Prvá pomoc pri intímnych ťažkostiach: mykóza a vaginóza

V súčasnosti je veľkou témou mikrobióm. Ženy majú v porovnaní s mužmi jeden mikrobióm navyše - a tým je ten vaginálny. Tzv. pošvový ekosystém tvorí pestrá zmes rôznych mikroorganizmov. V jednom grame pošvového sekrétu je milión rôznych baktérií. Akýsi dozor nad ich vzájomnou rovnováhou sa pripisuje aeróbnej tyčinke Lactobacillus vaginalis.

27.06.2021 06:00
nohavičky, bielizeň, sušenie, pranie Foto:
Ak samoliečba nezaberá, je nevyhnutné vyhľadať gynekológa, ktorý po zvážení predpíše lokálne (pri závažnom priebehu celkové) antibiotiká či antimykotiká.
debata (2)

Svrbenie, pálenie, výtok. Príznaky, ktoré dôverne poznajú mnohé ženy. Ak sa v minulosti zdôrazňovalo, že so všetkými problémami tohto typu treba nevyhnutne prísť za gynekológom, dnes pre nedostatok špecialistov, dlhé termíny a pandémiu mnohé riešia takýto akútny problém samoliečbou. Samozrejme, musia sa už poznať a vedieť, že nemali rizikový pohlavný styk a výtok nespôsobuje závažné pohlavne prenosné ochorenie, ako je napríklad trichomoniáza či iné sexuálne prenosné ochorenia.

Inými slovami – ak žena vie, že jej intímny problém spôsobilo napríklad kúpanie sa v termálnej vode, v prechlórovanej vírivke, že užívala antibiotiká a už dôverne pozná príznaky a prejavy svojej vaginálnej infekcie, môže si pomôcť samoliečbou. Niektoré ženy mávajú vo zvýšenej miere tieto problémy s blížiacou sa menopauzou. V ich tele klesá hladina estrogénu, dochádza k suchosti v pošve, čo môže viesť k narušeniu slizničnej imunity. Riziko problémov zvyšuje aj nepravidelná menštruácia.

Kvasinková, bakteriálna, zmiešaná

Vaginálnym infekciám odborníci hovoria vulvovaginitída. Minimálne jedenkrát v živote tento problém zažije 75 % žien. Táto infekcia môže byť kvasinková (vaginálna mykóza), bakteriálna (vaginóza) alebo dve v jednom – zmiešaná. Príznaky vznikajú osídlením pošvy nežiaducimi mikroorganizmami, v prípade bakteriálnej vaginózy je to často gardnerella. Pri mykotických infekciách sa zas často premnoží druh kvasinky, kandida (aj preto sa im hovorí kandidózy), ktorá sa síce v pošve vyskytuje v istom malom množstve prirodzene, ale zvýšenie pH umožní jej nežiaduci nárast. Samozrejme, výnimočná nie je ani zmiešaná infekcia, keďže bakteriálna vaginóza naruší prirodzené kyslé prostredie pošvy a už spomínaný „pošvový policajt“ Lactobacillus vaginalis, nazývaný aj Döderleinov laktobacil, následne stratí kontrolu aj nad kvasinkami.

Najmä v začiatkoch infekcie a pri nasadzovaní samoliečby je dôležité rozpoznávať, o aký druh infekcie ide. Bakteriálna vaginóza je typická svojím rybím zápachom a výtokom, ktorý je riedky bielosivý, niekedy žltkastý (pozor, pri trichomoniáze je výtok žltozelený, spenený). Problémy v podobe pálenia, štípania či svrbenia sa ani nemusia vyskytovať. Kvasinkovú mykózu zas charakterizuje hustý tvarohovitý výtok a obyčajne úporné svrbenie.

Stúpa pH, a to je problém

„Bakteriálna vaginóza je stav, keď sa pri narušení normálnej vaginálnej flóry začnú množiť anaeróbne baktérie,“ konštatuje gynekológ MUDr. Jozef Španka z Bratislavy. Najčastejšie príčiny sú podobné ako pri kvasinkovej mykóze: oslabenie miestnej imunity, hormonálne zmeny (napr. v rámci menštruačného cyklu), dojčenie, prehnaná intímna hygiena, vlhké prostredie. Celkovo by sa to dalo zhrnúť tak, že následkom všetkých týchto vplyvov dôjde k zvýšeniu pH v pošve. Vieme, že optimálne pH v pošve je do 4,5, čo je pomerne kyslé prostredie, ktoré bráni rozmnožovaniu baktérií a kvasiniek. V tomto prostredí sa darí prospešnému Döderleinovmu bacilu, ktorý zabezpečuje krehkú rovnováhu. Aj menštruácia a sex však pH dočasne zvyšujú.

