Dlhodobé následky vakcín vs. covidu. Kedy sa neočkovať?

Prinášame porovnanie dlhodobých dôsledkov očkovania a ochorenia COVID-19. Hoci vakcína predstavuje bezpečnejšiu cestu, niektorí ľudia by sa radšej očkovať nemali. Ktorí?

08.08.2021 06:00
veslovanie, pandémia, koronavírus, rúško, čln,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (87)

Dlhodobé vedľajšie účinky vakcín vs. dlhodobé následky covidu

Pri covide sa najčastejšie hovorí o jeho smrtnosti, ale dôležité sú aj dlhotrvajúce následky, s ktorými sa časť ľudí trápi aj dlho po vyliečení. Vieme, že je nebezpečný aj kvôli tomu, že dokáže spôsobovať dlhodobé problémy.

Naopak, pri vakcínach proti covidu nie je dôvod na obavu z dlhodobých vedľajších účinkov. Dlhodobé účinky sú pri vakcínach vo všeobecnosti raritné.

Vakcíny určené na prevenciu ochorenia COVID-19 sú podávané injekčne do svalu a môžu v priebehu hodín až dní po podaní vyvolať reakcie. Nahlásené podozrenia na nežiaduce účinky sú obvyklé a sú v súlade so známymi nežiaducimi účinkami, ktoré sú uvedené aj v dokumentácii k lieku.

Najčastejšie hlásené nežiaduce reakcie sú krátkodobé a nezávažné. Ide napríklad o bolestivosť v mieste vpichu, ktorá sa môže rozvinúť do bolesti ramena až končatiny, do ktorej bola vakcína podaná, zvýšenú teplotu až horúčku, zimnicu a triašku, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, slabosť, únavu, nevoľnosť a iné. Takéto hlásenia majú miernu alebo strednú intenzitu a do niekoľkých dní od podania očkovacej látky ustúpia.

Medzi podozreniami na závažné nežiaduce účinky boli hlásené napríklad alergické reakcie, predkolapsový stav, synkopa, trombóza a anafylaktická reakcia. Takéto reakcie boli vyhodnotené ako závažné a vyžadovali si lekárske ošetrenie. Po lekárskej intervencii došlo k zotaveniu pacientov.

Dlhodobé (vedľajšie) účinky
Vakcína COVID-19
Všetky vedľajšie účinky z príbalového letáka sú krátkodobé. Časť ľudí pociťuje dlhotrvajúce symptómy a ťažkosti aj po vyliečení.
Dlhodobé vedľajšie účinky sú pri vakcínach raritný jav. Podľa štúdie publikovanej v Lancete, až 76 % hospitalizovaných s covidom mali pretrvávajúce príznaky aj šesť mesiacov po vyliečení.
Pri žiadnej z 82 vakcín registrovaných na Slovensku nedošlo k spätnej deregistrácii kvôli neskôr sa objavujúcim vedľajším účinkom. Podľa štúdie austrálskych vedcov 56 % pacientov malo poškodené pľúca aj tri mesiace po prepustení z nemocnice.
Rôzne mRNA vakcíny sa na dobrovoľníkoch testujú posledné tri roky, nie je známy žiadny prípad dlhodobých vedľajších účinkov. Zatiaľ nie je úplne jasné, ako dlho môžu následky covidu pretrvávať a či v niektorých prípadoch nebudú trvalé.
Zdroj: ministerstvo zdravotníctva
Matej Šucha Čítajte viac Behaviorálny ekonóm o očkovaní: Čelíme najväčšiemu problému so správaním ľudí

V akých prípadoch sa radšej nedať očkovať

Deti
Na Slovensku sa očkujú ľudia starší ako 12 rokov. Očkovacia látka Comirnaty sa neodporúča pre deti mladšie ako 12 rokov. Vakcína Moderna sa neodporúča podávať deťom a dospievajúcim mladším ako 18 rokov. Európska lieková agentúra pripravila spolu so spoločnosťami, ktoré očkovaciu látku vyrábajú, plán na neskoršie odskúšanie očkovacej látky u detí.

