Interakciu liekov odhalí aplikácia

Na stránke www.interakcieliekov.sk môžete zistiť, či sa vaše lieky "nebijú". Aké sú rôzne stupne interakcie a čo to pre vás znamená?

19.08.2021 06:00
dôchodkyňa, obývačka, papier, čítanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Interakcie liekov sa stávajú dôležitou témou, ktorej sa doposiaľ nevenovalo veľa pozornosti. Rozvojom poznatkov a častým užívaním kombinácií liekov vzrastá riziko ich vzájomného spolupôsobenia, ktoré môže viesť k vážnym nežiaducim dôsledkom. Nemenej rizikové sú interakcie liekov s niektorými potravinami.

Predchádzať problémom, často aj závažným, pomáha aplikácia umožňujúca rýchle a zrozumiteľné vyhodnotenie rizika užívanej kombinácie liekov. Aplikácia interakcieliekov.sk je súčasťou celoslovenského osvetového projektu Interakcie liekov. „Ide o pacientsku aplikáciu, ktorá pracuje s rozsiahlou databázou liekových interakcií, pravidelne aktualizovanou na základe najnovších vedeckých poznatkov. Zároveň je to jediná aplikácia, poskytujúca pacientovi zrozumiteľné zhodnotenie potenciálnej interakcie s následnou možnosťou dohodnúť si termín konzultácie tejto interakcie s odborníkom – farmaceutom,“ konštatoval Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. Použitie aplikácie je jednoduché. Pacientovi stačí poznať názvy svojich liekov, mať prístup na internet a e-mail.

Interakcie liekov triedime podľa celkového významu takto:
0 K interakcii liekov nedochádza.
1 Zistené zmeny sú úplne minimálne, takže nie je potrebné upravovať dávkovanie.
2 Zistené zmeny sú malé, takže zvyčajne nie je potrebné upravovať dávkovanie, v niektorých prípadoch je však potrebné upraviť čas podávania jedného z liekov.
3 Zistené zmeny sú stredne veľké, u malej skupiny pacientov je potrebné zmeniť dávkovanie na základe klinického zhodnotenia a/alebo na základe výsledkov laboratórnych vyšetrení.
4 Zistené zmeny sú veľké, u väčšiny pacientov je potrebné upraviť dávkovanie na základe klinického zhodnotenia a/alebo na základe výsledkov laboratórnych vyšetrení.
5 Súčasné podanie liekov predstavuje veľmi závažné riziko, ktoré je potrebné v individuálnych prípadoch konfrontovať s predpokladaným prínosom príslušného lieku; v prípade, ak sa lekár rozhodne pre podanie takejto kombinácie, je potrebné upraviť štandardné dávkovanie podľa klinického zhodnotenia a výsledkov laboratórnych vyšetrení.
6 Kontraindikácia – výrobca lieku uvádza, že nesmie dôjsť k súčasnému užitiu daných liekov.

V aplikácii je pri každom zázname liekovej interakcie uvedené rámcové odporúčanie, ako má zdravotnícky pracovník postupovať v komunikácii s pacientom užívajúcim kombináciu daných liekov, pričom v komentári sú uvedené podrobné informácie získané z konkrétnych odborných publikácií vo forme abstraktu. V závere sú uvedené zdroje, z ktorých môže záujemca získať originál článku.

Vďaka takejto kvantifikácii môže zdravotnícky pracovník ľahko rozpoznať, o akú závažnú interakciu ide, pričom nie je zahltený údajmi, ktoré nepotrebuje a nestráca čas potrebný na diagnostiku, liečbu a komunikáciu s pacientom. Výnimočnosť aplikácie nespočíva iba v sumarizácii informácií o interakciách liekov, ktorá v iných prípadoch často vedie k vzniku obrovského „skladu“ informácií, do ktorého nikto ani len nenahliadne, ale v kvantifikácii jednotlivých informácií tak, aby ich lekár a lekárnik dostali v správnom rozsahu, v správny čas a mohli ich využiť na úpravu dávkovania, či iné odporúčania, ktoré zvýšia bezpečnosť a účinnosť liečby.

