Môže pandémia koronavírusu urýchliť epidémiu cukrovky?

Na Slovensku žije takmer 400-tisíc diabetikov. Z nich viac ako 90 percent má diabetes II. typu, ktorý súvisí s dlhodobým nezdravým stravovaním. Máme veľa a ľahko dostupného jedla, život si uľahčujeme modernými technológiami, máme menšiu fyzickú záťaž, menej sa hýbeme.

17.08.2021 06:00
doktorka, diabetes, cukrovka, glukomer Foto:
Aj po prekonaní ochorenia covid-19 môžete mať hyperglykémiu - vysokú hladinu cukru v krvi.
debata (5)

„Cukrovka je zákerná najmä v tom, že sa na začiatku neprejavuje tak, aby nútila chorého ísť k lekárovi,“ konštatoval docent Emil Martinka, primár Národného diabetologického centra v Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave v Ľubochni. V začiatkoch choroby totiž človeka nič nebolí. Problémom je aj fakt, že mnoho ľudí o svojom ochorení nevie.

„Polovici prípadov diabetu by sa dalo zabrániť zdravším životným štýlom. Pre jeho úspešnú liečbu je pritom správne stravovanie nevyhnutné. Správna životospráva je predpokladom nielen pre dosiahnutie a udržanie optimálnych hladín glykémií, ale aj ideálnej hmotnosti,“ konštatoval docent Emil Martinka, predseda Slovenskej diabetickej asociácie. Podľa jeho slov sa príznaky choroby dajú zmierniť, v niektorých prípadoch aj odstrániť, ale treba dodržiavať základy zdravej výživy a mať dostatok pohybu. Ako uviedol, diabetická diéta totiž nie je nič iné ako racionálna strava. Diabetik môže jesť všetko, ale s mierou.

Musí ale dodržiavať aj liečbu, len tak môže mať svoju cukrovku pod kontrolou. Platí to však za predpokladu, že bude pravidelne chodiť na prehliadky. Avšak počas pandémie navštevovalo ordinácie diabetológov až o tridsať percent pacientov menej. Navyše vedci zaznamenali nečakaný nárast prípadov po prekonaní nákazy a snažia sa zistiť, ako súvisí ochorenie covid s cukrovkou.

dieťa, dievča, úsmev, cukrovka, diabetes, inzulín Čítajte aj Rodičia detí s diabetom sa čoraz častejšie stretávajú s diskrimináciou

Vedci publikovali analýzu ôsmich medzinárodných štúdií, v ktorej figurovalo približne 3 700 hospita­lizovaných pacientov, pričom u 14 percent z nich objavili lekári jeden z dvoch typov cukrovky. A to bez predchádzajúcej diagnózy tohto ochorenia. V reakcii na zistenia analytikov odborníci z Kráľovskej univerzity v Londýne spustili databázu, kam môžu lekári hlásiť pacientov, u ktorých po prekonaní covidu zistili nedostatočnú produkciu inzulínu. „Je potrebné podrobnejšie skúmanie. Zdá sa však, že s covidom a cukrovkou máme reálny problém,“ povedal Francesco Rubino z Kráľovskej univerzity pre americký denník Washington Post.

Aj ďalšia štúdia, tentoraz talianska, odhalila, ako sa vyvíja cukrovka súvisiaca s ochorením Covid-19. Dokazuje, že vírusová infekcia môže vyvolať inzulínovú rezistenciu a tým narušiť normálnu funkciu β-buniek. Zmeny môžu viesť k pretrvávajúcej hyperglykémii rôznej závažnosti aj po zotavení. Práca doktora Giuseppeho Daniela, výskumného pracovníka na Katedre klinickej a experimentálnej medicíny na univerzite v Pise, pomohla preukázať, že riziko vzniku inzulínovej rezistencie a cukrovky úzko súvisí s cytokínovou búrkou, ktorá sa vyvinie počas infekcie koronavírusu, a že táto porucha pretrváva aj po zotavení.

injekcia, inzulín, cukrovka, diabetes Čítajte viac Diabetes mellitus. Čo by ste o ňom mali vedieť

Najčastejšie mýty o cukrovke

Mýtus: Cukrovka nie je vážne ochorenie.
Fakt: Je to mýtus. Cukrovka je nazývaná aj „tichý zabijak“, lebo výrazne zvyšuje riziko mnohých ďalších závažných ochorení. Asi polovica pacientov má už pri prvom diagnostikovaní cukrovky 2. typu srdcovo-cievne komplikácie. Celková predpokladaná dĺžka života je u diabetikov skrátená o štvrtinu, v skupine 40– až 60-ročných môže dokonca klesnúť až o 30 až 40 %.

Mýtus: Cukrovku dostane iba ten, kto je veľa sladkostí.
Fakt: Cukrovka môže postihnúť kohokoľvek. Zvýšený príjem glukózy a nezdravých potravín však riziko významne zvyšuje. Preťažuje nároky na sekréciu inzulínu, prispieva k poklesu citlivosti na inzulín, vedie k obezite a u predisponovaných osôb vyvoláva, resp. urýchľuje začiatok ochorenia.

Mýtus: Môže byť v niektorých prípadoch nákazlivá.
Fakt: Nie je nákazlivá. Vzniká súhrou genetických predpokladov (genetickej predispozície) a faktorov prostredia, najmä nesprávneho a nezdravého životného štýlu.

Mýtus: Ľudia s cukrovkou nemôžu jesť takmer žiadnu normálnu stravu.
Fakt: Práve naopak. Pre ľudí s cukrovkou je základnou požiadavkou racionálna, energeticky vyvážená strava, kde zdrojom jednotlivých živín sú zdravé potraviny. Pravidlá racionálneho stravovania, ktoré musia dodržiavať pacienti s cukrovkou, sa rovnako odporúčajú aj zdravým ľuďom ako prevencia civilizačných chorôb, medzi ktoré okrem cukrovky patria aj srdcovo-cievne ochorenia a nádorové ochorenia.

Mýtus: Ovocie obsahuje veľa cukru, a preto by ho diabetici nemali jesť.
Fakt: Ovocie patrí medzi zdravé potraviny. Obsahuje vlákninu, množstvo vitamínov a minerálov. Obsahujú aj cukry – karbohydráty, ktoré sú súčasťou zdravého jedálneho lístka. O tom, aké ovocie jesť a ako často, poradí pacientovi jeho lekár alebo diétna sestra.

diabetes, cukrovka, glukomer Čítajte rozhovor Odborníčka radí ako si poradiť s cukrovkou

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #mýty a fakty #pandémia koronavírusu #cukrovka druhého typu