Obriezku potrebujú aj niektorí Slováci

Mužská obriezka, chirurgické odstránenie predkožky na penise, patrí celosvetovo medzi najčastejšie chirurgické zákroky. Tento zákrok na svete podstúpi jeden z troch mužov. Väčšine z nás sa obriezka spája s judaizmom alebo islamom. Potrebujú ju však aj niektorí Slováci. Prečo?

27.08.2021 06:00
obriezka, predkožka, fimóza, zákrok, operácia Foto:
Chirurgická obriezka.
debata

16-ročný Samuel čaká na klinike v Bratislave na obrezanie svojho penisu spoločne so svojou starostlivou mamou. Dôvod je čisto zdravotný. Vzdelaná mama ho vyzve, aby o tom aspoň anonymne hovoril, pretože ten problém určite majú viacerí chlapci. Vždy mal problém so zúženou predkožkou, aj to riešili s urológom. „Teraz sa mi už pri stoporenom penise natrháva a nepríjemne to štípe, najmä počas močenia alebo v sprche. Už som sa odhodlal, že to idem riešiť chirurgicky, kamarát mal ten istý problém, absolvoval čiastočnú obriezku a je to vraj v pohode,“ hovorí odhodlane.

„My sme nič nezanedbali,“ zdôrazňuje jeho mama. „Boli sme v urologickej ambulancii viackrát, keď bol malý, predkožku mu dokonca strhávali. Pán doktor radil skúsiť toto a ešte tamto. Mal predpísanú aj kortikoidovú masť, ktorá mu v istom veku pomohla, ale prišiel čas, keď ma sám požiadal, aby sme ten problém vyriešili chirurgicky. A dúfame, že s tým bude mať pokoj už raz a navždy.“

Začali s ňou Egypťania?

Obriezka patrí medzi najčastejšie vykonávané chirurgické zákroky. „Niektorí odborníci sa domnievajú, že sa s ňou začalo v Egypte pred viac ako 15-tisíc rokmi. Najstaršie múmie z roku 1300 pred naším letopočtom boli obrezané a egyptské nástenné maľby zobrazujúce obriezku sú ešte o tisícky rokov staršie. Dokonca existuje dôkaz, že 10-tisíc rokov pred naším letopočtom bola obriezka povinným obradom domorodcov, aby sa z chlapcov stali muži,“ píše urológ Aaron Spitz z Kalifornskej univerzity v americkom Irvine vo svojej komplexnej lekárskej príručke Kniha o penise (vydal Ikar).

V judaizme obriezka ako znamenie Božej zmluvy zahŕňa obrad náboženskej obriezky na ôsmy deň po narodení chlapca. V islame je akt obriezky jedným z pravidiel čistoty. Islamskú obriezku možno vykonať v akomkoľvek veku, ale často sa robí v tínedžerskom veku ako prechodový rituál. V niektorých juhovýchodných ázijských krajinách je obriezka tiež prechodovým rituálom do dospelosti. Až v roku 1865 (v Anglicku) a 1870 (v Spojených štátoch) sa však obriezka stala lekárskym zákrokom. V súčasnosti sú dôvody obriezok náboženské, kultúrne, zdravotné i osobné. Obriezka sa stala normou pre novorodencov v mnohých krajinách, hoci Holandská kráľovská lekárska asociácia sa v roku 2010 dožadovala zákazu obriezky, tvrdiac, že „nie je medicínsky nevyhnutná a porušuje práva dieťaťa“. Problematika je zložitá aj medicínsky, pretože niektoré pozitívne účinky obriezky, napr. prevencia rakoviny, sa strácajú, ak sa obriezka neurobí u novorodenca, ale odkladá sa na vek, kedy už muž môže mať pohlavný styk.

Rôzne druhy zúženia predkožky, ktorý môžu... Foto: CHIRKOZ
fimóza, zúženie predkožky, penis, predkožka, obriezka Rôzne druhy zúženia predkožky, ktorý môžu spôsobovať problémy.

