Pravdy a mýty o umelom oplodnení

Mnohé páry roky skúšajú počať dieťa, ale neúspešne. Aj v tomto smere medicína výrazne pokročila a nie je hanbou obrátiť sa na odborníkov asistovanej reprodukcie. Ktoré tvrdenia o umelom oplodnení sú mýty a ktoré pravdy? Prečítajte si nižšie!

13.07.2021 06:00
tehotenský test, domáce testovanie, žena,... Foto:
Neplodnosť je dnes civilizačným ochorením.
debata

1. Na Slovensku je neplodná pätina párov

Toto tvrdenie je pravdivé. Štatistiky uvádzajú, že problémy s počatím dieťatka má 15 – 20% párov na Slovensku. Keď sa pozrieme na štatistiky bližšie, tak z týchto párov má problém s plodnosťou 30% žien, 30% mužov, 25% majú problém obaja partneri a 15% príčin neplodnosti ostáva nejasných.

2. Každý môže prirodzene počať dieťa, stačí len počkať a zmeniť životný štýl

Kiež by bola táto veta pravdivá! V tom prípade by nám bola celá medicínska oblasť asistovanej reprodukcie zbytočná. Skutočne nie u každého je možné prirodzené počatie. Žena môže byť alergická na spermie, muž môže mať nízke hladiny testosterónu a zníženú tvorbu spermií. Príčin neplodnosti je veľa a práve umelé oplodnenie môže pomôcť naplniť dlhoročné túžby po dieťatku. Jeho úspešnosť závisí od mnohých faktorov. Pri absolvovaní jedného cyklu IVF je šanca otehotnieť medzi 20 a 45%. Ovplyvňujú ju mnohé faktory, ale je pravda, že zmena životného štýlu, a teda menej stresov, viac pohybu či zdravá strava zvyšujú šance na prirodzené počatie.

pôrod, tehotenstvo, rodička, Čítajte viac Plánujete tehotenstvo? A máte vaječníkovú rezervu?

3. Umelé oplodnenie je drahé a ja si ho nemôžem dovoliť

Prvá polovica tvrdenia je pravdivá, áno, náklady na asistovanú reprodukciu sú vysoké, ale poisteným osobám ho zo zákona preplácajú poisťovne z verejného zdravotného poistenia. Ide o tri cykly umelého oplodnenia do dovŕšenia 39. roku a 364 dní. Hradia tiež asi 75% ceny liekov, zvyšných 25% si v lekárni musí žena zaplatiť sama. Zdravotná poisťovňa Union ako jediná na Slovensku, poskytuje svojim poistencom aj ďalšie príspevky pri liečbe neplodnosti.

  • 200 EUR na mikromanipulačnú metódu ICSI
  • 100 EUR na komplexné vyšetrenie spermiogramu
  • 900 EUR na predimplantačnú genetickú diagnostiku

V roku 2020 poskytla zdravotná poisťovňa Union napríklad len na predimplantačnú genetickú diagnostiku príspevok 305 žiadateľom a uhradila za nich tak 361 168 EUR.

4. Muži o spermiogram nemajú záujem, boja sa, že by boli oni príčinou neplodnosti

Je pravdou, že muži majú obavy zo zlého výsledku spermiogramu. Ale podľa štatistík zdravotnej poisťovne Union je mýtus, že o spermiogram nemajú záujem. Práve naopak, v rokoch 2019 a 2020 využilo zo zdravotného poistenia vyšetrenie spermií až 1190 mužov.

Video
Čo obnáša vyšetrenie nazývané spermiogram? Môžete si so sebou zobrať partnerku?

5. Umelé oplodnenie je bolestivé

Samotné umelé oplodnenie nie je bolestivé. Odber vajíčok sa vykonáva punkciou v celkovej anestéze, takže žena bolesť necíti. Po laboratórnom oplodnení vajíčok spermiami je následné vloženie embryí do maternice bezbolestné. Pravdou však je, že určité procesy umelého oplodnenia môžu byť pre ženu bolestivejšie. Častými sú bolesti podbruška podobné silným menštruačným bolestiam, alebo zväčšenie a bolesti prsníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelé oplodnenie #asistovaná reprodukcia #neplodnosť