Blíži sa leto. Pri zuboch pozor na teplotný stres

Začína sa obdobie chladených nápojov, zmrzlín, sorbetov. Ale aj obdobie, keď naše zuby trpia. Teplotný stres – to je to, čomu sú zuby vystavované každý deň až do konca života. Tento stres však zvyčajne nevyvoláva vonkajšia teplota, ale teplota stravy alebo nápoja, ktoré konzumujeme.

01.06.2021 11:00
dieťa, zmrzlina, leto Foto:
Aby sme sa v lete nemuseli vzdať chladených drinkov či zmrzliny a v zime zasa šálky horúceho čaju a zároveň minimalizovali riziko, že nám popraská zubná sklovina, treba zuby pravidelne a správne čistiť a nestriedať horúce a studené jedlá a nápoje.
debata

Povrch zubov tvorí tvrdá sklovina, pod ktorou je mäkší dentín. Obe tieto vrstvy reagujú na zmenu teploty, avšak dentín rýchlejšie. „Pri náhlej zmene teploty sa rozťahuje či kontrahuje rýchlejšie ako sklovina, čo spôsobuje vznik malých praskliniek a trhliniek na povrchu skloviny,“ vysvetľuje stomatologička Zuzana Jánošíková zo zubnej kliniky Dr. Martin.

Prasklinka znamená narušenie najtvrdšej, ochrannej časti zuba, čo môže viesť k ďalším problémom. „Ak zub reaguje na teplé alebo studené citlivo, môže to signalizovať viacero problémov,“ potvrdzuje lekárka. Nielen zubný kaz, ale aj zápal nervu či ochorenie paradontu.

„Až 80 % citlivostí zubov sa prejavuje citlivosťou práve v krčkovej oblasti zuba. Ale teplotný stres nemusí byť jedinou príčinou,“ upozorňuje odborníčka. Podľa nej za tým môže byť aj nesprávna technika umývania zubov, agresívna zubná pasta, nevyhovujúca zubná výplň, ale aj škrípanie zubami.

Ak zuby reagujú na teplé či studené nápoje citlivo, určite treba navštíviť lekára, aby odhalil príčinu. Ak precitlivenosť pokračuje aj po jej odstránení, existujú ďalšie možnosti.

Doktorka Jánošíková odporúča používať zubné pasty znižujúce citlivosť zubov, zuby pravidelne floridovať, používať vhodné medzizubné pomôcky, v prípade škrípania zubov používať dlahu proti škrípaniu zhotovenú u zubného lekára a, samozrejme, preventívne prehliadky a pravidelnú dentálnu hygienu. „Určite neodporúčam skúšať rôzne ,zaručené‘ babské recepty. Problém vieme riešiť aj ambulantne, a to tak, že na zuby nanesieme desenzibilizér, ale nie je to dlhodobé riešenie,“ objasňuje lekárka.

umývanie zubov, zubná kefka, zubná pasta, usmiata žena Čítajte aj Viete, čo je RDA zubnej pasty? Nezoderte si zuby!

Aby sme sa v lete nemuseli vzdať chladených drinkov či zmrzliny a v zime zasa šálky horúceho čaju a zároveň minimalizovali riziko, že nám popraská zubná sklovina, treba podľa lekárky zuby pravidelne a správne čistiť, primerane sa starať o hygienu a stav svojich ďasien a nestriedať extrémy – po teplom jedle si napríklad nedať okamžite studený nápoj. Pri studených nápojoch pomáha aj pitie cez slamku.

Na opatrnosť však doktorka Jánošíková nabáda aj pri konzumácii sladkých a sýtených nápojov či ovocných štiav, ktorých si v lete dopriavame o niečo viac. „Pôsobením kyselín dochádza k zubnej erózii, teda strate tvrdých zubných tkanív bez bakteriálnej infekcie. Poškodené tkanivo sa však už nedokáže zregenerovať, dá sa iba nahradiť. Či už fotokompozitnou výplňou, fazetou alebo korunkou – podľa rozsahu straty tvrdých zubných tkanív a estetických preferencií pacienta,“ dodáva Zuzana Jánošíková.

Dobrou prevenciou zubnej erózie je dopriať si po každom sladkom nápoji alebo jedle niekoľko dúškov vody. A potom, samozrejme, zuby správne vyčistiť, nie však skôr ako po 20 minútach.

Pozor na lacné náhrady zubov. Môžu poškodiť zdravie

Reklamy na „nové zuby“ pacientom sľubujú rýchlo, lacno a bezbolestne krajší úsmev už od pár desiatok eur a to dokonca bez návštevy zubného technika či zubného lekára. S novým estetickým produktom na domácu výrobu si má každý záujemca sám zvládnuť zakryť dieru po chýbajúcom prednom, bočnom či zadnom zube. „Slovenská komora zubných technikov upozorňuje, že takáto aplikácia tzv. zubnej náhrady a akýkoľvek zásah do ústnej dutiny bez účasti zubného technika či zubného lekára môže pacientovi vážne poškodiť zdravie,“ upozornila prezidentka Slovenskej komory zubných technikov Hana Dohálová.

Dlhodobé používanie zubných náhrad bez dozoru odborníka môže pacientovi spôsobovať vážne zápaly ďasien a ďalšie poškodenie zostatkových zubov. Problémom sú aj lacné a absolútne nevhodné materiály takýchto produktov, ktoré sú dovezené z tretích krajín a je otázne ich zloženie. Ako ďalej Dohálová uviedla, necertifikované materiály môžu pacientovi spôsobovať vážne alergie ústnej dutiny či v niektorých prípadoch ho dokonca môžu aj priotráviť.

Slovenská komora zubných technikov preto odporúča Slovákom, aby v žiadnom prípade nenaleteli akčným ponukám na zubné náhrady, a radšej dôverovali osvedčeným zubným lekárom a kvalifikovaným zubným technikom.

„Uvedomujeme si, že výroba zubnej techniky počas pandemických opatrení nie je vždy najrýchlejšia, no lacné náhrady určite nie sú riešením. Nikde na internete nedostanete také relevantné informácie, ako keď navštívte odborníka, ktorému dôverujete. Než sa rozhodnete, dobre si riešenie premyslite, nedajte sa rýchlo nalákať na žiadnu akčnú ponuku. Máme možnosť voľného výberu ošetrujúceho zubného lekára, ten má možnosť výberu zubného technika, ktorý zubnú náhradu zhotoví. Zubná náhrada je tak ako každý iný zdravotnícky zákrok zásahom do ľudského organizmu,“ dodáva Hana Dohálová.

zuby, ústne zdravie, zdravý chrup Čítajte viac Žuvačky bez cukru potláčajú tvorbu zubného kazu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #starostlivosť o zuby #citlivé zuby