Cukrovka: Ako vzniká a ako ju liečiť?

Ako lekár zistí, či máte cukrovku? Čo je to tzv. hraničná cukrovka alebo prediabetes? A ako sa toto ochorenie prejavuje?

20.08.2021 06:00
cukrovka, diabetes, glukomer Foto:
Niekedy môže ochorenie pretrvávať aj niekoľko rokov takmer bez príznakov, takže jedinou šancou na odhalenie je vyšetrenie krvi.
debata

Čo je príčinou vzniku cukrovky

Dedičnosť. Zohráva významnú, nie však rozhodujúcu úlohu pre vznik diabetu 1. typu. Vedci odhalili niekoľko génov, ktoré zvyšujú vnímavosť na ochorenie, ani jeden z nich však ochorenie priamo nezapríčiňuje. Diabetes 1. typu sa najčastejšie vyskytuje medzi ľuďmi bielej rasy.

Vírusy. Diabetes 1. typu sa často objavuje krátko po vírusovom infekčnom ochorení a lekári tiež často pozorujú nápadné zvýšenie počtu novostanovených diagnóz diabetu práve po vírusových epidémiách. O aké vírusy ide? Možnými pôvodcami sú vírusy, ktoré spôsobujú mumps, ružienku a blízki príbuzní vírusu, ktorý spôsobuje detskú obrnu.

Chemické látky a lieky. Štúdie preukázali, že diabetes 1. typu môže byť spôsobený Pyriminilom, čo je jed na ničenie potkanov. Podobne pôsobia dva lieky na predpis: pentamidin, ktorý sa používa pri liečení zápalu pľúc a L-asparaginasa, liek používaný pri liečení rakoviny.

obezita, tučnota, jedlo, chudnutie, diabetes Čítajte rozhovor Diabetici na NFI protokole už schudli vyše tisíc kíl

Kravské mlieko. Výsledky niektorých štúdií naznačujú, že dieťa do jedného roku života, ktoré namiesto materského mlieka dostáva kravské mlieko, môže mať vyššie riziko diabetu 1. typu. Nie je známe, či túto predispozíciu zvyšuje samotné kravské mlieko, alebo je príčinou nedostatok dojčenia.

Autoimunita. Diabetes mellitus 1. typu je autoimunitné ochorenie. Pri autoimunitných ochoreniach dochádza k tomu, že imunitný systém, ktorý za normálnych okolností chráni pred chorobami tým, že zabíja vznikajúce zárodky, chybne rozpoznáva bunky vlastného organizmu ako nežiaduce a ničí ich. V prípade diabetu 1. typu zabíja imunitný systém bunky v pankrease, ktoré vytvárajú inzulín.

Aké sú jej príznaky, diagnostika a liečba?

Príznaky diabetu: nadmerné močenie, nadmerný smäd, nadmerný príjem tekutín, svrbenie, vyčerpanosť, slabosť, pretrvávajúci pocit hladu, nižšia výkonnosť, chudnutie bez známej príčiny, poruchy ostrosti zraku, kožné infekcie alebo infekcie pohlavných orgánov a mykózy, plesňové ochorenie chodidiel, nedostatok záujmu a koncentrácie, pocit brnenia či pálenia v končatinách, pomalé hojenie rán, zvracanie a bolesť žalúdka

Niekedy môže ochorenie pretrvávať aj niekoľko rokov takmer bez príznakov, takže jedinou šancou na odhalenie je vyšetrenie krvi. Diabetici majú hladinu cukru nalačno (po minimálne osemhodinovom nejedení) viac ako 7,0 mmol/l.

doktorka, pacientka, cukrovka, diabetes, glukomer Čítajte aj Diabetici a pandémia: Čo so sebou priniesla?

Diagnostika cukrovky

Kvôli zdravotným rizikám, ktoré so sebou diabetes prináša, je včasné odhalenie a správna diagnostika ochorenia mimoriadne dôležité. U dospelých ľudí, ktorí nemajú na cukrovku predispozíciu, treba kontrolovať hladinu cukru aspoň každých päť rokov. Vo veku nad 45 rokov treba robiť vyšetrenie častejšie – každé tri roky. Pokiaľ však ide o pacienta nad 40 rokov, ktorý má zároveň jeden alebo viacero rizikových faktorov cukrovky, je nevyhnutné kontrolovať ho aspoň raz za dva roky.

Diagnostiku robí špecialista – diabetológ. Pri stanovení diagnózy sa vyšetruje glukóza v krvnej plazme nalačno. Lekár však môže použiť aj hodnotu glykovaného hemoglobínu alebo OGTT (orálny glukózový tolerančný test), teda stanovenie dvoch hodnôt krvného cukru po vypití sladkej vody. Krvný cukor sa vyšetruje nalačno po 8-hodinovom hladovaní (voda sa smie piť) a 120 minút po vypití sladkého glukózového roztoku.

