Športy, ktoré najviac prospievajú zdraviu

Pohyb je pre zdravie kľúčový. Športy sú však rôzne a líšia sa teda aj benefity, ktoré so sebou prinášajú. Ktorému z nich sa venujete?

22.07.2021 06:00
seniori, park, športy, pohyb, aktivita,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Plávanie: Lepšia výdrž srdca, kapacita pľúc a posilnenie svalov spolu s udržaním zdravej hmotnosti – a to všetko v krytom bazéne celoročne bez obmedzenia.

Tenis: Vybudujete si vďaka nemu veľkú silu a je jedným z najlepších spaľovačov kalórií medzi športami.

Veslovanie: Bezpečné chudnutie aj posilnenie, a to buď celoročne na trenažéri, alebo v lete s bonusom prírody.

Squash: Rozvíja koordináciu rúk a očí.

Basketbal: Pri basketbale sa zbavíte nielen množstva kalórií, ale aj stresu, zlepší sa vám priestorová orientácia, schopnosť rozhodovania, koordinácia aj sebadôvera.

Bicyklovanie: Cyklistika prospieva telu nielen tým, že spaľuje kalórie, ale tiež omladzuje mozog a prináša pocity šťastia.

Beh: Behanie je dnes in, posilňuje nielen svaly, ale aj kosti, a prispieva k celkovému zdraviu, ale aj psychickej pohode.

Volejbal: Nielen naštartuje metabolizmus na spálenie veľkého množstva kalórií, ale pomáha aj koordinácii a zlepšuje náladu.

Gymnastika: Vyžaduje flexibilitu, silu a dobrú kondíciu, ale tiež veľkú psychickú odolnosť a schopnosť sústrediť sa.

Turistika: Prináša krásne výhľady, prospieva srdcu. Odbúrava tiež stres a úzkosť.

chôdza naboso, nohy, Čítajte viac S bolesťou pomôže chôdza naboso

Druhy pohybovej aktivity

Aerobik: Mnoho ľudí si ho predstavuje ako tanečnú zostavu a kondičné cvičenie na hlasnú hudbu. Môžete chodiť na vodný aerobik, funky aerobik a mnoho iných štýlov. Ak ste úplný začiatočník, je lepšie poradiť sa s odborníkom alebo s cvičiteľom, aby vám odporučil druh aerobiku, ktorý je primeraný vašej kondícii a veku. Existujú aj pomalšie druhy aerobiku, ktoré sú vhodné aj pre starších ľudí. Hodiny aerobiku sú prínosné, pretože ste v pohybe počas celej doby cvičenia. Je dobrý na nohy, posilňuje srdce a pľúca. V priebehu hodiny sa väčšinou precvičí väčšina svalových skupín.

Spinning: Hodiny prebiehajú v miestnostiach vybavených statickými bicyklami. Inštruktor vedie hodinu podľa hudby a určuje rôznu intenzitu a rýchlosť jazdy, takže sa tak simuluje jazda do kopca alebo po rovine v skutočnosti. Hodiny bývajú zábavné, hudba vás udrží v správnom rytme. Záťaž si totiž volíte podľa svojej osobnej kondície. Tieto hodiny tiež môžu slúžiť ako tréning na cyklistiku v prírode.

Kolieskové korčule: Sú populárne čiastočne aj preto, že na rozdiel od ľadových korčúľ je možné na nich jazdiť vonku. Ak investujete do kúpy kolieskových korčúľ, nečakajú vás žiadne ďalšie výdavky a môžete na nich jazdiť kedykoľvek máte čas a chuť. Pre inline korčuľovanie sa využívajú parky, opustené cesty, asfaltové chodníky pozdĺž riek a podobne. Dôležitý je rovný povrch a nie veľmi kopcovitý terén. Vhodné je zaobstarať si aj chrániče na kolená a zápästia. Ak korčuľujete naozaj rýchlo, spálite pri korčuľovaní rovnaké množstvo kalórií ako pri behu, ale bez takého zaťaženia kĺbov. Inline korčuľovanie tiež zapája iné svalové skupiny a je známe, že spevňuje nohy a zadok ako žiadny iný šport.