lieky Čítajte aj Doplatky za lieky: Zmena od apríla zasiahne všetky lekárne
Ako sa hodnotia nežiaduce účinky liekov
Interakcia 0 až 1 Nezávažná interakcia Kombinácia liekov je v poriadku. Odporúčame však pozorne si prečítať príbalové informácie jednotlivých liekov a oboznámiť sa so žiaducimi aj nežiaducimi účinkami. Pokiaľ ste si niektorý z liekov zaobstarali v lekárni bez lekárskeho predpisu, je potrebné informovať lekárnika pri výdaji aj o všetkých lekárom predpísaných liekoch, ktoré budete súčasne užívať. Pri každej návšteve lekára alebo lekárne je vhodné mať so sebou zoznam všetkých užívaných liekov. Napriek nízkemu riziku môžete aj v prípade výskytu málo závažných interakcií zvážiť objednanie sa na konzultáciu o interakciách liekov v lekárni. Účinok liekov môžu ovplyvňovať aj potraviny, výživové doplnky, nápoje alebo koreniny.
Interakcia 2 Málo závažná interakcia Kombinácia liekov obvykle nepredstavuje problém. Odporúčame však pozorne si prečítať príbalové informácie jednotlivých liekov a oboznámiť sa so žiaducimi aj nežiaducimi účinkami. Pokiaľ ste si niektorý z liekov zaobstarali v lekárni bez lekárskeho predpisu, je potrebné informovať lekárnika pri výdaji aj o všetkých lekárom predpísaných liekoch, ktoré budete súčasne užívať. Pri každej návšteve lekára alebo lekárne je vhodné mať so sebou zoznam všetkých užívaných liekov. Vždy dbajte na správne načasovanie užívaných liekov, ak vás lekárnik informoval, že sa niektoré lieky nemajú užívať súčasne. V prípade výskytu väčšieho počtu málo závažných interakcií zvážte objednanie sa na konzultáciu o interakciách liekov v lekárni. Účinok liekov môžu ovplyvňovať aj potraviny, výživové doplnky, nápoje alebo koreniny.
Interakcia 3 Stredne závažná interakcia Lieky sa môžu vzájomne ovplyvňovať. Pokiaľ vám tieto lieky predpísal rovnaký lekár, malo by byť všetko v poriadku. Lekár interakcie zrejme vyhodnotil tak, že užívanie kombinácie liekov je pre vás prospešnejšie ako prípadné riziko a v prípade potreby určite vykonal ďalšie opatrenia na zníženie nežiaducich dôsledkov interakcie. Ak vám tieto lieky predpísali rôzni lekári, je vhodné sa pri nasledujúcej návšteve u lekára informovať, či si je vedomý interakcie a či by nebolo vhodné lieky alebo ich dávkovanie upraviť. Pokiaľ ste si niektorý z liekov zaobstarali v lekárni bez lekárskeho predpisu, je potrebné informovať lekárnika pri výdaji aj o všetkých lekárom predpísaných liekoch, ktoré budete súčasne užívať. Pri každej návšteve lekára alebo lekárne je vhodné mať so sebou zoznam všetkých užívaných liekov. Určite zvážte objednanie sa na konzultáciu o interakciách liekov v lekárni. Účinok liekov môžu ovplyvňovať aj potraviny, výživové doplnky, nápoje alebo koreniny.
Interakcia 4 Významná interakcia Lieky sa môžu vzájomne významnejšie ovplyvňovať. Pokiaľ vám tieto lieky predpísal rovnaký lekár, je pravdepodobné, že prínosy liekov sú dôležitejšie ako možné riziko ich súčasného užívania. Počas nasledujúcej návštevy lekára je vhodné si overiť, či máte lieky naďalej užívať v odporúčanom dávkovaní, a informovať sa, aké ďalšie opatrenia je potrebné pri ich užívaní dodržiavať. Pokiaľ vám tieto lieky predpísali rôzni lekári, je potrebné si čo najskôr overiť u niektorého z nich, či máte pokračovať v užívaní kombinácie liekov v odporúčanom dávkovaní, alebo je potrebné pri ich užívaní dodržiavať nejaké ďalšie opatrenia. Pokiaľ ste si niektorý z liekov zaobstarali v lekárni bez lekárskeho predpisu, je potrebné informovať lekárnika pri výdaji aj o všetkých lekárom predpísaných liekoch, ktoré budete súčasne užívať. Pri každej návšteve lekára alebo lekárne je vhodné mať so sebou zoznam všetkých užívaných liekov. Je vhodné sa objednať na konzultáciu o interakciách liekov v lekárni. Účinok liekov môžu ovplyvňovať aj potraviny, výživové doplnky, nápoje alebo koreniny.
Interakcia 5 až 6 Závažná interakcia Lieky sa vzájomne významne ovplyvňujú. Pokiaľ vám tieto lieky predpísal rovnaký lekár, je pravdepodobné, že vás na riziká ich spoločného užívania upozornil a vykonal ďalšie opatrenia na zníženie rizika interakcie. Počas nasledujúcej návštevy lekára je vhodné si overiť, či máte lieky naďalej užívať v odporúčanom dávkovaní, a informovať sa aké ďalšie opatrenia je potrebné pri ich užívaní dodržiavať. Pokiaľ vám tieto lieky predpísali rôzni lekári, je potrebné si čo najskôr overiť u niektorého z nich, či máte pokračovať v užívaní kombinácie liekov v odporúčanom dávkovaní, alebo je potrebné pri ich užívaní dodržiavať nejaké ďalšie opatrenia. Pokiaľ ste si niektorý z liekov zaobstarali v lekárni bez lekárskeho predpisu, je potrebné informovať lekárnika pri výdaji aj o všetkých lekárom predpísaných liekoch, ktoré budete súčasne užívať. Pri každej návšteve lekára alebo lekárne je vhodné mať so sebou zoznam všetkých užívaných liekov. Odporúčame objednať sa na konzultáciu o interakciách liekov v lekárni. Lieky totiž môžu ovplyvňovať aj potraviny, výživové doplnky, nápoje alebo koreniny.
Duplicita D Lieky predstavujú duplicitu Lieky obsahujú rovnaké, alebo natoľko podobné látky, že ich súčasné užívanie vo väčšine prípadov nevedie k zvýšeniu účinkov a takáto kombinácia zvyčajne nie je pre pacienta prospešná. Pokiaľ vám tieto lieky predpísal lekár či viacerí lekári, je vhodné sa čo najskôr uistiť, či majú byť súčasne užívané. Pokiaľ ste si niektorý z liekov zaobstarali v lekárni bez lekárskeho predpisu, je potrebné informovať lekárnika pri výdaji aj o všetkých ďalších liekoch, ktoré budete súčasne užívať. Pri každej návšteve lekára alebo lekárne je vhodné mať so sebou zoznam všetkých užívaných liekov. Odporúčame objednať sa na konzultáciu o interakciách liekov v lekárni.
interakcieliekov.sk
antidepresíva, lieky, tabletka, depresia Čítajte aj O zmenu lieku, ktorý by mohol vyvolať závislosť, by požiadala štvrtina ľudí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lieková interakcia