (detská žľaza uložená v hrudnom koši, dozrievajú v nej T-lymfocyty, od puberty postupne zaniká).

Ženy sa však o svojom tehotenstve dozvedajú obyčajne okolo 6. týždňa, a až vtedy rýchlo prestávajú fajčiť, piť alkohol alebo vysadzujú lieky. Aj preto je dobré myslieť na tieto veci už v čase, keď žena otehotnenie len plánuje. Hoci je to ťažké, keďže mnohé sa o to pokúšajú mesiace až roky. A riziko poškodenia plodu zvyšuje aj zvyšujúci sa vek. „Podstatné je odhaliť začiatok tehotenstva čo najskôr s pomocou tehotenského testu. Zvýšenú hladinu hormónu HCG v súvislosti s uhniezdením embrya je možné v moči zistiť už od 14. dňa tehotenstva,“ zdôrazňuje MUDr. Miroslav Peterka.

Berlín Čítajte viac Nahé obete toxického lieku

Dnes lieky proti akné spoločne s antikoncepciou

Ako sa prišlo na to, že vitamín A je takým silným teratogénom? Pri liečbe syntetickým analógom vitamínu A izotretinoínom, ktorý dermatológovia predpisujú na liečbu akné a psoriázy. Práve mladé dievčatá, ktoré liečili svoje tínedžerské vyrážky a otehotneli, rodili deti s vývojovými chybami. Dnes je v príbalovom letáku na prípravkoch v skupine liekov nazývaných retinoidy upozornenie, že užívateľka nesmie byť tehotná, nesmie dojčiť, nesmie mať ochorenie pečene ani mať vysokú hladinu vitamínu A v organizme (hypervitaminóza A). Pri účinnej látke izotretinoíne na ťažké formy akné sa doslova píše, že „liek môže poškodiť nenarodené dieťa a predpisuje sa len s podmienkou dodržania prísnych pravidiel vzhľadom na riziko vrodených chýb. Žena musí súhlasiť s používaním jednej, prednostne však dvoch účinných antikoncepčných metód, a to jeden mesiac pred začiatkom liečby, počas liečby a jeden mesiac po jej ukončení“.

„Áno, pri retinole v tehotenstve je dokázané riziko vzniku vývojových porúch plodu, týka sa to celkovo podávaných retinoidov. Napríklad lieky proti akné sa u dievčat a žien podávajú spoločne s antikoncepciou,“ potvrdzuje dermatológ MUDr. Martin Sochor z Life Style v Bratislave. „Pri použití lokálnych retinoidov ide skôr o strach a poistku voči možným nežiaducim vplyvom na plod, aj keď myslím, že priama štúdia dokazujúca riziko robená nikdy nebola a logicky ani nebude. Nikto by nevystavil zdravé tehotné takému riziku kvôli kozmetickému prípravku,“ pokračuje.

Retinol v krémoch a slnko? Od polovice jari radšej nie

Aj preto sa aj na krémoch či géloch napríklad s účinnou látkou adapalén píše, že sa nemajú používať počas tehotenstva, nemali by prísť do kontaktu s očami, nosnými dierkami, perami a sliznicami, počas liečby sa má minimalizovať vystavovanie sa slnečnému žiareniu a umelému UV žiareniu vrátane horského slnka. Ak nie je možné zabrániť expozícii, odporúča sa na liečené miesta používať prípravky s ochranným faktorom a ochranné oblečenie.

Čo sa týka obsahu retinolu v bežných denných kozmetických krémoch a pôsobenia UV žiarenia, retinoidy často spôsobujú mierne ošupovanie, čo stenčuje rohovinovú vrstvu pokožky a znižuje ochranu pred UV lúčmi. Retinoidy takisto mierne vysúšajú pleť, niekedy aj výraznejšie, a to tiež zhoršuje hojenie. Celkové retinoidy sa napríklad nemajú užívať aspoň tri mesiace pred silnejšími laserovými zákrokmi, lebo môžu spomaliť hojenie.

MUDr. Sochor by pre možnú tvorbu pigmentácií neodporúčal krémy s obsahom vyššej dávky vitamínu A približne od druhej polovice apríla, samozrejme, v závislosti od počasia.

Škandál s talidomidom

Ilustračné foto.

Liek obsahujúci účinnú látku talidomid, známy aj pod obchodným názvom Contergan, sa objavil na trhu v roku 1957. Považoval sa za „bezpečnú pilulku na spanie“. V novembri 1961 istý nemecký pediater otvorene vyslovil verejné podozrenie, že užívanie Conterganu by mohlo súvisieť s náhlym nárastom počtu novorodencov s vrodenými vývojovými chybami. Lekári už predtým tušili, že tento fakt nápadne súvisí s nejakými vonkajšími faktormi. Krátko nato sa zišlo niekoľko stoviek matiek, ktoré priviedli na svet znetvorené deti. Chýbali im ruky, nohy, stredné časti končatín alebo uši. Potvrdilo sa podozrenie, že Contergan, ktorý dovtedy fungoval ako „výborný liek na upokojenie a na spanie“ bez vedľajších účinkov, a preto ho s obľubou užívali tehotné ženy, vyvoláva ťažké vývojové poruchy plodu v tele matky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #plod #vývojové poruchy detí #vitamín A #retinol