Ako by sa mali stravovať diabetici s nadváhou?

Ak máte cukrovku a k tomu ešte nadváhu, poradíme vám, ako jesť zdravo a vyvážene a zároveň aj schudnúť. Nezabúdajte však, že okrem jedla je dôležitý aj pohyb.

29.08.2021 06:00
glukomer, zelenina, ovocie, zdravá strava Foto:
Nízky energetický obsah celodennej stravy nie je určený dlhodobo; slúži len ako odrazový mostík.
debata

Čo by nemalo chýbať v jedálnom lístku diabetikov:

Potraviny bohaté na vlákninu
celozrnný chlieb, šošovica, hrášok, fazuľa

Čerstvé ovocie a zelenina
ovocie je ideálne na desiatu či olovrant, prípadne po jedle ako dezert. Pozor si ale dávajte na sladké druhy ovocia ako mango alebo hrozno, tieto môžu totiž vašu hladinu v krvi zvýšiť až priveľmi. Ak ste milovníčkou kompótov, uprednostnite radšej ovocie v prírodnej šťave pred ovocím v sirupe. Ak zasa obľubujete sušené ovocie, jedzte ho radšej iba v malých množstvách. Sušené ovocie, najmä ďatle, totiž obsahuje veľké množstvo koncentrované­ho cukru.

Potraviny bohaté na bielkoviny
ako mäso, vajcia a syr. Odporúča sa konzumovať ich najmenej dvakrát denne. V prípade, že sa bojíte, že priberiete, jedzte radšej menšie porcie a majte na pamäti, že alternatívnym zdrojom bielkovín sú aj ryby a strukoviny.

Čo by ste mali obmedziť

  • alkohol pite s mierou a to aj v prípade, že popíjate diabetické pivo. To má síce nízky obsah cukru, zato však vysoký obsah alkoholu.
  • jednoznačne je potrebné obmedziť tuky, ktoré zvyšujú už beztak vysoké riziko kardiovaskulárnych ochorení
  • slané jedlá, vrátane polotovarov, údených a konzervovaných výrobkov. Diabetici mávajú zvýšený aj krvný tlak a konzumácia slaných jedál im v tomto prípade naozaj neprospieva.
  • sladené nealkoholické nápoje, ako džúsy, sirupy, malinovky, či ochutené minerálky
  • sladkosti a čokoládu

Jedzte pravidelne. Stačia menšie porcie, podstatné je dodržiavať medzi jednotlivými jedlami pravidelnosť. Najlepšie bude, keď si sami určíte, koľko budete jesť a v akých časových intervaloch.

Jedzte zdravú vyváženú stravu a pokiaľ sa snažíte zhodiť nejaké tie kilá navyše, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára. Ten vám odporučí vhodnú diétu ideálnu pre vás, aby ste svoj organizmus neohrozili.

Nordic walking - chôdza - palice - prechádzka Čítajte viac Diabetici, nezabúdajte na pohyb!

Vzorový jedálny lístok pre diabetika 2. typu s nadváhou – 1 500 kcal

Diabetik s nadváhou by mal zmeniť stravovacie návyky a upraviť svoj doterajší životný štýl. Nízky energetický obsah celodennej stravy – 1 500 kcal – nie je určený dlhodobo. Je odrazovým mostíkom pre racionálne stravovanie s primeranou energetickou hodnotou. Usmerňuje pri výbere potravín, odporúča pravidelné stravovanie v primeranom množstve a určuje veľkosť porcie jedla.

Odporúča sa jesť pravidelne primerané porcie jedla (5 až 6 porcií za deň) a znížiť energetický príjem vhodným výberom potravín. Zo stravy treba vylúčiť rýchle sacharidy (nesladiť, nejesť múčniky a sladkosti, výrobky z jemne vymletej múky, biele pečivo, knedle). Obmedziť treba aj tuk, nejesť slaninu, bravčovú masť, mastné mäso, vnútornosti, plnotučné mlieko a mliečne výrobky s vyšším obsahom tuku, smotanu smotanové jogurty. Dodržiavať treba aj pravidelný pitný režim (piť neenergetické nápoje bez cukru a s nízkym obsahom sodíka), soliť len mierne, zvýšiť príjem zeleniny a vhodných druhov ovocia, ale aj pravidelne si kontrolovať váhu. Ideálna príprava jedla je dusením, varením, grilovaním a pečením s minimálnym množstvom tuku.

