Pri postcovide pomáha pobyt v hyperbarickej komore

Václav pracuje zhodou okolností v kaviarni, ktorá je súčasťou ADELI Medical Center v Piešťanoch, špecializovanej rehabilitačnej kliniky pre pacientov s neurologickými poruchami pohybu. V areáli je aj hyperbarické centrum. Na covid ochorel v dňoch okolo Silvestra. Všetko bolo horké. Aj sám život.

01.09.2021 06:00
hyperbarická komora, oxygenoterapia, Adeli,... Foto:
Komora je síce natlakovaná vzduchom, ale pacienti dýchajú čistý kyslík cez masku.
debata (2)

Nevie, kde covid dostal, pretože v tom období bol "lockdown“. "Asi niekde v obchode, hoci som len raz týždenne išiel na veľký nákup,“ hovorí. "Prvé pocity boli, že som stratil chuť, čuch ani veľmi nie. Teplota mi vystúpila na 39 stupňov Celzia. Na PCR som sa dostal až siedmeho januára, aj to v 50 km vzdialenej Trnave. Predstavte si, že tento prvý test bol negatívny! Dlho som tam v horúčke čakal a ešte v ten deň som ráno o štvrtej skončil v nemocnici v Galante. Povedali mi však, že to nie je na hospitalizáciu a mám sa liečiť doma.“ Kašeľ a horúčky pokračovali. Po záchvate kašľa sa nevedel "dodýchať“, dušnosť už bola evidentná ako po veľmi dlhom behu. Štrnásteho januára už nemohol rozprávať ani jesť, vládal sa skoncentrovať iba na dýchanie. Pri pití potreboval pauzu medzi dvoma hltmi. Ocitol sa v nemocnici s kyslíkovou maskou na tvári, strávil tam dva týždne. Z toho plných dvanásť dní na kyslíku.

Inhalovanie kyslíka v natlakovanej komore

Doktor Erkin Džamanbajev je odborný poradca ADELI Medical Center v Piešťanoch. Pochádza z Kirgizska a okrem lekárskeho vzdelania je aj odborníkom na ajurvédu, liečebný systém známy svojím holistickým prístupom. "Ľudia vnímajú COVID-19 najmä ako respiračnú diagnózu, ktorá zasahuje pľúca. Covid však často znamená problém s cievami. Prebieha v nich zápal. V takýchto cievach dochádza ku hyperkoagulácii, ľahko a rýchlo sa tvoria tromby, krvné zrazeniny. Medicína zápal rieši podávaním protizápalových liekov kortikoidov. Z dlhodobého hľadiska to však nie je dobré. Pobyt v hyperbarickej komore, tzv. hyperbarická oxygenoterapia, ktorú používame pre liečbu postcovidových stavov u nás, pomáha znižovať viskozitu krvi a takisto zápal. Zabraňuje tvorbe trombov. Je to však iný mechanizmus pôsobenia v porovnaní s liekmi riediacimi krv ako napríklad známy warfarín,“ hovorí doktor Džamanbajev.

"Najzávažnejším dôsledom COVID-19 je hypoxia, nedostatok kyslíka, pretože jedným z hlavných cieľov koronavírusu sú pľúca. Okrem toho však môže byť narušená funkcia červeného krvného farbiva hemoglobínu, ktorý transportuje kyslík po celom tele. Celková saturácia (nasýtenie organizmu) kyslíkom môže byť u pacientov s postcovidovým syndrómom nižšia. Pobyt v hyperbarickej komore zvýši okysličenie orgánov a tkanív 5– až 10-násobne. Čistý kyslík účinkuje v hyperbarickej komore pod zvýšeným tlakom a aktivuje baroreceptory na koži a slizniciach. Hyperbarická oxygenácia má okrem iného výrazný antimikrobiálny a antivírusový účinok, ktorý minimalizuje spotrebu liekov,“ dodáva Dr. Inna Durda, vedúca lekárka oddelenia hyperbarickej oxygenoterapie OXYMED v ADELI Medical Center. Inhalovanie čistého kyslíka z tvárovej masky alebo certifikovanej helmy vnútri komory natlakovanej vzduchom spôsobí, že kyslík preniká aj do miest, kam sa v rámci bežného atmosférického tlaku nedostane. Efektívnejšie tak funguje aj bunkový metabolizmus a odstraňovanie splodín látkovej premeny.