U ľudí bez cukrovky sa glykémia nalačno pohybuje v rozmedzí 3,3 mmol/l až 5,5 mmol/l. Krátko po jedle môže byť hodnota glykémie vyššia, ale do dvoch hodín klesne pod 7,8 mmol/l. Potvrdená (t.j. opakovane zistená) hodnota glukózy nalačno 7 mmol/l alebo vyššia znamená diagnózu diabetes mellitus. Pri vyšetrení, ktoré nie je vykonané nalačno, je pre potvrdenie diagnózy stanovená hodnota glukózy v plazme 11 mmol/l alebo vyššia. Ak lekár rozhodne, že je potrebné vykonať orálny glukózový tolerančný test (OGTT; pri ktorom sa podá 75 gramov bezvodnej glukózy rozpustenej vo vode a o dve hodiny nasleduje stanovenie koncentrácie glukózy), diabetes potvrdzuje hodnota glukózy 11 mmol/l alebo vyššia.

U tehotných žien sú pri zistení prítomnosti tehotenského diabetu odlišné kritériá.

Zvýšené riziko cukrovky – prediabetes

Prediabetom nazývame stav, pri ktorom sú hladiny krvného cukru príliš vysoké na to, aby sa považovali za normálne, ale nespĺňajú kritériá pre zjavnú cukrovku. Používajú sa aj termíny ako hraničná glykémia nalačno (hodnoty krvného cukru 5,6 až 6,9 mmol/l) alebo ako porušená glukózová tolerancia (hodnoty krvného cukru po vypití roztoku sladkej vody v 2. hodine v teste OGTT medzi 7,8 až 11,0 mmol/l). Pacienti s prediabetom majú relatívne vysoké riziko rozvoja cukrovky v budúcnosti, ale aj vysoké riziko pre kardiovaskulárne ochorenie (srdcový infarkt, mozgová mŕtvica). Prediabetes sa spája s obezitou, vysokými hladinami krvného tuku a s vysokými hodnotami krvného tlaku.

prediabetes, injekcia, injekčná striekačka Čítajte viac Prediabetes - zvýšené riziko cukrovky

Liečba

Závisí od typu a štádia ochorenia. Všetkým pacientom sa odporúča najmä zmena životného štýlu, ktorá zahŕňa:

  • racionálne stravovanie – pacient s diabetom si musí správne vyberať potraviny a tiež správne odhadnúť množstvo sacharidov. Ďalším dôležitým parametrom potravy pre diabetika je glykemický index, teda rýchlosť uvoľňovania glukózy z konkrétnej potraviny
  • pravidelný pohyb – na priaznivý efekt stačí 30 až 45 minút miernej fyzickej aktivity denne. Pomáha pri kontrole glykémie, ale tiež zlepšuje citlivosť organizmu na inzulín, pomáha znížiť telesnú hmotnosť i krvný tlak, zlepšuje spektrum krvných tukov a pod.
  • úprava hmotnosti – obezita a diabetes spolu veľmi úzko súvisia. Už zníženie hmotnosti o 5 percent pomôže znížiť riziko vzniku cukrovky, ale aj kardiovaskulárnych ochorení u obéznych ľudí. Zníženie hmotnosti zlepšuje glykemickú kontrolu, upraví krvný tlak i krvné tuky.
  • Farmakologická liečba. Pokiaľ na úspešné zvládnutie ochorenia nestačí úprava životosprávy, musí začať pacient užívať antidiabetické lieky v tabletách – perorálne antidiabetiká. Často sa predpisuje kombinácia viacerých liekov s rôznym účinkom. Cieľom liečby je znižovať hladinu cukru k normálnym hodnotám bez toho, aby bolo nutné dodávať telu inzulín.
  • Liečba inzulínom. Inzulín musia užívať všetci pacienti s diabetom 1. typu, keďže v ich tele je nedostatočná, resp. chýbajúca produkcia tohto životne dôležitého hormónu. Využíva sa tiež u diabetikov 2. typu, ktorým zmena životného štýlu a liečba perorálnymi antidiabetikami nestačí na dostatočnú kontrolu ochorenia. Inzulín sa užíva vo forme podkožných injekcií, a to pomocou špeciálnych inzulínových pier alebo inzulínovej pumpy.
diabetes, cukrovka, glukomer Čítajte rozhovor Odborníčka radí ako si poradiť s cukrovkou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #cukrovka prvého typu #cukrovka druhého typu #tehotenská cukrovka