Ako by mala vyzerať strava reumatika

Reumatici by sa mali predovšetkým vyhýbať potravinám, ktoré pôsobia prozápalovo - zhoršujú im priebeh ochorenia. Zabúdať netreba ani na pitný režim.

09.07.2021 06:00
omega-3 mastné kyseliny, losos, zdravá strava,... Foto:
Olivový olej je pre reumatika jediným vhodným rastlinným olejom.
debata
  • reumatik by mal zamerať výber vhodných potravín v prvom rade podľa schopnosti jednotlivých potravín ovplyvňovať zápalový proces. Mal by uprednostniť konzumáciu všetkých potravín, ktoré prirodzene prispievajú k zníženiu, tlmeniu zápalov a dopĺňať ich ostatnými potravinami, ktoré majú neutrálny vplyv na zápal
  • ak trpíte reumatickým ochorením, zdravá životospráva, dostatok oddychu a spánku, ale aj pohybu by mali byť pre vás samozrejmosťou
  • ľudia trpiaci reumatickými diagnózami by mali dbať na pestrú, ľahko stráviteľnú stravu, bohatú na vitamíny a bielkoviny. Podľa odborníkov je vhodné vyhýbať sa alkoholu, fajčeniu a na reumu môže mať nepriaznivý dopad napríklad aj to, ak pacient trpí infekčnými ochoreniami
  • zhoršenie môže spôsobiť napríklad angína, chrípka, preto je veľmi dôležitá prevencia týchto ochorení. Nemýľte si však reumatické ochorenia s dnou, pri ktorej sa do kĺbových tkanív ukladá kyselina močová

Potraviny, ktoré môžu ochorenie zhoršovať: červené mäso, mlieko a mliečne výrobky, cukor, soľ, kofeín, tuky, paradajky, baklažány, citrusy

Vhodné potraviny: ovocie, cesnak, cibuľa, pažítka, pór, kapusta, brokolica, kaleráb, špargľa, strukoviny, rybí olej

Podľa odborníkov má zloženie stravy významný vplyv na priebeh reumatických ochorení, môže stav pacienta výrazne zhoršiť, ale naopak aj podporiť liečbu. Zloženie jedálneho lístka reumatika preto netreba podceňovať. Potvrdili to nakoniec aj samotní pacienti. Tí, ktorí trpeli napríklad artritídou, mali skúsenosť, že po vylúčení určitých potravín sa im bolesti buď zmiernili, alebo úplne vymizli.

Reumatici by nemali zabúdať ani na dodržiavanie pitného režimu, denne by to mali byť asi dva litre tekutín a dôležitý je aj šetrný pohyb, ktorý zabráni stuhnutiu kĺbov. Pozor si treba dávať aj na pôsobenie chladu a vlhka.

žena, bolesť, lakeť, kĺb, artróza Čítajte aj Pri artróze pomáha prevencia. Aj zdravá strava

Potraviny znižujúce zápal zoradené podľa významu od najdôležitejších:

  • rybí olej je najbohatším zdrojom protizápalovo pôsobiacich omega-3 mastných kyselín. Odporúča sa rybí olej, ktorý umožňuje dopriať si potrebnú dávku za prijateľnú cenu, dnes už navyše existuje vysoko čistený rybí olej bez zápachu, užívať v dávke polievková lyžica denne
  • tučné severské ryby sú najbohatšie na obsah omega-3 mastných kyselín, nesmú byť však nakladané v rastlinnom oleji, alebo pripravované vysmážaním na repkovom, slnečnicovom a sójovom oleji. Tieto rastlinné oleje s vysokou prevahou prozápalových omega-6 mastných kyselín znehodnotia liečebný prínos konzumácie omega-3 z rýb
  • zelený čaj je účinným doplnkom liečby reumatika. Liečebná denná dávka sa odporúča na 4 až 6 vrecúšok zeleného čaju rozdeleného do viac porcií (2 až 3 porcie uvarené z dvoch vrecúšok čaju) s vynechaním večernej dávky, pretože obsahuje kofeín a spôsobuje nespavosť. Zelený čaj je potrebné užívať dlhodobo, po zlepšení stavu prejsť na udržiavaciu dávku 2 vrecká denne
  • surová zelenina obsahuje enzýmy, ktoré prirodzene pomáhajú odbúravať z tela vzniknuté zápalové látky (imunokomplexy). Pôsobenie surovej potravy v črevnej sliznici znižuje zápaly
  • olivový olej je pre reumatika jediným vhodným rastlinným olejom. Obsahuje do 70 % mononenasýtenej omega-9 kyseliny olejovej, ktorá má neutrálny vplyv na tvorbu zápalových látok. Navyše obsahuje z rastlinných olejov najmenej prozápalových omega-6 (do 10 %), kým slnečnicový, repkový a sójový olej obsahujú až 50 % prozápalových omega-6 mastných kyselín. Olivový olej navyše obsahuje flavonoidy, ktoré tiež významne prispievajú k tlmeniu zápalov

