Dezinfekcia rúk áno, ale pozor na suchosť kože a ekzémy

Jednou z hlavných zbraní proti šíreniu COVID-19, ktorú komunikuje aj WHO, je používanie dezinfekčných prostriedkov na báze alkoholu a časté umývanie rúk. Za posledný rok si ľudia zvykli na používanie dezinfekcie pri všetkých vstupoch do verejných priestorov. Až 86 % Slovákov si dezinfikuje ruky minimálne 3-krát denne, tretina z nich dokonca viac ako 10-krát za deň.

30.05.2021 06:00
dezinfekcia rúk, dezinfekčný prostriedok,... Foto:
Treba si uvedomiť ešte jedno - alkoholová dezinfekcia vždy účinkuje po cca 30 sekundách.
debata

Vyplýva to zo štúdie Nielsen Omnibus, ktorá bola realizovaná na vzorke 507 respondentov v januári 2021. Opakovaná a častá dezinfekcia síce prispieva k prevencii proti šíreniu vírusu, prináša však aj nežiaduce dermatologické problémy či ochorenia rúk.

„Každá minca má dve strany, na jednej strane nás alkoholová dezinfekcia účinne chráni pred šírením infekcií, na druhej strane oslabuje prirodzenú kožnú bariéru a môže spôsobovať suchosť kože a ekzémy,“ vysvetľuje dermatologička MUDr. Michaela Duchoňová PhD., z Bratislavy. Alkohol obsiahnutý v dezinfekciách rozpúšťa nielen lipidové zložky obalu vírusov a baktérií, a tým ich ničí, ale pri nadmernom používaní má tendenciu rozpúšťať aj lipidové častice, ktoré sú súčasťou kožnej bariéry, a tým ju vysúša.

ruky, umývanie rúk, mydlo, voda Čítajte viac Koronavírus? Umyť ho z rúk je jednoduché

Napríklad vo Francúzsku 97 % zdravotníkov uvádza vznik ochorení kože a 76 % zdravotníkov potvrdilo, že sa u nich objavila dermatitída. V prieskumoch sa často objavujú aj problémy ako svrbenie či praskanie kože. Z realizovanej štúdie vyplynulo, že v tomto období si 86 percent Slovákov umýva či dezinfikuje ruky viac ako trikrát denne, takmer 28 percent dokonca viac ako desaťkrát denne. Až 63 percent Slovákov uvádza, že pociťujú zhoršenie kvality pokožky rúk v súvislosti s nadmerným používaním mydla či dezinfekcie v tomto pandemickom období. Praskliny a ranky na rukách sú však otvorenou bránou pre akúkoľvek infekciu.

Medzi najčastejšími problémami Slováci uvádzajú tieto:

  • suchosť rúk – 38,5 %
  • svrbenie 12,3 %
  • praskliny – 17,6 %
  • šúpanie pokožky – 9,9 %
  • dermatitída kože – 5,4 %

Na trhu sú už aj prípravky s dvojitým účinkom – na elimináciu vírusov, baktérií, kvasiniek a zároveň relipidačným účinkom v jednom kroku. Znamená to kombináciu dezinfekčnej alkoholovej a lipidovej zložky na výživu a ošetrenie pokožky rúk. Lipidová zložka by mala na koži vytvoriť film, ktorý zníži straty tzv. transepidermálnej vody, čiže zabráni vysušovaniu. Samozrejme, riešením je popri dezinfikovaní aj používanie krémov na ruky. Pri kúpe sa oplatí preštudovať ich zloženie a nedať iba na prvý dojem v podobe vône. „Kabelkové verzie“ by mali byť rýchlo vstrebateľné.

Treba si uvedomiť ešte jedno – alkoholová dezinfekcia vždy účinkuje po cca 30 sekundách. To znamená, že po jej nanesení na ruky je vhodné ešte minimálne pol minúty počkať, kým sa človek dotkne rukami svojej tváre, rúška, príboru, s ktorým ide konzumovať jedlo a podobne.

Alkoholovú dezinfekciu používajme iba v situáciách, keď nemáme možnosť umyť si ruky teplovou vodou a mydlom. Použitie mydla spoľahlivo odstraňuje koronavírus a voda by nemala byť horúca, pretože takisto nadmerne vysušuje pokožku. Pre nezdravotníkov je zbytočné kombinovať umývanie rúk mydlom s dezinfekciou na ruky v jednom kroku.

Ako sa Slováci stavajú k zvýšenej hygiene rúk a aký to má dopad na zdravie?

76 % Slovákov považuje dezinfekciu rúk za dôležitú súčasť každodenného života, vo väčšej miere ženy než muži

45 % Slovákov má obavy z používania dezinfekčných hydroalkoholových gélov práve pre negatívny vplyv na pokožku rúk

81 % Slovákov považuje hygienu rúk za dôležitú aj po zaočkovaní obyvateľstva

Zdroj: štúdia Nielsen Omnibus, Slovenská republika, vzorka 507 responden­tov, 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezinfekcia #dezinfekčné prostriedky #hygiena rúk