COVID-19: Očkovanie ako prevencia

Ochorenie COVID-19, vyvolané koronavírusom SARS-CoV-2, nám pred vyše rokom úplne zmenilo život. Vírus, ktorý sa prenáša kvapôčkami sekrétu pri kašli, kýchaní a rozprávaní, ohrozuje všetkých ľudí bez rozdielu veku. Navyše sa objavujú jeho mutácie, ktoré sú oveľa nákazlivejšie ako pôvodný variant. Ako vírus poraziť? Napríklad aj očkovaním.

01.08.2021 06:00
dievčatko, covid-19, vírus, rúško Foto:
Najúčinnejšou ochranou proti COVID-19 je očkovanie. Treba však dodržiavať aj preventívne pravidlá na hraniciach a vo vnútri štátu.
debata (8)

Vysoko nákazlivý variant delta sa navyše v priebehu niekoľkých mesiacov stane vo svete dominantnou mutáciou. Upozornila na to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej už jeho výskyt zaznamenali v 124 krajinách a teritóriách.

„Očakáva sa, že delta veľmi rýchlo prekoná ostatné varianty a stane sa v priebehu nadchádzajúcich mesiacov dominantnou cirkulujúcou líniou,“ uvádza agentúra AFP. Za posledný týždeň sa počet krajín, v ktorých potvrdili výskyt variantu delta, pôvodne objaveného v Indii, zvýšil o 13. V mnohých veľkých štátoch vrátane Británie, Číny, Indie, Indonézie či Ruska už variant delta zistili vo viac než 75 percentách analyzovaných vzoriek, píše sa v správe TASR.

Medzi ďalšie varianty koronavírusu, ktoré podľa WHO vzbudzujú obavy, patria v súčasnosti alfa, beta a gama, čo sú nové označenia pre takzvaný britský, juhoafrický a brazílsky variant. Ak bude šírenie nákazy pokračovať takýmto tempom, v priebehu troch týždňov celkový počet prípadov nákazy prekročí 200 miliónov, uvádza WHO.

Variant delta je najviac nákazlivou verziou koronavírusu na svete. Šíri sa približne dvakrát až trikrát rýchlejšie ako pôvodná verzia vírusu a má až tisíckrát väčšiu vírusovú nálož. Vedci z regionálneho Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb v čínskej provincii Kuang-tung publikovali štúdiu na odbornom diskusnom serveri Virological.org. Z ich zistení vyplýva, že variant delta sa šíri dýchacími cestami rýchlejšie a v oveľa väčšom množstve ako pôvodný variant.

Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Aké účinné sú vakcíny proti mutácii delta?

Počet ľudí, u ktorých sa potvrdil delta variant aj na Slovensku rastie. „Delta variant sa potvrdil prevažne u neočkovaných ľudí. Celkovo sme na Slovensku od júna 2021 (prvého potvrdeného delta variantu) laboratórne potvrdili 107 prípadov. Hoci v súčasnosti na Slovensku ešte mierne prevažuje alfa variant, môžeme očakávať ďalší rast podielu delta variantu,“ uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

„Príznaky delta variantu sa podobajú skôr na chrípku, nádchu či alergiu, pri miernych príznakoch sa podobajú na prechladnutie. Typickým symptómom je bolesť hlavy, bolesť hrdla, výtok z nosa a zvýšená teplota či horúčka. Strata chuti a čuchu už nebýva takým častým prejavom, vyskytnúť sa môžu hnačky. Deltou sa častejšie infikujú mladšie osoby, ktoré môžu ľahšie príznaky podceniť a výrazne infekčnejší variant vírusu šíriť ďalej,“ povedala Račková.

Najúčinnejšou ochranou proti COVID-19 je očkovanie. „Dôležité je rešpektovať nastavené opatrenia na hraniciach aj vo vnútri krajiny. Treba tiež dodržiavať najzákladnejšie preventívne pravidlá – prekrytie horných dýchacích ciest, dodržiavanie odstupu od iných ľudí a dôsledná hygiena rúk,“ vraví hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Stres a očkovanie

Desaťročia výskumu ukazujú, že depresia, stres, osamelosť a zlý životný štýl môžu oslabiť činnosť imunitného systému a znížiť účinnosť niektorých vakcín. Ak je váš problém spojený so stresom a s nervozitou, môžete podniknúť určité kroky na upokojenie. Vedci odporúčajú napríklad cvičenie a dobrý spánok pred očkovaním.

