Čo by nemalo chýbať v jedálnom lístku diabetikov:
Potraviny bohaté na vlákninu
celozrnný chlieb, šošovica, hrášok, fazuľa
Čerstvé ovocie a zelenina
ovocie je ideálne na desiatu či olovrant, prípadne po jedle ako dezert. Pozor si ale dávajte na sladké druhy ovocia ako mango alebo hrozno, tieto môžu totiž vašu hladinu v krvi zvýšiť až priveľmi. Ak ste milovníčkou kompótov, uprednostnite radšej ovocie v prírodnej šťave pred ovocím v sirupe. Ak zasa obľubujete sušené ovocie, jedzte ho radšej iba v malých množstvách. Sušené ovocie, najmä ďatle, totiž obsahuje veľké množstvo koncentrovaného cukru.
Potraviny bohaté na bielkoviny
ako mäso, vajcia a syr. Odporúča sa konzumovať ich najmenej dvakrát denne. V prípade, že sa bojíte, že priberiete, jedzte radšej menšie porcie a majte na pamäti, že alternatívnym zdrojom bielkovín sú aj ryby a strukoviny.
Čo by ste mali obmedziť
- alkohol pite s mierou a to aj v prípade, že popíjate diabetické pivo. To má síce nízky obsah cukru, zato však vysoký obsah alkoholu.
- jednoznačne je potrebné obmedziť tuky, ktoré zvyšujú už beztak vysoké riziko kardiovaskulárnych ochorení
- slané jedlá, vrátane polotovarov, údených a konzervovaných výrobkov. Diabetici mávajú zvýšený aj krvný tlak a konzumácia slaných jedál im v tomto prípade naozaj neprospieva.
- sladené nealkoholické nápoje, ako džúsy, sirupy, malinovky, či ochutené minerálky
- sladkosti a čokoládu
Jedzte pravidelne. Stačia menšie porcie, podstatné je dodržiavať medzi jednotlivými jedlami pravidelnosť. Najlepšie bude, keď si sami určíte, koľko budete jesť a v akých časových intervaloch.
Jedzte zdravú vyváženú stravu a pokiaľ sa snažíte zhodiť nejaké tie kilá navyše, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára. Ten vám odporučí vhodnú diétu ideálnu pre vás, aby ste svoj organizmus neohrozili.
Čítajte viac Diabetici, nezabúdajte na pohyb!Vzorový jedálny lístok pre diabetika 2. typu s nadváhou – 1 500 kcal
Diabetik s nadváhou by mal zmeniť stravovacie návyky a upraviť svoj doterajší životný štýl. Nízky energetický obsah celodennej stravy – 1 500 kcal – nie je určený dlhodobo. Je odrazovým mostíkom pre racionálne stravovanie s primeranou energetickou hodnotou. Usmerňuje pri výbere potravín, odporúča pravidelné stravovanie v primeranom množstve a určuje veľkosť porcie jedla.
Odporúča sa jesť pravidelne primerané porcie jedla (5 až 6 porcií za deň) a znížiť energetický príjem vhodným výberom potravín. Zo stravy treba vylúčiť rýchle sacharidy (nesladiť, nejesť múčniky a sladkosti, výrobky z jemne vymletej múky, biele pečivo, knedle). Obmedziť treba aj tuk, nejesť slaninu, bravčovú masť, mastné mäso, vnútornosti, plnotučné mlieko a mliečne výrobky s vyšším obsahom tuku, smotanu smotanové jogurty. Dodržiavať treba aj pravidelný pitný režim (piť neenergetické nápoje bez cukru a s nízkym obsahom sodíka), soliť len mierne, zvýšiť príjem zeleniny a vhodných druhov ovocia, ale aj pravidelne si kontrolovať váhu. Ideálna príprava jedla je dusením, varením, grilovaním a pečením s minimálnym množstvom tuku.
