Vďaka káve môžeme žiť dlhšie. Je tu však niekoľko „ale“

Poradíme, koľko šálok kávy za deň je akurát a kedy je čas na posledné voňavé espresso, ak sa chceme kvalitne vyspať.

05.07.2021 00:00
akobuk, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Pitie kávy zrejme mierne predlžuje život. S každou šálkou kávy, ktorú si v priebehu dňa doprajete, sa zníži riziko predčasného úmrtia o 3 %.

Vyplýva to z Výživovej a zdravotnej štúdie Národného ústavu pre zdravie – AARP (nezisková organizácia v Spojených štátoch), čo je doteraz najrozsiahlejšia perspektívna štúdia o vplyve stravy na zdravie.

Zázraky však netreba čakať: účinok kávy na predĺženie života nie je veľmi výrazný. A sú tu aj ďalšie „ale“.

Kedy je správny čas na poslednú kávu dňa? Kofeín nemá vplyv len na to, či a kedy zaspíme, ale aj na kvalitu nášho spánku. O tom, čo spôsobuje kofeín v našom mozgu, čítajte tu: www.akobuk.sk

Koľko šálok je akurát?

Ľudia, ktorí vypijú šesť alebo viac šálok denne, vykazujú o 10 – 15 % nižšiu úmrtnosť následkom zmenšeného rizika srdcových a respiračných chorôb, mozgovej mŕtvice, zranení a nehôd, diabetu a infekcií.

Pozor, u ľudí, ktorí majú menej ako 55 rokov, to však je presne naopak. Viac ako šesť šálok kávy denne u tejto vekovej kategórie riziko smrti zvyšovalo. Vedci z toho usúdili, že „by bolo vhodné odporučiť najmä mladším ľuďom, aby sa vyhýbali vysokej spotrebe čiernej kávy“. Mali by piť menej ako 28 šálok za týždeň, teda menej ako 4 šálky denne.

Ak páli záha, s kávou opatrne

„Káva pritom nie je vhodná pre každého,“ píše vo svojom bestselleri Ako nezomrieť americký lekár Michael Greger. Podľa neho by pri jej pití mali byť opatrní ľudia trpiaci refluxnou chorobou pažeráka.

Zatiaľ čo populačná štúdia nenašla žiadnu súvislosť medzi pitím kávy a subjektívnymi symptómami refluxnej choroby pažeráka (ako je pálenie záhy a zvracanie), vedci meraním pH dobrovoľníkov zistili, že káva na rozdiel od čaju zrejme naozaj vyvoláva závažný reflux pažeráka. „Zdá sa však, že na vine nie je kofeín, lebo voda s pridávaným kofeínom žiadne ťažkosti nespôsobuje,“ píše sa v publikácii.

Primeraný príjem kofeínu je pre zdravého dospelého človeka, s výnimkou tehotných žien, bezpečný. Dodáva energiu, zvyšuje bdelosť a posilňuje psychický, motorický aj kognitívny výkon. Napriek týmto prínosom jeden odborný lekársky časopis zverejnil názor, že lekári by vzhľadom na množstvo energetických nápojov obsahujúcich značné množstvo kofeínu mali menej propagovať názory, ktoré zdôrazňujú prospešné účinky tejto látky.

Tucty energetických nápojov s vysokým obsahom kofeínu vypitých v priebehu niekoľkých hodín, by naozaj mohli spôsobiť predávkovanie kofeínom. Na druhej strane, niekoľko šálok kávy za deň vám môže o niečo predĺžiť život.

„Aj tak vám nemôžem pitie kávy odporučiť,“ tvrdí doktor Greger, odborník na výživu. ,,Pýtate sa, prečo? Lebo s každou vypitou šálkou kávy strácate príležitosť vypiť potenciálne ešte omnoho zdravší nápoj. Zelený čaj!“

chyba