Vysoký tlak si nevyberá: Nerozhoduje ani vek, ani pohlavie

Nie je ju vidieť ani cítiť, napriek tomu nás môže pripraviť o zdravie. Hypertenzia, čiže choroba vysokého krvného tlaku ako dôsledku zužovania alebo tuhnutia ciev.

22.06.2021 06:00
tlak, vysoký tlak, meranie tlaku, doktor,... Foto:
Ideálny krvný tlak je 120/80 mm Hg. Ak hodnota krvného tlaku dlhodobo prekračuje hodnotu 140/90 mm Hg, tento stav sa nazýva hypertenzia.
debata (2)

Vysoký tlak patrí k najčastejším chorobám srdca a cievneho systému a spolu s fajčením, cukrovkou, vysokou hladinou tukov v krvi a obezitou je jedným z najzávažnejších rizikových faktorov cievnych mozgových príhod, ischemickej choroby srdca a ďalších prejavov aterosklerózy.

„Počet liečených hypertonikov na Slovensku je vrcholom ľadovca. Predpokladá sa, že zhruba polovica hypertonikov sa nielen nelieči, ale o svojom ochorení ani nevie. Dôležité je pravidelne absolvovať preventívne prehliadky a v domácom prostredí si v pokoji občas zmerať tlak spoľahlivým tlakomerom a vyhnúť sa tak komplikáciám ochorenia. To zvládne naozaj každý. Pokiaľ zistíte jeho vyššie hodnoty, obráťte sa na svojho ošetrujúceho všeobecného lekára. Postará sa o všetko potrebné,“ povedala Monika Palušková, prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska.

zdravá strava, fastfood, pizza, hranolky, ovocie, zelenina Čítajte viac Čo nepatrí do jedálneho lístka hypertonika

Artériová hypertenzia je vážne civilizačné ochorenie, ktoré sa prejavuje krvným tlakom nad 140/90 mm Hg nameraným opakovane pri dvoch rôznych vyšetreniach. Vysoký tlak nebolí a jeho príznaky sú nenápadné. Ťažkosti prichádzajú až po rokoch, keď nastáva poškodenie orgánov, a môžu mať fatálne dôsledky. Cievna mozgová príhoda alebo srdcový infarkt je niekedy prvým a v najhorších prípadoch aj posledným prejavom neliečeného vysokého krvného tlaku.

Prečo je sledovanie tlaku krvi také dôležité? Pri hypertenzii pôsobí vysoký tlak na vnútornú stranu tepny, čím môže dôjsť k narušeniu alebo poškodeniu tepien a tu už hrozí rozvoj tzv. aterosklerózy, čiže kôrnatenie tepien. V tom najhoršom prípade potom dochádza k prasknutiu tepny, krvácaniu – cievnej mozgovej príhode až k srdcovému infarktu. Vysoký krvný tlak negatívne vplýva najmä na srdce, mozog, cievy, obličky a taktiež oči a hypertonici majú tiež 2,5-krát vyššie riziko, že ich postihne cukrovka.

Zistiť relevantné hodnoty svojho tlaku krvi nie je jednoduché, nestačí jedno meranie u lekára. Mnohí pacienti napríklad počas prehliadky u lekára majú hodnoty tlaku krvi v poriadku a pri opakovanom meraní doma sa výrazne líšia. Preto treba spozornieť a začať si pravidelne merať tlak krvi aj doma – toto platí ako pravidlo prevencie, ale zároveň i pri akomkoľvek malom podozrení, že by pacient mohol trpieť ochorením vysokého tlaku.

A aký je teda ideálny krvný tlak? Ideálny krvný tlak je 120/80 mm Hg. Ak hodnota krvného tlaku dlhodobo prekračuje hodnotu 140/90 mm Hg, tento stav sa nazýva hypertenzia.

vyšetrenie, krvný tlak, tlakomer, hypertenzia, srdce Čítajte viac MUDr. Šoóšová: Aký tlakomer si rozhodne nekúpiť?

Problémom je aj správna a včasná liečba a aj keď sa hypertenzia nedá celkom vyliečiť a väčšinu ľudí trápi ako celoživotné ochorenie, tak sa vhodnou a včasnou liečbou môže maximálne znížiť celkové riziko kardiovaskulárnej chorobnosti a úmrtnosti. Liečba môže mať dve podoby. Prvou je nefarmakologická liečba – tá spočíva v režimových opatreniach a zmenách životného štýlu, vďaka ktorým sa znižuje riziko vysokého tlaku. Veľmi dôležitá je pravidelná kontrola a taktiež spolupráca s lekárom. Lekári tiež vyzývajú pacientov, aby nefajčili, strážili si svoju hmotnosť, športovali, znížili príjem soli a doplnili do jedálnička stravu bohatú na vitamíny. Rizikom je aj užívanie mnohých liekov, ktoré zadržiavajú vodu v tele.

Aká je farmakologická liečba pomocou liekov na znižovanie krvného tlaku? U väčšiny pacientov s hypertenziou jeden liek nestačí – na dobrú kontrolu tlaku je tak potrebný viac ako jeden liek. Pacienti by mali potom užívať kombináciu dvoch až troch účinných látok, čo sa do veľkej miery podpisuje na disciplíne dodržiavania liečby.

"Dôležité je, aby liečba bola každému pacientovi „ušitá na mieru“ a svojvoľne sa z pacientovej strany neprerušovala,“ potvrdzuje aj docentka Eva Goncalvesová, primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych ochorení v Bratislave.

1,56 miliardy ľudí na svete bude do roku 2025 trpieť hypertenziou

1 milión Slovákov má vysoký tlak

50 % hypertonikov podľa štúdií o svojom ochorení nevie

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoký tlak #vysoký krvný tlak #hypertenzia