1. deň
R: čaj bez cukru (0 SJ), celozrnný chlieb (75 g – 3 SJ), šunkový nárez so syrom (50 g – 0 SJ), reďkovka (50 g – 0 SJ)
D: 3 marhule (2 SJ)
OB: zemiaková polievka (0,5 SJ), zeleninové karbonátky (1,5 SJ), zeleninová príloha, varené zemiaky 4 polievkové lyžice (PL) (1 SJ)
OL: biely jogurt a 1 PL ovsených vločiek (1 SJ)
V: zeleninové rizoto so strúhaným tofu syrom 8 PL (4 SJ), zeleninový šalát (napr. uhorkový) (0 SJ)
V2: ovocie – malé jablko (1 SJ)
2. deň
R: biela káva bez cukru (250 ml – 1 SJ), celozrnný chlieb (50 g – 2 SJ), tvarohová nátierka s pažítkou (50 g – 0 SJ), zelenina – paradajka (100 g – 0 SJ)
D: ovocný pohár (2 SJ)
OB: zeleninová polievka s krupicovými haluškami (0,5 SJ), bravčové mäso rolované so šťavou nezahustenou múkou (80 g – 0 SJ), 5 PL varených zemiakov s petržlenovou vňaťou (2,5 SJ), mrkvový šalát s pomarančom a citrónom (1 SJ)
OL: ovocie – jablko (1 SJ)
V: sójové kocky dusené na zelenej fazuľke (1 SJ), 4 PL ryže (90 g – 2 SJ), zeleninový šalát (kapustový šalát s paradajkami a cibuľou) (0 SJ)
V2: 1 biely jogurt s orieškami a ovsenými vločkami (2 SJ)
3. deň
R: pohár mlieka (1 SJ), chlieb (60 g – 3 SJ), strúhaný tofu syr (0 SJ), paprika (0 SJ)
D: pomaranč (1 SJ)
OB: kalerábová polievka so závarkou (0,5 SJ), smažené obaľované plátky kuracích pŕs (80 g – 1 SJ), 5 PL zemiakovej kaše (150 g – 2 SJ), zeleninová príloha (0,5 SJ)
OL: ovocie – jablko (1 SJ)
V: 6 PL cestoviny so zeleninou a hubami (135 g – 3 + 1 SJ), zeleninový šalát (kapustový) (0 SJ)
V2: pohár mlieka (1 SJ)
Čítajte viac Diabetici: Ako sa počítajú sacharidové jednotky (SJ)?4. deň
R: čaj bez cukru (0 SJ), 1,5 ks grahamového rožka (3 SJ), biely jogurt (1 SJ)
D: grapefruit (1 – 2 SJ)
OB: krúpková polievka (1 SJ), fazuľový guláš so sójovým mäsom (2 SJ), tmavý chlieb (25 g – 1 SJ)
OL: mlieko (1 SJ)
V: plnený kapustový list a paradajková kapusta (2 SJ), 4 PL varených zemiakov (130 g – 2 SJ)
V2: polovica väčšieho jablka (1 SJ)
5. deň
R: kakao bez cukru (1 SJ), celozrnný chlieb (75 g – 3 SJ), sardinková nátierka (0 SJ), cibuľa (0 SJ)
D: mrkva s citrónom a paprika (1 SJ)
OB: polievka z kostí so zeleninou a s cestovinou (1 SJ), ryba po grécky na paradajkách (0,5 SJ), varené zemiaky 5 PL (2,5 SJ)
OL: 1/2 banánu (1 SJ)
V: zeleninový tanier (2 SJ), 2 pečené zemiaky so šupkou (2 SJ)
V2: acidofilné mlieko (1 SJ)
6. deň
R: čaj bez cukru (0 SJ), krajce grahamového chleba (75 g – 3 SJ), 50 g šunkového nárezu (0 SJ), 2 paradajky (0 SJ)
D: ovocie – jablko (2 SJ)
OB: polievka s krupicovými haluškami (1 SJ), bravčové pečené stehno (0 SJ), dusený špenát (0,5 SJ), celozrnný chlieb (2,5 ks – 2,5 SJ)
OL: jogurt (1 SJ)
V: sójové kocky na hubách s hráškom (0,5 + 1 SJ), 5 PL varených zemiakov (160 g – 2,5 SJ)
V2: čerešne (1 SJ)
7. deň
R: pohár mlieka (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 50 g bryndzovej nátierky (0 SJ), paprika (0 SJ)
D: ovocie – väčšie jablko (2 SJ)
OB: gulášová polievka (1 SJ), mäsové krokety (1 SJ), 4 PL zemiakov (130 g – 2 SJ), zeleninová príloha (0 SJ), uhorkový šalát
OL: mlieko (1 SJ)
V: pečená ryba obalená v múke (1 SJ), 4 PL dusenej ryže (2 SJ), kapustový šalát s hráškom (1 SJ)
V2: broskyňa (120 g – 1 SJ)