Prečo a ako treba požiadať o očkovanie? Benefity a riziká

Prinášame odpovede na základné otázky súvisiace s očkovaním. Ako oň môžete požiadať v jednotlivých krajoch?

30.07.2021 06:00
očkovanie, sestrička, dôchodkyňa, strach Foto:
Vedľajšie účinky mimo tých, ktoré sú na príbalovom letáku, sú extrémne zriedkavé a benefity očkovania rádovo prevyšujú riziká.
debata (16)

Prečo je očkovanie najlepšia cesta, ako sa zbaviť covidu?

Najúčinnejším prostriedkom v boji proti vírusu COVID-19 je očkovanie. Vedecké kapacity i historické fakty jasne dokazujú, že akýkoľvek vírus vieme najefektívnejšie poraziť bezpečnou a účinnou vakcínou. Očkovanie predstavuje nielen ochranu jednotlivca, ktorý je zaočkovaný, ale aj kolektívnu ochranu komunity a celej spoločnosti. Na to, aby bola celonárodne dosiahnutá tzv. kolektívna imunita, je v prípade COVID-19 potrebné zaočkovať viac ako 60 až 70 % populácie.

Ako funguje kolektívna imunita?

Kým individuálna imunita voči vírusu chráni jednotlivca, kolektívna bráni ďalšiemu šíreniu možnej infekcie a je prevenciou pred epidémiami či pandémiami. Individuálnu imunitu získate prekonaním konkrétneho ochorenia či očkovaním. Kolektívna imunita závisí od miliónov zodpovedných rozhodnutí jednotlivcov. V závislosti od počtu očkovaných sa šírenie ochorenia spomaľuje a dlhodobým zaočkovaním väčšiny populácie je možné dosiahnuť trvalú kolektívnu imunitu.

Sú vakcíny bezpečné?

Áno, všetky vakcíny prešli viacfázovým klinickým testovaním na veľkom počte dobrovoľníkov, ktoré následne preskúmala a schválila Európska lieková agentúra (a mnohé ďalšie liekové agentúry z ďalších krajín). Výsledky klinického skúšania sa potvrdzujú v praxi pri očkovaní miliónov ľudí po celom svete. Vedľajšie účinky mimo tých, ktoré sú na príbalovom letáku, sú extrémne zriedkavé a benefity očkovania rádovo prevyšujú riziká. Všetky vedľajšie účinky z príbalového letáku sú kratkodobé. Dlhodobé vedľajšie účinky vakcíny, ktoré by sa prejavili až s odstupom dlhého času, sú pri vakcínach vo všeobecnosti raritný jav. Pri žiadnej z 82 vakcín registrovaných na Slovensku nedošlo k spätnej deregistrácii kvôli neskôr sa objavujúcim vedľajším účinkom.

Sú vakcíny účinné?

Všetky vakcíny, ktoré schváli Európska lieková agentúra, musia byť na základe výsledkov klinického skúšania bezpečné a musia byť dostatočne účinné, aby mali vyhovujúci pomer prínosov a vedľajších účinkov.

Zdroj: slovenskoproti­covidu.sk

Potrebujete pomôcť? Naši odborníci vám poradiaísť na Rady Pravdy

Benefity a riziká vakcíny

Aj pri vakcíne proti covidu, rovnako ako pri akomkoľvek inom očkovaní, existujú riziká. Naše zdravie je to najdôležitejšie, čo máme, preto treba otvorene hovoriť o výhodách i nevýhodách očkovania. V prípade očkovania proti covidu sú riziká rádovo menšie v porovnaní s obrovskými benefitmi, ktoré nám vakcíny prinášajú, pretože nám umožnia postupný návrat do normálneho spôsobu života.

