Artritída: Príznaky a rizikové faktory

Čo je artritída a ako sa prejavuje? Čo môžete spraviť v rámci prevencie tohto ochorenia?

29.06.2021 06:00
kĺby, bolesť, zápal Foto:
Táto autoimunitná choroba spôsobuje, že imunitný systém mylne vysiela protilátky do výstelky kĺbov, kde napádajú tkanivo okolo kĺbu.
debata

O artritíde v otázkach a odpovediach

Čo je zápalová artritída?

Zápalová artritída je zastrešujúci pojem pre niekoľko foriem tohto ochorenia. Patria sem axiálna spondyloartritída (axSpA) a ankylozujúca spondylitída (AS), psoriatická artritída (PsA) a reumatoidná artritída (RA).

Ako sa diagnostikuje zápalová artritída?

Pre zápalovú artritídu je charakteristický zápal kĺbov a často aj iných tkanív. Ak pociťujete pretrvávajúcu bolesť, opuch alebo stuhnutosť kĺbov, mali by ste ísť k svojmu všeobecnému lekárovi, ktorý vás pošle k odborníkovi. Bude sa snažiť určiť vašu diagnózu a konkrétnu formu zápalovej artritídy. Lekár preskúma vaše príznaky, urobí vám fyzikálne a zobrazovacie vyšetrenia a krvné testy.

Je zápalová artritída rovnaká ako artróza?

Zápalová artritída a osteoartróza majú podobné príznaky, napríklad boľavé a stuhnuté kĺby, sú to však odlišné stavy. Zápalová artritída je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje zápal kĺbov. Osteoartróza je však spôsobená dlhodobým poškodením kĺbov počas života, napríklad pri nadváhe, nadmernom športovom zaťažení a podobne.

Existuje liek na zápalovú artritídu?

V súčasnosti neexistuje žiadny liek, ale existujú viaceré lieky, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky a zlepšiť kvalitu života.

Môžem preniesť zápalovú artritídu na svoje deti?

Zápalová artritída môže byť dedičná, ale v mnohých prípadoch sa ďalej neprenáša. Riziko prenosu choroby sa líši podľa konkrétnej formy zápalovej artritídy. Pre reumatoidnú artritídu je to medzi 1 z 30 až 1 zo 100, pre psoriatickú artritídu je to asi 1 z 30.

Potrebujete pomôcť? Naši odborníci vám poradiaísť na Rady Pravdy

Príznaky a rizikové faktory

Táto autoimunitná choroba spôsobuje, že imunitný systém mylne vysiela protilátky do výstelky kĺbov, kde napádajú tkanivo okolo kĺbu. Tenká vrstva buniek (synoviálna membrána), ktorá pokrýva kĺby, sa tak zapáli, bolí a uvoľňuje chemické látky ktoré poškodzujú blízke okolie – kosti, šľachy, chrupavky, väzy.

Postihnúť môže akýkoľvek kĺb v tele, aj keď ako prvé sú to zvyčajne malé kĺby v rukách a nohách. Je to symetrická artritída, čo znamená, že zvyčajne, i keď nie vždy, postihuje obe strany tela podobným spôsobom. Príznaky sa môžu líšiť od človeka k človeku a rozvíjajú sa niekoľko týždňov, môžu prichádzať a odchádzať a časom sa môžu dokonca meniť. Niektorí ľudia s reumatoidnou artritídou môžu mať množstvo všeobecnejších príznakov: únava a nedostatok energie, potenie, vysoká teplota (horúčka), nechutenstvo, strata hmotnosti. Choroba ale môže robiť problémy v iných častiach tela. Ak sú postihnuté oči, srdce alebo pľúca, môžu sa vyskytnúť napríklad suché oči alebo bolesť na hrudníku.

Nepodceňujte varovné príznaky

Dýchavičnosť a bolesť na hrudníku
Reuma môže zasiahnuť tiež cievy a srdcovú svalovinu, s čím súvisí zvýšené riziko srdcového zlyhania a infarktu. Problémy s dýchaním, typické pre srdcové problémy však môžu tiež upozorniť na postihnutie pľúc reumatickými uzlami či pľúcnou fibrózou.

Brnenie a porucha citlivosti
Zápal a opuch v oblasti zápästia môže viesť k tlaku na dôležité štruktúry vrátane nervov s následným znížením citlivosti a brnením v oblasti ruky. Tento stav lekári označujú ako syndróm karpálneho tunela a je tiež jednou z možných komplikácií reumatoidnej artritídy.

Problémy s pohybom
Náhla nemožnosť zdvihnúť ruku či nohu je vzácna, ale napriek tomu zdokumentovaná komplikácia reumy. Príčinou je poškodenie pre pohyb nevyhnutných nervov. Tento stav vyžaduje okamžitú lekársku starostlivosť, inak hrozí trvalá paralýza.

Bodky na koncoch prstov
Ak zasiahne zápal drobné cievy, môže tkanivo, ktoré je nimi zásobované, odumrieť. Pozorovať odumreté tkanivo potom môžeme napríklad ako čierne bodky na končekoch prstov. Tie však môžu signalizovať vyššiu aktivitu zápalu všeobecne, preto je vhodné celkové vyšetrenie u reumatológa.

Začervenané oči
Zápal jednotlivých častí oka je ďalším mimokĺbovým prejavom reumy a predstavuje závažnú komplikáciu, najmä ak postihne hlbšie očné štruktúry. Začervenané a bolestivé oko by preto pre takto chorých malo byť dôvodom na okamžitú návštevu lekára.

Viac modrín
Zvýšená tvorba modrín a problematické zastavenie krvácania z drobných rán môžu upozorniť na znížené množstvo krvných doštičiek. Taký stav môže byť následkom užívania určitých liekov alebo reumatoidnej artritídy ako takej.

Bolesť brucha a čierna stolica
Niektoré antireumatické lieky sú rizikové z hľadiska vzniku žalúdočných vredov. Tie sa prejavujú nevoľnosťou, bolesťou brucha, ale tiež vracaním krvi či čiernou páchnucou stolicou.

Zvýšená teplota a príznaky infekcie
Lieky užívané na liečbu reumatoidnej artritídy často tlmia obranyschopnosť organizmu a robia ho tak vnímavejším k rôznym infekciám. Včasná terapia zabráni nebezpečnému šíreniu infekcie.

artróza, koleno, bolesť, kĺb Čítajte aj Artróza: Civilizačné ochorenie 21. storočia

Rizikové faktory

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku reumatoidnej artritídy:

Genetika – reumatoidná artritída sa môže vyskytovať v rodinách, hoci riziko dedičnosti sa považuje za nízke, pretože sa predpokladá, že gény tu hrajú iba malú úlohu.

Faktory prostredia – je ich veľa, napríklad infekcia, veľmi stresujúca životná udalosť a pod.

Fajčenie – niektoré vedecké dôkazy naznačujú, že kombinácia fajčenia a prítomnosti určitých génov výrazne zvyšuje riziko vzniku reumatoidnej artritídy a tiež závažnejšej formy reumatoidnej artritídy.

Hormóny – reumatoidná artritída je častejšia u žien. Môže to byť spôsobené účinkami estrogénu.

Hmotnosť – ľudia s nadváhou majú výrazne väčšie riziko rozvoja reumatoidnej artritídy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otázky a odpovede #artritída #reumatoidná artritída