Tehotné a dojčiace ženy
Očkovanie nie je v tehotenstve a pri dojčení kontraindikované, to znamená, že aj tehotné či dojčiace ženy sa môžu dať zaočkovať. So stúpajúcim používaním vakcín vo svete stúpa aj počet údajov, ktoré sú k dispozícii a doteraz nebolo preukázané osobitné zdravotné riziko pre matku či pre dieťa.

Alergici
V prípade precitlivenos­ti/alergii na niektorú zložku očkovacej látky by ste nemali byť očkovaný; ak máte alergie, pred očkovaním informujte vášho lekára. Osobám, u ktorých po prvej dávke vakcíny vznikla anafylaxia (extrémne silná alergická reakcia), sa nemá podať druhá dávka vakcíny. Keďže je očkovacia látka podávaná pod prísnym lekárskym dohľadom, je tak zabezpečená aj adekvátna reakcia pri prípadných komplikáciách.

Osoby s oslabenou imunitou
O ľuďoch s oslabeným imunitným systémom existujú iba obmedzené dôkazy. Hoci odpoveď ľudí s oslabeným imunitným systémom na očkovaciu látku nie je až taká dobrá, neexistujú žiadne výhrady týkajúce sa bezpečnosti. Aj ľudia s oslabenou imunitou môžu byť zaočkovaní, keďže im hrozí väčšie riziko ochorieť na covid. Každý, kto trpí akútnym ochorením so zvýšenou telesnou teplotou, by mal byť očkovaný až po uzdravení. Mierne prejavy prechladnutia bez zvýšenej teploty nie sú dôvodom na odloženie očkovania. Ak máte problém spôsobujúci krvácanie, ľahko sa vám tvoria modriny alebo používate liek na prevenciu tvorby krvných zrazenín pred očkovaním, obráťte sa na svojho lekára, lekárnika alebo zdravotnú sestru.

Janssen Čítajte viac EMA zaradila nervové ochorenie k vedľajším účinkom vakcíny od Johnson & Johnson

Onkologickí pacienti
Vzhľadom na to, že onkologickí pacienti patria medzi najrizikovejšie skupiny populácie, je očkovanie odporúčané. Pred očkovaním je však dobré svoj stav konzultovať s lekárom. Ak je napríklad pacient v práve prebiehajúcej liečbe a má nízky počet bielych krviniek, očkovanie sa zrejme odloží.

Iné lieky a očkovanie
Je nutná zvýšená opatrnosť pri vakcinácii u ľudí užívajúcich lieky na riedenie krvi, so zníženým počtom krvných doštičiek alebo s poruchou zrážanlivosti krvi. Ak užívate lieky ako sú kortikosteroidy, ktoré ovplyvňujú váš imunitný systém, pred očkovaním sa obráťte na svojho lekára, lekárnika alebo zdravotnú sestru. Ak užívate alebo ste v poslednom čase užívali, či práve budete užívať ďalšie lieky, alebo ste nedávno dostali nejakú inú očkovaciu látku povedzte to svojmu lekárovi alebo lekárnikovi.

Prekonaný covid
Ak ste ochorenie COVID-19 už prekonali, nasledujúcich 90 dní by vaše telo malo mať protilátky na tento vírus. Po uplynutí tohto obdobia sa môžete na očkovanie zaregistrovať prostredníctvom formulára na stránke https://korona.gov.sk/. V prípade, že ste vo zvýšenom riziku nákazy, môžete vakcínu dostať aj skôr, už po 15 dňoch od odznenia klinických príznakov.

slovenskoproti­covidu.sk
očkovanie, sestrička, dôchodkyňa, strach Čítajte aj Prečo a ako treba požiadať o očkovanie? Benefity a riziká

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #porovnanie #dôsledky #následky #očkovanie proti covidu