Bolí vás chrbtica? Možno aj zo stresu

Pomôže mi masáž alebo tabletka od bolesti? Poradíme, ako postupovať, keď vás zloží boľavý chrbát.

16.08.2021 00:00
dovera, PR, nepoužívať Foto:

Bolesti chrbtice nevznikajú z prievanu či z preťaženia. Obyčajne do nich vyústia nesprávne návyky, ktoré si „pestujeme“ dlhodobo. Zvýšená záťaž alebo „ofúknutie“ klimatizáciou býva len poslednou kvapkou.

„Problém, ktorý sa už prejaví formou nejakej bolesti, je väčšinou dôsledkom roky praktizovaných nesprávnych návykov, preťažovaní, získavaných asymetrií,“ vysvetľuje fyzioterapeutka Miriama Šinglerová, riaditeľka AMBIO Rehabilitačného centra v Bratislave.

Kedy je čas navštíviť neurológa a či môže byť za bolesťami chrbtice aj stres, sa dozviete v tomto rozhovore: akobuk.sk/fyzi­oterapeutka-miriama-singlerova-rozhovor/

A aké sú vaše návyky? Stojíte správne?

Diagnózu držania vášho tela môžete urobiť jedným z dvoch spôsobov. Oblečení alebo nahí. Budete potrebovať holú stenu, o ktorú sa opriete, alebo zrkadlo ukazujúce celú postavu.

Upozorňujeme, že laické vyšetrenie držania svojho tela a potenciálnych problémov s chrbticou v domácom prostredí nemusí fungovať u osôb, ktorých hmotnosť prekračuje zdravé medze. Ak viete, že máte s chrbticou problémy, hrbíte sa a trpíte bolesťami, vyhľadajte fyzioterapeuta, rehabilitačného lekára alebo neurológa. Interview, ktoré si môžete rozkliknúť vyššie, vás lepšie zorientuje.

OBLEČENÍ

  • Vyzujte si topánky a postavte sa chrbtom k stene. Päty sa jej musia dotýkať. Postupujte zdola nahor. Najprv sa o stenu oprite zadkom, potom lopatkami a nakoniec hlavou. Napnite brušné svaly, aby ste mali dobrú rovnováhu. Zhlboka dýchajte a na okamih sa uvoľnite. Uvedomte si, čo vaše telo cíti.
  • Urobte dva kroky vpred bezo zmeny držania tela a postavte sa do mierneho stoja rozkročného. Ak vaše telo prijme túto polohu za vlastnú a dokáže ju udržať, máte pravdepodobne dobré držanie tela. No ak v tejto polohe vydržíte len niekoľko sekúnd a potom ju automaticky poopravíte, napríklad vystrčíte dopredu hlavu, necháte vpadnúť hrudník, panvu posuniete dopredu, v tom prípade máte niekde slabšie miesto a svalovú nerovnováhu. Bolo by vhodné navštíviť fyzioterapeuta, ktorý vám individuálne vyberie cviky na posilnenie svalstva a zlepšenie držania tela.

NAHÍ

  • Nájdite si veľké zrkadlo, pred ktoré sa môžete postaviť nahí. V strede zaveste z horného okraja rámu dlhú šnúrku s nejakým závažím, ktorá bude kolmá na podlahu, pričom sa jej však nebude dotýkať. Vyzlečte sa. Ak máte dlhé vlasy, stiahnite si ich dozadu. Postavte sa ku zrkadlu bokom.
  • Skontrolujte, či je váš ušný lalôčik vo zvislej polohe s ramenom. Možno vám to nepôjde, pretože budete musieť pootočiť hlavu, aby ste sa videli. Odkontrolujte prípadne vzájomnú polohu ušného lalôčika a ramena dotykom ruky. Všetko ostatné uvidíte v zrkadle: Ak máte dobré držanie tela, ramená budú priamo nad bodmi, kde sa vám stehenné kosti pripájajú k panve. Tieto body budú zas nad stredovými bodmi kolien. A kolená budete mať presne nad členkami. Túto os vášho tela dokážete dobre skontrolovať práve vďaka šnúrke visiacej pred zrkadlom.

Tak, ako ste dopadli?

Vedeli ste, že sedenie môže chrbát zaťažiť väčšmi ako státie?

Rôzne polohy a držania tela znamenajú rôzne zaťaženie chrbtice, ktorá musí znášať tlaky týchto síl. Ak chcete svojmu chrbtu uľaviť, vyskúšajte nasledujúce polohy. Sú zoradené od tých, ktoré sú pre chrbát najmenšou záťažou, až po tie najhoršie.

  • Ľah na chrbte alebo na boku.
  • Uvoľnený stoj.
  • Sedenie na stoličke.
  • Státie v miernom predklone.
  • Sedenie na stoličke v predklone.
  • Stoj v predklone so záťažou.
  • Sed v predklone so záťažou (V tejto polohe môže na vás chrbát pôsobiť až 300-krát väčšia sila v porovnaní s ľahom na chrbte.)
chyba