Benefity:

  • Zaočkovanie väčšiny populácie ušetrí potenciálne tisíce životov len na Slovensku.
  • Odbremeníme nemocnice od tisícov hospitalizovaných ľudí na COVID–19.
  • Predídeme množstvu prípadov dlhodobých následkov po prekonaní ochorenia.
  • Umožní nám postupný návrat k normálnemu životu.
  • Efektívna vakcína predstavuje obrovský medicínsky, spoločenský a ekonomický prínos, ktorý nám môže ušetriť množstvo životov, utrpenia a peňazí.
Očkovanie / Vakcína / Čítajte viac Slovákov, ktorí odmietajú vakcínu, výrazne pribudlo

Riziká:

  • Mierne nežiaduce účinky: môžu sa líšiť pri jednotlivých typoch vakcín, zväčša ide o bolesti v mieste vpichu, bolesť svalov, teplotu alebo únavu. Takéto nežiaduce účinky sa môžu vyskytovať relatívne bežne, treba s nimi rátať a môžu byť aj nepríjemné. Sú to však predvídateľné nežiaduce účinky, počíta sa s nimi, nie je to nič vážne a spôsobia maximálne krátkodobé nepohodlie.
  • Závažné nežiaduce účinky: sú prísne sledované počas klinického testovania a ich zriedkavosť je základným predpokladom pre to, aby bola vakcína schválená.
  • Veľmi zriedkavé nežiaduce účinky (výskyt menej ako 1/10 000 osôb) nemusia byť zachytené počas klinického testovania a môžu sa objaviť až po registrácii vakcíny. Liekové regulačné autority majú k dispozícii mechanizmus na ich včasné zachytenie a elimináciu.
  • Dlhodobé nežiaduce účinky: tieto sa, prirodzene, nedajú odsledovať počas klinického testovania, môžeme však vychádzať z doterajšej skúsenosti: pri vakcínach, ktoré boli doteraz schválené Európskou liekovou agentúrou, prakticky neexistujú dlhodobé nežiaduce účinky.
  • Ak budú po celom svete zaočkované miliardy ľudí, prípady závažných nežiaducich účinkov sa budú objavovať a budú medializované. Pri takýchto správach je treba myslieť na dve veci. 1. Bol preukázaný súvis s očkovaním? 2. Aká je štatistická pravdepodobnosť výskytu závažnejšieho nežiaduceho účinku?
Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Aké účinné sú vakcíny proti mutácii delta?

Ako požiadať o očkovanie mobilnou jednotkou

V spolupráci so samosprávnymi krajmi prebieha očkovanie mobilnými očkovacími jednotkami.

Bratislavský kraj

Zriadil formulár na zistenie záujmu o očkovanie mobilnou jednotkou. Vďaka tomu môžu lepšie zmapovať dopyt po takejto službe a lepšie plánovať očkovacie kapacity. Formulár je určený ľuďom, ktorí sa zo závažných dôvodov nemôžu dostaviť osobne do niektorého z očkovacích miest Bratislavského kraja (najmä ležiaci a nepohybliví pacienti).
bratislavskykraj­.sk/ziadost-o-ockovanie-mobilnou-jednotkou

Trnavský kraj

Požiadať o mobilné očkovanie môžete cez vášho všeobecného lekára alebo prostredníctvom starostu obce/mesta. Pre starostov a lekárov je určená táto adresa, kde môžu posielať žiadosti o mobilné očkovanie (táto e-mailová adresa nie je určená pre individuálne žiadosti od občanov):
cakarenvos@trnava-vuc.sk

Trenčiansky kraj

O mobilné očkovanie sa dá požiadať cez infolinku, ktorú prevádzkuje Trenčiansky samosprávny kraj: 032/655 5150, alebo na zdravotnictvo@tsk.sk

Nitriansky kraj

Mobilné očkovanie je vo fáze prípravy.

Žilinský kraj

Požiadať o mobilné očkovanie môžete prostredníctvom starostu vašej obce/mesta.

Banskobystrický kraj

Zaregistrujte seba alebo vášho blízkeho ako náhradníka a v rámci registrácie zvoľte možnosť „ležiaci pacient“:
https://www.nahradnici.sk/

Prešovský kraj

Požiadať o mobilné očkovanie môžete prostredníctvom starostu vašej obce/mesta.

Košický kraj

Registrácia imobilných občanov prebieha v spolupráci s mestami a obcami, ktoré ich môžu registrovať prostredníctvom formulára: web.vucke.sk/sk/no­vinky/obce-mesta-mozu-registrovat-seniorov-ockovanie-mobilnou-ockovacou-jednotkou.html

Zdroj: slovenskoproti­covidu.sk
Koronavírus / Covid / Vakcína / Johnson & Johnson / J&J / Čítajte aj V Košiciach a Prešove budú očkovať v obchodných centrách

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #otázky a odpovede #vakcinácia #očkovanie proti covidu #kolektívna imunita