Ako dokážete znížiť úroveň svojho stresu:

Rozptyľujte sa, keď čakáte. Vezmite si so sebou hru, knihu, hudbu alebo film – niečo, čo vás úplne zaujme, takže počas čakania nebudete myslieť len na očkovanie.

Dýchajte. Sústreďte sa na pomalé a hlboké nádychy. Dýchajte do brucha. Hlboké dýchanie pomáha ľuďom uvoľniť sa.

Sústreďte sa na niečo v miestnosti. Nájdite na stene obrázok, plagát alebo tabuľu. Sústreďte sa na detaily. Ak sa napríklad pozeráte na obraz, skúste spočítať počet kvetov v záhrade. Alebo si v mysli hovorte čo najviac slov podľa písmen na tabuli. Zamerajte sa na správu z plagátov a popremýšľajte, ako by vás mohla ovplyvniť. Nech už to bude čokoľvek, sústreďte sa na niečo iné ako na samotný vpich ihly.

Uvoľnite svalstvo ruky. Ak ste v napätí, môže očkovanie viac bolieť – najmä ak napnete oblasť v mieste vpichu.

Pred očkovaním neváhajte povedať lekárovi alebo zdravotnej sestre, že ste nervózny. Zdravotníci majú skúsenosti s ľuďmi, ktorí prežívajú strach z očkovania a pomôžu vám zachovať pokoj.

Zdroj: Dôvera zdravotná poisťovňa
Očkovanie / Vakcína / Čítajte viac Slovákov, ktorí odmietajú vakcínu, výrazne pribudlo

Ochráni vakcína aj pred mutáciami?

Pre vírusy ako také je typické, že časom mutujú, pričom mutácie jednotlivých vírusov majú rôznu rýchlosť. Vo všeobecnosti však mutácie vírusov nemusia nevyhnutne ovplyvniť účinnosť vakcín. Odborníci a regulačné orgány pozorne sledujú, ako sa vírus spôsobujúci COVID-19 v priebehu času mení a ako dobre môžu vakcíny chrániť ľudí aj pred novo objavujúcimi sa variantmi vírusu.

Osýpky a rubeola. Vakcíny proti niektorým vírusovým ochoreniam (ako napríklad osýpky či rubeola), ktoré boli vyvinuté v minulosti, zostávajú rovnako účinné aj v súčasnosti a poskytujú dlhodobú ochranu.

Chrípka. Vakcíny proti iným vírusovým ochoreniam (ako je napríklad chrípka), je potrebné aktualizovať každý rok, keďže práve vírus chrípky často a vo veľkej miere mutuje. S každou chrípkovou sezónou treba na nové varianty vírusu reagovať novou účinnou vakcínou.

Príklad č. 1: osýpky

Osýpky boli v mnohých európskych krajinách takmer vyhubené. Od októbra 2016 sa v Európskej únii pozoruje obnovený výskyt osýpok, pričom vo viacerých krajinách vypukla epidémia z dôvodu poklesu miery zaočkovania. Osýpky môžu byť závažným a dokonca život ohrozujúcim ochorením. Jedinú ochranu pred osýpkami poskytuje očkovanie. Očkovacia látka proti MMR chráni pred osýpkami, mumpsom a rubeolou (ružienkou). Očkovacia látka proti MMR je bezpečná a účinná.

Príklad č. 2: čierny kašeľ

Čierny kašeľ je ochorenie postihujúce dýchacie cesty. Môže sa rýchlo šíriť. Často vedie k hospitalizácii dojčiat, pričom riziko komplikácií a hospitalizácie je vyššie u detí mladších ako tri mesiace. Môže spôsobiť závažné záchvaty kašľa a zvyčajne trvá tri až šesť týždňov. Medzi komplikácie patrí pneumónia, encefalopatia (ochorenie mozgu), záchvaty a dokonca aj smrť. Očkovanie proti čiernemu kašľu je súčasťou národných imunizačných programov v EÚ. Chráni deti pred čiernym kašľom, zatiaľ čo táto vakcína spôsobuje len menej významné vedľajšie účinky. Približne u 20 % dojčiat sa objaví sčervenanie a bolesť pri mieste podania injekcie. U menej než 5 % sa objaví horúčka.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia chorôb #vakcinácia #očkovanie proti covidu