Diagnóza astmy sa nespája s vyšším rizikom úmrtia na COVID-19. Ktoré ochorenie pľúc však áno?

Už na začiatku prvej vlny sa pneumológovia okrem obáv o seba a vlastné rodiny obávali aj o rizikových pacientov s chronickými pľúcnymi ochoreniami. Literatúra a vlastné skúsenosti však ukazujú, že výskyt ochorenia COVID-19 nie je u týchto pacientov vyšší ako v bežnej populácii. Tak sa konštatuje v materiáli odborného časopisu Kompendium medicíny, ktorý mapuje prednášku MUDr. Pavla Pobehu, PHD., z Kliniky pneumológie a ftizeológie Univerzitnej nemocnice LF UPJŠ v Košiciach.

03.08.2021 06:00
inhalačné lieky, astma, chochp, Tatranská Polianka Foto: ,
Najväčšia zbierka inhalačných liekov je v pracovni primára Štefana Reinhardta v Tatranskej Polianke. Dohromady je ich vyše 250, najstarší z roku 1974.
debata

Diagnóza astmy sa podľa odborníka nespája s vyšším rizikom úmrtia pri covid-19. Avšak v prípade, že sa pacient s CHOCHP infikuje vírusom SARS-CoV-2, má až trikrát vyššie riziko úmrtia na toto ochorenie.

MUDr. Štefan Laššán, PhD., o tom hovoril v 3:58 minúte vo videu pre TV Pravda už v decembri 2020.

Video

Publikované údaje aj skúsenosti so systémovými (celkovo podávanými) a inhalačnými (pacient ich vdýchne) kortikoidmi pri pneumónii (zápale pľúc) v rámci ochorenia COVID-19 viedli k myšlienke, že liečba kortikoidmi môže mať u týchto pacientov s pľúcnymi choreniami ochranný efekt.

Efekt inhalačných kortikoidov sa najviac potvrdil v in vitro štúdiách (konkrétne išlo o liečivá s účinnými látkami budesonid a ciklesonid), ktoré preukázali schopnosť zabrániť rozmnožovaniu vírusu SARS-CoV-2.

Covid / Koronavírus / Lekár / Zdravotník / Čítajte viac Bežný liek na astmu znižuje riziko hospitalizácií pacientov s covidom o 90 percent

Otázka, či inhalačné kortikoidy majú nejaký vplyv na úmrtnosť pacientov pri COVID-19, viedla k veľkej metaanalýze u pacientov hospitalizovaných s týmto ochorením. Jednoznačné odpovede však nedala.

„Otázka, či dokážeme predĺžiť život pacientom s CHOCHP, je možno veľmi odvážna,“ píše sa v časopise Kompendium medicíny v rámci review z XXII. odborného kongresu Slovenskej a Českej pneumologickej a ftizeologickej soločnosti. Jeho súčasťou bolo v júni toho roka na Štrbskom plese aj odborné sympózium. V medicíne je tvrdenie o predĺžení života vždy vstupom na tenký ľad, pretože úmrtnosť je ovplyvnená vždy mnohými faktormi. Treba sa aj pýtať, či „stačí matematicky predĺžiť život, alebo nás zaujíma, aj za cenu akej kvality život predĺžime. Najsilnejšou zbraňou, akou si pacient môže predĺžiť život a zlepšiť svoju prognózu, je ukončiť fajčenie. Existujú takisto dôkazy o účinku domácej dlhodobej oxygenoterapie a takisto v indikovaných prípadoch je účinná aj chirurgická operácia redukujúca objem pľúc“ (diagnóza CHOCHP spôsobuje tzv. rozdutie pľúc – pozn. red.).

Ako uviedol MUDr. Pobeha, v odbornej verejnosti nie je nový pojem špirála smrti. Znamená, že zhoršenie ochorenia (tzv. exacerbácia) vedie ku zníženiu pľúcnych funkcií, a to následne ku zníženiu fyzickej aktivity. Zhoršením fyzického zdravia pribúda depresívne naladenie a klesá kvalita života. Tieto faktory dokázateľne vedú ku ďalšiemu zhoršeniu ochorenia a nepriaznivá kaskáda sa končí smrťou.

„Ak chceme túto špirálu zvrátiť, treba stabilizovať pacientovo ochorenie a zabrániť jeho vzplanutiam (exacerbáciám). S týmto cieľom je potrebné pacientovi poskytnúť individualizovanú liečbu ušitú na mieru.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Astma #CHOCHP #astmatici #Covid-19