Sezóna kliešťov je v plnom prúde. Viete, ako sa chrániť a ako správne vytiahnuť kliešťa?

Kliešťom sa v našich zemepisných šírkach darí, v posledných rokoch sa začali presúvať do nových lokalít – horských oblastí. Prebúdzajú sa v marci, naplno začnú útočiť v apríli a obete si hľadajú až do októbra. Najviac kliešťov je v máji a v júni.

31.07.2021 00:00
Atix1, PR, nepoužívať

Pre človeka sú nebezpečné tým, že infikované prenášajú nepríjemné ochorenia, najmä lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu. Celkovo je vo svete známych šesťstopäťdesiat druhov kliešťov, u nás dominuje Kliešť obyčajný (Ixodes ricinus). Na prvom páre končatín má zmyslové detektory, ktoré mu pomáhajú vytypovať si svoje obete. Detektormi zachytáva vyššiu koncentráciu oxidu uhličitého – vydychuje ho človek i zvieratá, a dokáže zároveň vnímať aj teplo.

Nebezpečné steblá trávy

Odborníci už dávno vyvrátili mýtus, že kliešť na vás môže spadnúť zo stromu. Lezie vždy od zeme smerom hore a striehne na koncoch listov, na steblách tráv alebo na vetvičkách prízemných kríkov. Najviac sa im páči v dubovo-hrabových lesoch do nadmorskej výšky šesťsto až osemsto metrov, no v posledných rokoch sa začali objavovať aj vyššie, v horských oblastiach, aj do výšky 1000, ojedinele dokonca 1400 metrov nad morom. Obľubujú lesné chodníky i okraje lesa a čistinky, pretože tam chodieva zver. Keď sa samička nacicia krvi z nej, odpadne do trávy a vyloží vajíčka. Životný cyklus kliešťov má štyri štádiá – vajíčko, larva, nymfa a dospelosť. Krv pije samička, larvy a nymfy, samček nie, má za úlohu oplodniť cicajúcu samičku.

Kde ich býva najviac

Našťastie, nie všetky kliešte sú nosičmi vírusu. K oblastiam s najväčším výskytom nakazených kliešťov patrí oblasť pozdĺž Váhu. Práve tu býva dlhoročne najvyššia chorobnosť na kliešťovú encefalitídu, hoci na Slovensku výskyt tohto ochorenia nie je vysoký. V posledných desiatich

rokoch sa pohyboval od päťdesiatsedem do stosedemdesiatštyri osôb. Ďalšími endemickými oblasťami sú juhozápadná časť Slovenska, napríklad pohoria Tríbeč a Vtáčnik, Pohronská a Nitrianska pahorkatina, ďalej oblasť Malých Karpát, okresy Levice, Nitra, Nové Zámky a Trenčín.

Možno ste nevedeli, že:

  • Larvy kliešťa pripomínajú škvrnu sadze, nymfy sú veľké ako špendlíková hlavička alebo zrniečko maku.
  • Po nacicaní krvou narastie samička do veľkosti hrachu.
  • Dospelý kliešť môže mať rôznu farbu – červenkastú, tmavohnedú i čiernu.
  • Kliešte majú radšej mužov, fajčiarov a tých, ktorí si s mierou doprajú alkohol.
  • Nemajú radi cesnakovú arómu, sú slepé, obete si vyhľadávajú podľa dychu, alebo podľa niektorých látok v pote.
  • Ľudí so studenými nohami a rukami nenapadajú.
  • Po šatách vám môžu loziť aj niekoľko hodín, ak im "nesadnete“ odpadnú a hľadajú si inú obeť.
  • Najviac im vyhovuje vlhké teplé počasie do dvadsať stupňov, počas horúcich suchých dní sa zahrabú do pôdy alebo zalezú pod listy.

Ako sa chrániť

Do prírody noste svetlejší odev s dlhými rukávmi, dlhé nohavice, vhodnú obuv, na nekryté miesta tela si nastriekajte repelent.

Po návrate z výletu si prezrite dôkladne telo, najmä hlavu, krk, podpazušie, pupok, slabiny a nohy. Kliešte sa zvyknú dostať aj do vlasatej časti hlavy a za uši. Ak si nájdete prisatého kliešťa, ihneď ho odstráňte. Prezrite si a poriadne vytraste šaty, osprchujte sa.

Ako správne vytiahnuť kliešťa

Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Vyťahujte ho pomaly kývavým pohybom bez točenia. Miesto hneď dezinfikujte jódovou tinktúrou, prípadne silnejším alkoholom.

Na kliešťa nekvapkajte olej, ani ho nepotierajte masťami. Chybou je i vyťahovať ho krúžením pomocou navlhčeného tampónu. Takýmto spôsobom ostane vnútri fixačný orgán – chobôtik. Podobá sa skobe so zúbkami a spolu s klepietkami vytvára kanálik, ktorým kliešť cicia krv.

Prenášači chorôb

Kliešte sa môžu infikovať krvou cicavcov, plazov alebo vtákov, ktoré majú v sebe baktérie alebo vírusy a potom prenášať lymskú boreliózu alebo kliešťovú encefalitídu.

Lymská borelióza – príznaky

  • Červenkastá škvrna okolo miesta uštipnutia, má tvar kruhu s bielym stredom
  • Únava, bolesť hlavy, svalov, kĺbov, horúčka, niekedy suchý kašeľ, či obrna lícneho nervu

Lymská borelióza sa lieči antibiotikami, neliečená môže spôsobiť dlhotrvajúce, niekedy aj doživotné ťažkosti, problémy so srdcom, kĺbmi i nervovým systémom.

Proti lymskej borelióze neexistuje očkovacia látka, ani po prekonaní ochorenia si človek nedokáže vytvoriť imunitu a môže ochorieť znova.

Kliešťová encefalitída – príznaky

  • Ochorenie prebieha v dvoch vlnách, na začiatku pripomína virózu s bolesťami hlavy, zvýšenou teplotou, tečením z nosa, pokašliavaním. Po troch až piatich dňoch príznaky ustupujú, no po týždni nastupuje druhá fáza s vysokými teplotami, bolesťami hlavy podobnými migréne, stuhnutím šije. V najzávažnejších prípadoch môže choroba viesť až k ochrnutiu.

Proti kliešťovej encefalitíde existuje očkovacia vakcína, ochráni organizmus tri roky, po prvom preočkovaní až päť rokov. O vakcínu môžete požiadať svojho praktického lekára, hradíte si ju sami. Základné očkovanie pozostáva z podania troch očkovacích látok, prvú dávku je najvhodnejšie aplikovať v zimných mesiacoch – v januári alebo vo februári. Druhá dávka sa podáva jeden až tri mesiace po druhej, tretia sa podáva deväť až dvanásť mesiacov po druhej. Existuje aj skrátená schéma očkovania, pri nej sa druhá dávka podáva už za dva týždne. Pred ochorením môžu čiastočne chrániť prvé dve dávky. Kompletné očkovanie vás ochráni minimálne tri roky, po troch rokoch sa odporúča preočkovanie jednou dávkou očkovacej látky. Protilátky sa vytvoria o desať až štrnásť dní po podaní druhej dávky. Odporúča sa najmä lesným robotníkom, geodetom, geológom, či orientačným bežcom a iným športovcom, ktorí behávajú v prírode.

chyba