Zdravotný dôvod? Zúženie predkožky

„Medzi zdravotné dôvody na obriezku patria v zásade fimóza a parafimóza. To znamená, že predkožka nejde pretiahnuť cez žaluď, alebo nejde pretiahnuť naspäť,“ vysvetľuje chirurgička MUDr. Jana Kubicová-Košťálová z kliniky estetickej medicíny Chirkoz Medical Clinic, ktorá operovala aj Samuela. „Problém je často spojený s krátkou uzdičkou, zapaľuje sa to a muža to hendikepuje. Veľakrát preto treba korigovať aj uzdičku. Predkožku je potrebné odstrániť, aby sa pod ňou nehromadil sekrét, čo je pri dlhodobom dráždení predpokladom pre ďalšie komplikácie. Ale okrem týchto zdravotných dôvodov sme tu už mali aj záujemcov o obriezku z náboženských dôvodov. Jeden klient prišiel aj s rabínom, ktorý počas zákroku prednášal modlitbu. Potom tu bola skupina Slovákov, ktorí boli súčasťou nejakého náboženského spoločenstva a chceli podstúpiť daný zákrok.“ U niekoho sú dôvody na obriezku sexuálne, obriezka môže byť prevenciou predčasnej ejakulácie.

Existuje úplná obriezka, pri ktorej sa odstráni celá predkožka, pri čiastočnej sa časť z nej ponechá, aby prekryla žaluď. „Ja odporúčam skôr parciálne obriezky, pretože ak sa zoberie celá predkožka, môže sa stať, že stoporený penis sa začne šabľovito ohýbať, a to môže spôsobiť nepríjemnosti pri pohlavnom styku,“ hovorí chirurgička. Obriezka sa u tínedžerov alebo dospelých mužov bežne robí v lokálnej anestéze, pričom lokálna anestéza sa injekčne vpichne do miesta, kde penis odstupuje od tela (čiže nie do žaluďa), tam sa totiž nachádzajú nervové korene. Takisto je možnosť tzv. krátkej analgosedácie, keď je už potrebná prítomnosť anestéziológa, ktorý zabezpečí podanie analgetík a upokojujúcich látok do žily. Je možné ho vykonať aj v narkóze so zaistením dýchacích ciest, teda s intubáciou. Pri zákroku sa používajú vstrebateľné stehy. „Pacientov voláme na kontrolu obyčajne na druhý, tretí deň po zákroku. Treba rátať s možným opuchom, bezprostredne po operácii odporúčame piť menej tekutín ako prevenciu častého močenia a s tým spojeného možného krvácania a zväčšenia opuchu,“ tvrdí chirurgička. „Ako dezinfekciu odporúčame jódový dezinfekčný prostriedok. Ide o oblasť náchylnú na mokvanie a antibiotická masť podľa mojich skúseností vytvára chrasty. Aj časté máčanie v repíku môže miesto rozmočiť, som skôr za zasušenie a až následne potieranie odvarom z repíka.“

Mimochodom, čo sa týka zdravotných benefitov obriezky, profitovať z nej môžu aj ženy. U obrezaných mužov je nižší výskyt nákazy a šírenia niektorých vírusov a baktérií. Niekoľko medicínskych štúdií ukázalo, že obriezka redukuje riziká prenosu HIV alebo HPV vírusu a ženy obrezaných mužov menej často trpia na rakovinu krčka maternice. „Ale buďme úprimní, ešte som nestretla muža, ktorý by si prišiel vykonať obriezku z dôvodu, aby chránil svoju partnerku,“ dodáva MUDr. Kubicová-Košťálová.

Výhody a riziká obriezky

  • menej infekcií močových ciest, menej infekcií prenášaných pohlavným stykom, nízky výskyt rakoviny penisu a karcinómu krčka maternice (vrátane genitálnych bradavíc spôsobených tiež HPV vírusom), nižší výskyt rakoviny prostaty
  • krvácanie (podľa starodávnej židovskej tradície sa obriezka nevykonávala, ak dvaja starší bratia pri nej vykrvácali na smrť, pravdepodobne išlo o hemofíliu), infekcia rany po obriezke (u novorodencov je riziko len 0,4 percenta, u starších chlapcov 10 percent), komplikácie spojené s neodborne vykonanou obriezkou (nekróza, fistuly…)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #penis #zákrok #obriezka #fimóza #zúženie predkožky