Strašiak zvaný parodontitída

O čo ide? Ako sa prejavuje? A aká je správna prevencia proti tomuto nepríjemnému ochoreniu?

07.06.2021 06:00
parodontitída, ďasno, zub, choroba, zápal Foto:
Hlavnou príčinou parodontitídy je nahromadenie baktérií vo forme zubného plaku. Recidíve môžete zabrániť vďaka dôkladnej hygiene ústnej dutiny a pravidelnými návštevami u zubného lekára.
debata

Ide o zápal ďasien a závesného aparátu zuba (parodontu) spôsobený určitými baktériami v plaku a je jedným z najčastejších ochorení ústnej dutiny. Začína sa ako zápal ďasien (gingivitída) – najčastejším príznakom je krvácanie ďasien pri čistení. Zo začiatku sa môže javiť ako neškodný, ak však nie je liečený, môže zápal postupovať, narušiť a poškodiť čeľustnú kosť a viesť až k strate zuba.

Ako spoznať zápal ďasien a parodontitídu?

Zdravé ďasná: ružovkastá farba, tesne prilieha k zubu, nekrváca

Zápal ďasna: začervenanie a opuch, ďasná krvácajú pri čistení alebo medzizubnom čistení

Parodontitída: nezvratný zápal ďasna, chronická infekcia, ustupujúce ďasná a uvoľňujúce sa zuby

Ako robiť prevenciu

Hlavnou príčinou parodontitídy je nahromadenie baktérií vo forme zubného plaku. Recidíve môžete zabrániť vďaka dôkladnej hygiene ústnej dutiny a pravidelnými návštevami u zubného lekára. Aj keď môže byť každodenná starostlivosť o ústnu dutinu náročná, uvidíte, že bude mať pozitívny vplyv na zdravie vašich ďasien. Požiadajte svojho zubného lekára a dentálnu hygieničku o rady, ako zlepšiť každodennú starostlivosť o ústnu hygienu. Pomôžu vám vytvoriť si správne návyky v starostlivosti o ústnu dutinu vrátane techniky čistenia, používania zubnej nite a medzizubných pomôcok, odporúčania každodenného používania produktov s antibakteriálnym účinkom, pravidelného profesionálneho vyčistenia zubov.

MUDr. Lucia Piteková, PhD. Čítajte rozhovor Rozhovor so stomatologičkou Luciou Pitekovou: Nepokazte si úsmev

Tri kroky pre zdravé ďasná

1. Čistite medzizubné priestory buď medzizubnou kefkou alebo zubnou niťou, aby ste odstránili plak a zvyšky jedla medzi zubmi.

2. Čistite si zuby dôkladne aspoň dve minúty dva- až trikrát denne antibakteriálnou zubnou pastou a zubnou kefkou s mäkkými vláknami. Presvedčte sa, že ste nezabudli na okraj ďasien, kde sa často usadzuje plak. 3. Vypláchnite ústa antibakteriálnou ústnou vodou, ideálne po čistení zubov, prípadne v čase medzi čistením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #parodontitída #ďasná #starostlivosť o zuby