„Pri bakteriálnej vaginóze je však pH zvýšené, môže mať hodnoty až do 7,“ konštatuje MUDr. Španka. Overenie zvýšeného pH je jedno z kritérií pre diagnostikovanie bakteriálnej vaginózy v gynekologickej ambulancii. Medzi ďalšie kritériá patrí riedky bielosivý výtok, pod mikroskopom viditeľné určité kľúčové bunky, pozitívny amínový test (výtok sa natrie na sklíčko s kvapkou lúhu draselného). Kultivácia v laboratóriu o pár dní ukáže citlivosť baktérie na antibiotiká. Lenže ak žena príde s akútnym problémom, očakáva, že gynekológ jej pomôže okamžite a niečo predpíše hneď „naslepo“. Obyčajne ide o metronidazol alebo klindamycín, v ambulancii sa po príchode laboratórnych výsledkov dodatočne skontroluje vhodnosť predpísanej liečby. Po liečbe je dobré opätovne navodiť pošvovú rovnováhu pomocou zdravotníckych pomôcok (čapíkov do pošvy) a doplnkov výživy (v kapsulách do úst) obsahujúcich prospešné laktobacily zo špeciálnych kmeňov, ktoré dokážu liečebne ovplyvniť tento intímny problém (probiotík na trhu je veľa a každé sú „na niečo“).

Samoliečba áno, ale ku gynekológovi aspoň raz ročne

Mnoho žien rieši rozdiel medzi jednotlivými intímnymi infekciami. Je to mykóza? Treba si kúpiť vaginálne čapíky, krém alebo ich kombináciu s obsahom tzv. antimykotika, čiže účinnej látky klotrimazolu. V minulosti bola na kvasinkové infekcie pošvy k dispozícii voľnopredajná účinná látka flukonazol v jednej tabletke, ktorú žena jednoducho prehltla. Bolo to veľmi pohodlné najmä na dovolenkách. Existujú však lieky, ktoré sa s touto účinnou látkou môžu vzájomne ovplyvňovať (patria sem aj bežné lieky proti bolesti, antikoncepcia, liek na astmu atď), takže v súčasnosti je flukonazol už zas výlučne na lekársky predpis.

Video
Gynekologička Redechová: Znamená HPV automaticky rakovinu?

Je to bakteriálna vaginóza? „70 % zápalov pošvy je bakteriálna vaginóza, a nie mykóza,“ zdôrazňuje MUDr. Španka. Na tú existujú napríklad voľnopredajné prípravky s kyselinou mliečnou a glykogénom, rôzne čapíky obsahujúce antiseptický chlórhexidín, čajovníkový olej a podobne. Alebo zdravotnícka pomôcka so špeciálne vybranými vaginálnymi laktobacilmi v tobolkách určených lokálne do pošvy. Riešením akútneho stavu je od apríla 2021 aj univerzálny voľnopredajný prípravok vhodný na samoliečbu, ktorý pomôže pri vaginóze aj mykóze. S protizápalovým zložením a hojivými účinkami. Do popredia sa opätovne dostáva kyselina boritá, ktorá je zdravotníkom už roky známa ako účinná látka proti premnoženým baktériám aj kvasinkám v pošve a pred objavom flukonazolu bolo jej používanie zlatým štandardom. Viaceré ďalšie látky tiež pôsobia proti baktériám aj hubám a dokonca aj proti vyvolávateľovi trichomoniázy, zvlhčujú, hoja a znižujú pH.

Ak samoliečba nezaberá, je nevyhnutné vyhľadať gynekológa, ktorý po zvážení predpíše lokálne (pri závažnom priebehu celkové) antibiotiká či antimykotiká. Samoliečba so sebou nesie riziko v tom, že sa ťažkosti môžu stať chronickými. Každá žena by však mala navštíviť svojho gynekológa aspoň raz ročne! V rámci preventívnej prehliadky.

Narušená rovnováha vaginálnej mikroflóry

  • pri liečbe antibiotikami, ale aj antimykotikami
  • pri zvýšenej hladine pH v pošve
  • pri nechránenom pohlavnom styku, zmene partnera, sexuálnej promiskuite, ale aj pri zvýšenej sexuálnej aktivite
  • pri zníženej, ale aj prehnanej intímnej hygiene
  • pri oslabenom imunitnom systéme
  • počas užívania hormónov, ale aj ak je nízka hladina estrogénov
  • pri obezite, cukrovke, onkologických ochoreniach, počas tehotenstva
  • po kúpaní v chlórovej vode
  • pri prehnanom používaní tampónov (mali by byť len doplnkom k menštruačnej vložke pri cestovaní, športovaní)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mykóza #vagína #bakteriálna vaginóza #vaginálna infekcia #vaginálna flóra