Prejavy dlhého covidu

"Po prekonaní covidu som mal rôzne ďalšie zdravotné problémy,“ vysvetľuje ďalej čašník Václav, ktorý už medzitým obsluhuje v kaviarni medicínskeho centra ADELI v Piešťanoch. Pacienti, ktorí prišli medzi dvoma rehabilitáciami na kávičku, často ani netušia, že aj jemu pomohli práve tu. "Zadýchal som sa už pri bežnej činnosti, doslova pri rannom ustieľaní postele,“ hovorí Václav o svojom postcovidovom stave, ktorému sa hovorí aj dlhý covid. "Koža sa mi olupovala, čierne nohavice som mal akoby posypané múkou. Na očnom sa ma opýtali, či som utrpel úraz oka, zmenili sa mi totiž cylindre. Riešil som aj urologické problémy, možno som prechladol v nemocnici. A tak by sa dalo pokračovať.“ Najčastejším príznakom poscovidového syndrómu je únava.

Václavovi navrhli liečbu v hyperbarickej komore. Najskôr musel absolvovať ušné vyšetrenie, tzv. tympánometriu. Je to vyšetrenie používané na testovanie funkcie sluchového aparátu zmenou tlaku vzduchu v ušnom kanáli. Nastúpil na predpísaných desať oxygenoterapií. "Komora je určená pre 12 ľudí a s natlakovaním aj odtlakovaním v nej sedíte 75 minút. Je to ako v ponorke. Už počas prvej návštevy som pochopil, prečo všetci cmúľajú cukríky. Zaľahne vám v ušiach, je to intenzívnejšie ako v lietadle. Skrátka, zmena tlaku. Zhovárať sa nedá, sedíte, inhalujete a sledujete obrazovku, kde vysielajú obyčajne rozprávky. Asi po piatom sedení som pocítil skok k lepšiemu. Dnes už mám spirometriu na hranici sto percent, na rtg pľúc mám stále nález, ale zlepšuje sa to. Aj počet liekov mi znížili, hoci stále užívam kortikoid a mám dva inhalačné lieky. Čo sa týka očkovania, obvodný lekár mi povedal, že mám dosť protilátok, aby som ešte počkal.“

Video
Pneumológ MUDr. Štefan Laššán, PhD., hovorí o rôznych typoch zápalu pľúc. Aký vyvolávateľ ich najčastejšie spôsobuje? A čo vírusový zápal pľúc následkom nového koronavírusu?

Vracajú ich do života

V centre hyperbarickej oxygenoterapie OXYMED liečili už pacientov po covide zo Slovenska, Čiech i Rakúska. Do ADELI prichádzajú pacienti na komplexnú postcovidovú rehabilitáciu, ktorej súčasťou je pobyt v tlakovej komore, respiračná fyzioterapia, dychové cvičenia, meditácia a iné. Títo pacienti sa buď ešte nedočkali, alebo nemajú nárok na kúpeľnú liečbu. Potrebujú sa však veľmi rýchlo vrátiť do práce. Často majú aj psychické ťažkosti. Po terapiách sú zasa schopní šoférovať, pracovať, čítať, zvýši sa ich celková výdrž, chuť do jedla a zlepší sa im spánok. Nesmierne dôležitý je manažment stresu, kontrola spánku a vedomá harmónia tela a mysle.

"Môžeme bez nadsádzky tvrdiť, že postcovidových pacientov vraciame do života,“ dodáva Dr. Inna Durda.

Účinok hyperbarickej oxygenoterapie a postcovidovej rehabilitácie:

  • odstránenie bolestí
  • zlepšenie dýchania
  • zlepšenie spánku
  • zvýšenie vytrvalosti
  • upokojenie psychiky
  • úprava zažívacích ťažkostí
  • zlepšenie orgánových funkcií

(Zdroj: ADELI Medical Center)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid-19 #postcovidový syndróm #dlhý covid #Adeli #hyperbarická komora