Odborníčky radia: Ako chrániť pokožku pred slnkom

Stačí, ak použijeme ochranný faktor obsiahnutý v mejkape? Neuberá nás silný SPF faktor o vitamín D? Bude na kúpalisku stačiť natrieť sa ochranným faktorom raz a chránení budeme až do zotmenia?

18.07.2021 11:00
žena, opaľovanie, opaľovací krém, leto Foto:
V našich končinách úplne stačí používanie SPF 20 alebo 30, 50 treba používať pri mori.
debata

Dermatológovia každoročne apelujú na to, že stmavnutá pokožka po opaľovaní je prejavom škodlivín, pred ktorými by sme mali naše telo chrániť. „Žiaľ, nesprávne návyky vedú k predčasnému starnutiu kože a k vzniku kožných nádorov,“ pomenovala dva najsilnejšie argumenty, prečo si treba pokožku chrániť ochrannými faktormi, dermatologička Iveta Hasová.

Až 95 % z celého UV žiarenia tvoria UVA lúče, ktoré prechádzajú tmavými mrakmi, smogom, sklom či oknami. Dokonca sa odrážajú aj od snehu a piesku. Prenikajú preto bez problémov aj do hlbšej vrstvy kože. „Nežiaduce účinky slnečného žiarenia sú navodené v prevažnej miere jeho UV zložkou, teda ultrafialovým žiarením UVA a UVB. Ich pôsobenie možno rozdeliť na včasné a neskoré. Opálenie kože s tvorbou pigmentu a zápal kože. K neskorým a neželaným zmenám v našej koži patrí fotoageing a fotokarcinogenéza. Prvý z termínov označuje predčasné starnutie pokožky s tvorbou vrások, stratou odolnosti a pružnosti kože, taktiež s tvorbou rozšírených cievok a pigmentových škvŕn a so žltnutím pokožky. Druhý termín pomenúva stav vedúci k vzniku kožných nádorov, ktorého sa všetci najviac obávame,“ uviedla lekárka Iveta Hasová.

Kaufland2, PR článok, reklama, nepoužívať Čítajte viac Okrem slnka v lete ohrozujú detskú pokožku ďalšie nástrahy. Poznáte ich?

UVA lúče generujú množstvo voľných radikálov, a teda urýchľujú starnutie pokožky. Aj keď UVB lúče neprenikajú mrakmi ani oknami, dokonca neprechádzajú hlboko do kože, ešte stále stimulujú tvorbu melanínu. Dokážu pokožku spáliť a vytvárajú voľné radikály vo vrchnej vrstve kožného tkaniva. Najviac nás ohrozujú počas dňa od 10. do 16. hodiny. Práve v tomto čase by sme mali najviac dbať na dôslednú aplikáciu ochranného faktora. Ochranný faktor znižuje potenie, utieranie, pobyt vo vode a mnohé iné. Z tohto dôvodu sa odporúča jeho opakované nanášanie. Zároveň platí, že opaľovací krém je potrebné nanášať 15 až 20 minút pred pobytom na slnku.

Video
Onkodermatologička: Malígny melanóm mávajú aj tehotné ženy. Čo s tým?

Fakty o opaľovaní

Keďže v súčasnosti musíme na tvári nosiť ochranné rúška, dermatológovia neodporúčajú aplikovať si pod ne hutné krémy s ochranným faktorom. Pleť pod rúškom nedýcha, potí sa, a tak by sme jej mohli škodiť. Ochranný faktor treba nanášať na zvyšok tváre, ktorá je vystavená slnečnému žiareniu.

Deti do jedného roka treba pred slnkom chrániť najviac, ako sa len dá, a to používaním najvyššieho ochranného faktora spolu s tieniacim oblečením, klobúčikom a pobytom v tieni.

V našich končinách úplne stačí používanie SPF 20 alebo 30, 50 treba používať pri mori.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opaľovanie #SPF #opaľovací krém