1. deň

R: čaj bez cukru (0 SJ), celozrnný chlieb (75 g – 3 SJ), šunkový nárez so syrom (50 g – 0 SJ), reďkovka (50 g – 0 SJ)

D: 3 marhule (2 SJ)

OB: zemiaková polievka (0,5 SJ), zeleninové karbonátky (1,5 SJ), zeleninová príloha, varené zemiaky 4 polievkové lyžice (PL) (1 SJ)

OL: biely jogurt a 1 PL ovsených vločiek (1 SJ)

V: zeleninové rizoto so strúhaným tofu syrom 8 PL (4 SJ), zeleninový šalát (napr. uhorkový) (0 SJ)

V2: ovocie – malé jablko (1 SJ)

2. deň

R: biela káva bez cukru (250 ml – 1 SJ), celozrnný chlieb (50 g – 2 SJ), tvarohová nátierka s pažítkou (50 g – 0 SJ), zelenina – paradajka (100 g – 0 SJ)

D: ovocný pohár (2 SJ)

OB: zeleninová polievka s krupicovými haluškami (0,5 SJ), bravčové mäso rolované so šťavou nezahustenou múkou (80 g – 0 SJ), 5 PL varených zemiakov s petržlenovou vňaťou (2,5 SJ), mrkvový šalát s pomarančom a citrónom (1 SJ)

OL: ovocie – jablko (1 SJ)

V: sójové kocky dusené na zelenej fazuľke (1 SJ), 4 PL ryže (90 g – 2 SJ), zeleninový šalát (kapustový šalát s paradajkami a cibuľou) (0 SJ)

V2: 1 biely jogurt s orieškami a ovsenými vločkami (2 SJ)

3. deň

R: pohár mlieka (1 SJ), chlieb (60 g – 3 SJ), strúhaný tofu syr (0 SJ), paprika (0 SJ)

D: pomaranč (1 SJ)

OB: kalerábová polievka so závarkou (0,5 SJ), smažené obaľované plátky kuracích pŕs (80 g – 1 SJ), 5 PL zemiakovej kaše (150 g – 2 SJ), zeleninová príloha (0,5 SJ)

OL: ovocie – jablko (1 SJ)

V: 6 PL cestoviny so zeleninou a hubami (135 g – 3 + 1 SJ), zeleninový šalát (kapustový) (0 SJ)

V2: pohár mlieka (1 SJ)

mikuláš, santa claus, chladnička, palec hore Čítajte viac Diabetici: Ako sa počítajú sacharidové jednotky (SJ)?

4. deň

R: čaj bez cukru (0 SJ), 1,5 ks grahamového rožka (3 SJ), biely jogurt (1 SJ)

D: grapefruit (1 – 2 SJ)

OB: krúpková polievka (1 SJ), fazuľový guláš so sójovým mäsom (2 SJ), tmavý chlieb (25 g – 1 SJ)

OL: mlieko (1 SJ)

V: plnený kapustový list a paradajková kapusta (2 SJ), 4 PL varených zemiakov (130 g – 2 SJ)

V2: polovica väčšieho jablka (1 SJ)

5. deň

R: kakao bez cukru (1 SJ), celozrnný chlieb (75 g – 3 SJ), sardinková nátierka (0 SJ), cibuľa (0 SJ)

D: mrkva s citrónom a paprika (1 SJ)

OB: polievka z kostí so zeleninou a s cestovinou (1 SJ), ryba po grécky na paradajkách (0,5 SJ), varené zemiaky 5 PL (2,5 SJ)

OL: 1/2 banánu (1 SJ)

V: zeleninový tanier (2 SJ), 2 pečené zemiaky so šupkou (2 SJ)

V2: acidofilné mlieko (1 SJ)

6. deň

R: čaj bez cukru (0 SJ), krajce grahamového chleba (75 g – 3 SJ), 50 g šunkového nárezu (0 SJ), 2 paradajky (0 SJ)

D: ovocie – jablko (2 SJ)

OB: polievka s krupicovými haluškami (1 SJ), bravčové pečené stehno (0 SJ), dusený špenát (0,5 SJ), celozrnný chlieb (2,5 ks – 2,5 SJ)

OL: jogurt (1 SJ)

V: sójové kocky na hubách s hráškom (0,5 + 1 SJ), 5 PL varených zemiakov (160 g – 2,5 SJ)

V2: čerešne (1 SJ)

7. deň

R: pohár mlieka (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 50 g bryndzovej nátierky (0 SJ), paprika (0 SJ)

D: ovocie – väčšie jablko (2 SJ)

OB: gulášová polievka (1 SJ), mäsové krokety (1 SJ), 4 PL zemiakov (130 g – 2 SJ), zeleninová príloha (0 SJ), uhorkový šalát

OL: mlieko (1 SJ)

V: pečená ryba obalená v múke (1 SJ), 4 PL dusenej ryže (2 SJ), kapustový šalát s hráškom (1 SJ)

V2: broskyňa (120 g – 1 SJ)

Zdroj: Doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.: Racionálna výživa diabetika 2. typu
diabetes, cukrovka, glukomer Čítajte rozhovor Odborníčka radí ako si poradiť s cukrovkou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #diabetes #cukrovka #nadváha