Veslovanie, veslársky trenažér: Veslovanie zapája celý rad svalových skupín a patrí medzi intenzívne druhy pohybovej aktivity. Je dôležité naučiť sa presný spôsob. Ak neveslujete správne, môžete si natiahnuť svaly. Pri veslovaní posilňujete najmä paže, zadok, chrbát a brušné svaly.

Beh, pás na behanie: Beh na páse vo fitnescentre sa teší dlhodobej obľube. Tento druh behu v telocvični má niekoľko výhod: môžete trénovať aj pri zlom počasí, beháte na mäkšom povrchu, ako je asfalt. Väčšina trenažérov je vybavená možnosťou meniť sklon a nastaviť si rýchlosť, akou chcete bežať. Pokiaľ je ale pekné počasie, nie je nad to zabehať si vonku – v lese alebo v parku. Vonku je behanie predsa len zábavnejšie.

cvičenie, zdravie, aktivita, pohyb, životospráva, Čítajte viac Mýty o cvičení, ktoré zaručene (ne)fungujú

Tenis, squash a ostatné raketové športy: Či už hráte tenis, squash, alebo bedminton, prevádzkujete správny druh pohybovej aktivity, ktorá posilňuje srdcovú činnosť, ale rozvíja aj koordináciu a rýchlosť. V raketových športoch musíte často zastavovať a zase sa rozbiehať, je to tzv. štart a stop šport, takže pri častom hraní pomerne trpia kĺby. Najviac kalórií spálite pri squashi. Ak ste úplný začiatočník, či už pri tenise, alebo pri squashi, je lepšie začínať s trénerom. Výhodou týchto športov je, že je hráte s protihráčom, a preto je hra zábavnejšia.

Kajak, kanoe: Okrem spálenia energie sa tiež dostanete do prírody a zažijete zábavu a dobrodružstvo. Pri tejto aktivite najviac zapájate svaly paží, chrbta, brucha a hrudníka. Ale pretože pri tomto športe sedíte, takmer sa nezapájajú veľké svalové skupiny na nohách.

Golf: Aj keď je golf považovaný za oddychový šport, možno ho zaradiť medzi aktivity posilňujúce srdcovú činnosť. Zvlášť keď si sami nosíte tašku s golfovými palicami a nejazdíte motorovým vozíkom, ale chodíte pešo.

Plávanie: Predstavuje druh pohybu, ktorý nezaťažuje kĺby. Preto je pre mnoho starších či zdravotne postihnutých ľudí jedným z mála druhov pohybu, ktorý môžu vykonávať. Plávanie je však obľúbené vo všetkých vekových kategóriách. Plávanie zaujíma popredné miesto v aktivitách, ktoré posilňujú srdcovú činnosť. Pri plávaní zapájate a posilňujete takmer všetky svalové skupiny – paže, chrbát, hrudník, zadok i nohy.

Chôdza a turistika: Chôdza je jednou z najlepších foriem cvičenia. Nevyžaduje žiadne špeciálne vybavenie alebo zručnosť. Túto činnosť môžete v podstate vykonávať kdekoľvek, kedykoľvek a s kýmkoľvek. Pri chôdzi to nie sú nohy a ani paže, ktoré určujú pohyb, ale skôr boky. Ich pohyb dodáva chôdzi rytmus a rýchlosť, takže na ne skúste pri vychádzke myslieť. Hojdanie paží dodáva telu zvýšenú aktivitu a malo by vychádzať z ramien.

Joga: Je spojená so športom a zdravým spôsobom života, pomáha zmierňovať niektoré ochorenia či zranenia, zlepšuje koncentráciu a duševný stav človeka, redukuje stres. Prináša telu a mysli vzájomný súlad a harmóniu, človek sa cíti celkovo v pohode, má dostatok energie a čulosti.

Cyklistika: V posledných rokoch sa stáva čoraz obľúbenejším športom. Je to výborný druh aeróbnej pohybovej aktivity, pri ktorej môžete spáliť veľa kalórií. Záleží na tom, ako rýchlo, akým terénom a ako ďaleko idete. Ak najazdíte 2 km po rovine pomalým tempom, nemožno to považovať za pohyb.

beh, žena, tréning, bežec, bežkyňa Čítajte viac Beháte či bicyklujete? Malé porovnanie - spálené kalórie, benefit pre srdce

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #šport #zdravý životný štýl #fyzická aktivita