Neustále sledovanie tlaku škodí

Nijaké ochorenie by sme nemali podceňovať. Naopak, ku každému treba pristupovať maximálne zodpovedne. Platí to aj pri problémoch s krvným tlakom. Vedeli ste ale, že pričasté kontrolovanie tlaku a prílišné upínanie sa na čísla na tlakomeri nie je pre naše zdravie ideálne?

07.07.2021 06:00
doktor, stetoskop, rúško, pomoc Foto:
Iba minimum ľudí sa teší k lekárovi, no podaktorí sa v čakárni tak rozrušia, že ich krvný tlak vystúpi zo zvyčajných noriem. Lekári tento stav pomenovali syndróm bieleho plášťa.
debata

Keď sa objavili prvé vážnejšie zdravotné problémy, mala Katarína 58 rokov. Roky manuálnej práce zanechali na jej chrbtici následky, no čoraz častejšie sa k bolestiam chrbta pridávala aj slabosť, závraty, tiež ťažoba na hrudi a silné búšenie srdca. Situácia sa vyhrotila až do takej miery, že po návrate z práce domov skolabovala a nevyhla sa hospitalizácii. Až po nastavení vhodnej liečby sa mohla ísť zotavovať do domácej liečby. Často sa však v takýchto prípadoch očakávaná úľava nedostaví, niektorí pacienti totiž môžu pociťovať až panický strach z toho, že sa nepríjemná skúsenosť zopakuje a oni to doma nezvládnu. Najmä ak žijú sami a ani nablízku nemajú niekoho, kto by im včas privolal záchranku. To bol aj prípad Kataríny. Napriek tomu, že príčina jej problému bola známa a liečba bola veľmi dobre nastavená a fungovala, zatvorila sa vo svojej domácnosti a časté kontrolovanie tlaku sa stalo hlavnou náplňou jej dní.

Tlakomer ako sluha, ale nie pán

Ak patríte do skupiny „kardiakov“, musíte sa zmieriť s tým, že tlakomer sa stane bežnou výbavou vašej domácnosti. Kým niekomu stačí skontrolovať tlak raz za čas, niekto iný môže dostať odporúčanie merať si tlak viackrát denne a podľa toho si prispôsobovať dávku naordinovaných liekov.

Nie je však v poriadku, ak zostanete prikovaní na lôžku a panikárite pri každom zakolísaní tlaku, upínate sa na čísla tlakomera viac, ako je potrebné a nazeráte na život okolo seba len z perspektívy vlastnej izby.

Je normálne, že váš krvný tlak počas dňa kolíše. Človek nie je stroj fungujúci v jednom monotónnom režime. Ak máte v jeden deň tlak napríklad 95/70 a o hodinu si nameriate 140/90 mmHg, môže to byť úplne normálne denné kolísanie tlaku závislé od meniacej sa psychickej a fyzickej záťaže danej osoby. Hodnoty na tlakomeri a náš stav ovplyvňuje aj taká bežná vec, ako je príjem soli, pitie kávy, zavodnenie či mnohé iné momentálne faktory.

Meranie vždy vykonávajte v rovnakú dennú dobu, pretože človek má počas každého dňa niekoľko stoviek, ba dokonca tisíc rôznych hodnôt krvného tlaku.

Len pravidelné meranie vykonávané dlhšiu dobu a v rovnakom čase poskytuje zmysluplné vyhodnotenie hodnôt vášho krvného tlaku. Neustále, až príliš časté meranie tlaku nemá žiadnu výpovednú hodnotu.

Trpíte syndrómom bieleho plášťa? Zvýši sa vám tlak

Niektorí ľudia majú skutočne vyššie hodnoty krvného tlaku, keď ich čaká vyšetrenie v ambulancii lekára. V nadväznosti na túto skutočnosť vznikajú otázky, či je to bežný stav.

Iba minimum ľudí sa teší k lekárovi, no podaktorí sa v čakárni tak rozrušia, že ich krvný tlak vystúpi zo zvyčajných noriem. Lekári tento stav pomenovali syndróm bieleho plášťa. Nastáva vtedy, keď tlak dosiahne hodnoty 1. stupňa hypertenzie (140/90 mmHg alebo viac) v prítomnosti lekára, ale ak si ho pacient meria doma, je v rozmedzí normálnych hodnôt.

Doposiaľ sa neprišlo na to, či existuje príčina syndrómu bieleho plášťa, ale predpokladá sa, že pocity ako úzkosť a stres z prítomnosti lekára majú určitý vplyv na zvýšené hodnoty krvného tlaku. Na druhej strane treba zobrať do úvahy aj fakt, že vysoké hodnoty namerané v ordinácii lekára nemusia vôbec naznačovať syndróm bieleho plášťa, jednoducho môže ísť iba o chybné merania.

kardiológia, doktorka, pacient, vyšetrenie Čítajte aj Prečo sa kardiológovia zaujímajú o mŕtvicu, obličky, oči a cholesterol?

Keď chce lekár získať čo najpresnejšie informácie o hodnotách krvného tlaku, mal by pacient sedieť päť minút s podopretou chrbticou a nohami dotýkajúcimi sa podlahy, a to skôr, ako mu lekár nasadí manžetu. Takýto postup umožňuje jeho návrat na pôvodnú, tzv. východiskovú hodnotu. Tí, ktorých čaká návšteva lekára, by si mali odpustiť kofeín a cigarety najmenej 30 minút pred cestou k lekárovi, keďže takto si môžu zvýšiť tlak. Mnoho ľudí nevie, že napríklad plný močový mechúr sa tiež môže podpísať pod zvýšenie systolického tlaku krvi o 10 až 15 mmHg.

Niekedy sa stáva, že vysoké hodnoty sú dôsledkom mechanickej chyby. Tlakomery môžu mať manžety, ktoré sú pre ruku príliš malé, a ak je to tak, manžeta sa prepumpuje a krvný tlak je vyšší, ako je to reálne. Zvykne sa odporúčať, aby si pacient priniesol svoj domáci tlakomer k lekárovi a potom sa porovnajú hodnoty namerané v ambulancii na obidvoch tlakomeroch.

A čo vtedy, ak sa podnikli všetky opatrenia na získanie presných hodnôt, ale u lekára je tlak stále vysoký a doma v poriadku? Vtedy je vhodné doplniť 24-hodinové ambulantné monitorovanie krvného tlaku, takzvaný tlakový holter. Až po tomto vyšetrení je možné hovoriť o tom, že pacient naozaj trpí syndrómom bieleho plášťa. Síce nie je žiadny spôsob, ako ho „vyliečiť“, štúdiami bolo preukázané, že celkové riziko ovplyvňujúce orgány – srdce, obličky či mozog je minimálne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #meranie tlaku #vysoký tlak #vysoký krvný tlak #hypertenzia