Otázky a odpovede o príprave jedla

Môžem na olivovom oleji vysmážať?

Je to možné, dokonca olivový olej je tepelne oveľa odolnejší ako pre reumatikov nevhodné slnečnicové alebo repkové oleje. Na vysmážanie je obzvlášť vhodný rafinovaný olivový olej, ktorý neobsahuje flavonoidy. Panenský olivový olej zelenej farby obsahuje flavonoidy ktoré sa zahrievaním znehodnocujú, rozkladajú, môžu vytvárať škodlivé rozkladné produkty. Olivový olej lisovaný za studena – panenský je vhodný na studené pokrmy, kde sa zachovávajú blahodarné antioxidačné a protizápalové účinky flavonoidov.

Potrebujete pomôcť? Naši odborníci vám poradiaísť na Rady Pravdy

Na čom má vysmážať reumatik, keď slnečnicový, repkový a sójový olej sú z hľadiska prozápalového pôsobenia veľmi nevhodné?

Pre reumatika na vysmážanie je vhodný akýkoľvek prirodzený tuk alebo olej v prvom rade s nízkym obsahom omega-6 nenasýtených mastných kyselín a zároveň odolný voči prepaľovaniu = tepelne stabilný.

Tuky na vysmážanie dieteticky vhodné pre reumatikov spĺňajúce obe najdôležitejšie podmienky sú: olivový olej – pomerne vysoko tepelne odolný, do 180 stupňov Celzia; palmový olej – tepelne ešte odolnejší ako olivový olej, do 190 stupňov Celzia; kokosový olej – na prípravu sladkých jedál, palaciniek, tepelne najodolnejší, rozkladá sa až pri 240 stupňoch Celzia; bravčová masť – tepelne veľmi odolný tuk do 190 stupňov Celzia; prepustené kravské maslo – vhodné do zákuskov, koláčov, pečiva ako náhrada za rastlinné oleje.

Z uvedených dieteticky vhodných tukov sa v tele nemôžu vytvárať prozápalovo pôsobiace látky, ich konzumáciou sa zbytočne nezhoršuje priebeh ochorenia. Minimálne množstvá omega-6 mastných kyselín obsiahnutých v uvedených tukoch a olejoch sa dajú diétne oveľa účinnejšie vyvažovať pravidelným príjmom omega-3 (rybieho oleja).

Bravčový tuk a kravské maslo obsahujú cholesterol. Nezvýši sa tým riziko srdcovo cievnych ochorení?

Nie. Cholesterol sa dokáže v cievach usadzovať a spôsobovať aterosklerózu len a práve s pomocou zápalových procesov a vysokej zrážavosti krvi. Práve nevhodné rastlinné tuky provokujúce zápaly a zvyšujúce zrážavosť krvi umožňujú cholesterolu spôsobovať dobre známe zdravotné problémy. Niektoré národy konzumujú len živočíšne tuky a nepoznajú vysoký tlak a kardiovaskulárne ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #otázky a odpovede #reuma #artritída #reumatoidná artritída