Bradavica alebo kurie oko? Je dôležité ich rozlíšiť!

Kurie oko a bradavice sa na seba podobajú a je dôležité vzájomne ich rozlíšiť. Na rozdiel od kurích ôk sú totiž bradavice infekčné a ošetrenie bradavíc patrí v pedikúre medzi zakázané úkony.

21.06.2021 06:00
nohy, chodidlá, pedikúra, Foto:
Bradavicu pedikéri nesmú ošetrovať.
debata

Oba útvary, bradavice aj kurie oká, sú tzv. hyperkeratotickými prejavmi kože. Znamená to, že koža na istom mieste z rozličných dôvodov zhrubne (hyperkeratóza). Z pohľadu pedikéra je však správne určenie veľmi dôležité, pretože bradavice sú veľmi nákazlivé, spôsobuje ich HPV vírus. Do bradavíc sa v pedikérskej prevádzke nezasahuje, klienta by mali poslať ku kožnému lekárovi.

Kurie oko vzniká mechanicky

Ako vzniká kurie oko? Zhrubnutie kože je vlastne odpoveďou organizmu na výrazný a trvalý tlak v určitom mieste. Koža sa hrubnutím vlastne bráni, je to jej základná funkcia. V pokožke tak vzniká kónický útvar pripomínajúci vo vnútri lievik, postupne prechádza až do zamše, ďalšej vrstvy kože a cez podkožné tkanivo až ku kosti. Hlboké kurie oko, prípadne ak sa skomplikuje zápalom, vie byť veľmi bolestivé. „Ošetrenie kurieho oka patrí medzi primárne úlohy pedikúry,“ hovorí prezidentka Slovenskej podologickej spoločnosti Ing. Milada Nádašiová.

Tí, čo kurími okami trpia opakovane, dokážu ich rozpoznať. Sú kruhovité, mierne vyvýšené, sfarbené dožlta. Niekto kurie oko opisuje ako plochý hrboľ kruhovitého tvaru, pričom jeho mäkké jadro tvorí akýsi lievik so širokým vrchom a špicatým dnom. Nie je nákazlivé, pretože je spôsobené mechanicky, tlakom. Obyčajne sa začína nepohodlím v topánke, zápalom a vznikom tlakového pľuzgiera, ktorý pozná takmer každý. Ak je však mozoľ, resp. otlak naďalej zaťažovaný, koža na tom mieste hrubne a vzniká hrubší otlak s lievikovitou štruktúrou.

dieťa, radosť, chôdza, žiačka, školská taška Čítajte viac Správny typ chôdze je bezstarostný, detský krok

Od pedikéra cez kožiara po chirurga

Kurie oká môžu byť rôzne, tvrdé vznikajú na miestach, kde je blízko pri povrchu kože kosť, na kĺbových spojeniach či špičkách prstov, ak nás tlačia primalé topánky. Mäkké vznikajú v miestach vlhkej záparky, v medziprstovom priestore. Môžu vzniknúť aj pod nechtom, môžu byť cievnaté, ktoré veľmi krvácajú, neurologické, čo veľmi bolia a takisto sa môžu zapáliť až hnisať, čo najmä u diabetikov či pacientov s ischémiou končatín môže viesť k nehojacim sa ranám. Tie už rozhodne patria do rúk lekára.

Kurie oká možno odstrániť prostredníctvom suchej či mokrej pedikúry, ale aj ich kombinácie. „Nie vždy je správne trvať len na suchom alebo mokrom spôsobe ošetrenia,“ hovorí Ing. Nádašiová, ktorá je školiteľkou Centra pedikúry v Bratislave. „Ošetrenie závisí od toho, aký druh kurieho oka ošetrujeme a aké je veľké. Najmä v rámci domáceho ošetrovania možno nanášať aj tzv. keratolytické prípravky (rozpúšťajú stvrdnuté časti pokožky). S odolným kurím okom môže pomôcť aj kožný lekár. Ten už môže používať keratolytiká vyšších koncentrácií, môže použiť laser či odstrániť kurie oká kryoterapiou (zmrazením). Chirurg môže kurie oko "vybrať“ pomocou tzv. ostrej lyžičky.

Video
Prezidentka Slovenskej podologickej spoločnosti: Ako často je vhodné chodiť na pedikúru?

Bradavicami sa nakazíme

Bradavice si človek „nevypestuje“ mechanicky, ale nakazí sa nimi najčastejšie vo vlhkom a teplom prostredí tým, že šliapne na infikované miesto a vírus prenikne do vlhkej, porušenej kože. Interval medzi nákazou a prejavom ochorenia (vznikom bradavice) je rôzny, od niekoľkých týždňov až po niekoľko mesiacov. Rizikové sú verejné kúpaliská, plavárne, sauny či fitnescentrá a v tomto prípade platia rovnaké hygienické pravidlá ako pri prevencii plesňových ochorení – vlastný uterák, vhodná obuv pri bazénoch a v sprchových kútoch.

Bradavice sú nepríjemnou záležitosťou, pretože veľa závisí aj od imunitného systému konkrétneho človeka – sú ľudia, ktorí mávajú bradavice často a opakovane. Imunológovia im môžu predpísať prípravky na posilnenie imunity alebo si zakúpia voľnopredajné v lekárni (napr. betaglukány).

špona, špona na nechty, pedikúra, necht, nechty, podológia Čítajte viac Viete, čo sú to nechtové špony? Nie vždy je potrebné strhnúť necht!

Pedikér by bradavicu ošetrovať nemal, ale mal by poskytnúť informácie o možnostiach ošetrenia. Kožní lekári odstraňujú bradavice s pomocou lasera, dusíka či masťou s vyšším obsahom kyseliny salicylovej (20 %), dokonca výškrabom. V závislosti od lokalizácie však treba zvážiť, či bude človek schopný chodiť. Bradavice si možno liečiť aj doma, takáto terapia je postupná, musí sa však aplikovať denne: kožný roztok s kyselinou salicylovou a mliečnou z lekárne, ďalej kolódium a existujú aj náplasti s obsahom kyseliny salicylovej. Z domácich ľudových receptov sa odporúča nanášanie šťavy z lastovičníka, cibule namočenej v octe (na noc) či tenkého plátku cesnaku, ktorý sa na noc prilepí leukoplastom na postihnuté miesto. Aplikovať ich však treba trpezlivo každý večer až do vyliečenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chodidlá #pedikúra #Podológia #bradavice #kurie oko