Načo sú nám v ústach osmičky? Čo robiť, ak sú "ležaté"?

Hovorí sa im "zuby múdrosti". O ich vyberaní kolujú hrôzostrašné historky.

04.09.2021 00:00
dovera, pr nepouzivat Foto:

V poradí tretie stoličky rastú na prahu „papierovej“ dospelosti. Možno aj preto majú prívlastok zuby múdrosti. Predpokladá sa, že človek by už mal mať v tom čase rozum.

Oproti iným zubom sú osmičky vlastne výnimočné. Prerezávajú sa v čase, keď je už ukončený rast tvárových kostí, najčastejšie okolo 17. až 25. roku života.

Pomerne často majú málo miesta, pretože v porovnaní s dávnymi predkami máme menšiu tvár aj čeľuste, veľkosť zubov však ostala približne rovnaká. Z tohto dôvodu môže ich prerezávanie spôsobovať nepríjemné bolesti z útlaku.

Máte strach zo zubnej vŕtačky? Prečítajte si návod, ako sa s ním vyrovnať: akobuk.sk/strach-zo-zubara

Osmičky často rastú smerom do líca alebo naopak, smerom k jazyku. Niekedy sa prerežú von len jedným hrbolčekom alebo ostanú celé uložené v kosti či pod sliznicou. Takým sa ľudovo hovorí neprerezané, retinované alebo „ležaté osmičky“.

Pre sťažený prístup pri čistení sa obyčajne tieto zuby aj rýchlo pokazia. Dávivý reflex často neumožňuje dokonale ich vyčistiť, hoci dnes práve na tento účel existujú jednozväzkové zubné kefky.

Aj preto väčšina päťdesiatnikov už osmičky v ústach nemá. Majú však množstvo nie práve najpríjemnejších „stomatologických zážitkov" spojených s ich odstraňovaním.

Trhať či netrhať?

45-ročnej Martine z okolia Bratislavy jedného dňa stomatológ oznámil, že by si mala dať vybrať všetky štyri osmičky. Dve boli pokazené, pritom jedna s dosť hlbokým kazom, druhé dve mala prekryté ďasnami, prerezané len na jeden milimeter.

Oplatí sa bojovať za tretie stoličky? Alebo je lepšie sa ich zbaviť?

„Ak má osmička v ústach dosť miesta a plní si svoju žuvaciu funkciu, je to plne funkčný zub,“ tvrdí MUDr. Lucia Piteková, stomatologička a stomatochirurgička z ambulancie Dental Institute z Bratislavy.

Pri rozhodovaní sa o odstránení osmičiek treba podľa zubnej lekárky myslieť aj na to, že v neskoršom veku sa môže stať dobrou oporou pre zubnú náhradu, ako je napríklad mostík. „Čo by som za to dala, keby som ešte vľavo dolu v ústach mala osmičku," hovorí Barbora z Bratislavy, ktorej sa jedného dňa doslova od koreňa odlomila mŕtva sedmička a odrazu nemala poriadne na čom hrýzť. „Keby som mala osmičku, dám si medzi šestkou a osmičkou urobiť mostík. Takto som sa musela rozhodnúť v mieste sedmičky pre implantát, ktorý ma vyšiel omnoho drahšie.“

Keď musí ísť osmička von

Extrakcia, teda trhanie osmičky patrí podľa zubnej lekárky Lucie Pitekovej do rúk stomatológa so skúsenosťami v stomatochirurgii. „Má totiž hlboké korene, ktoré u horných osmičiek zasahujú do čeľustnej dutiny. Tá je prepojená s nosnou. Nie vždy sa dá dobre uchopiť do klieští a vykývať."

Z komplikácií môže pri ťahaní dôjsť ku poškodeniu okolitej sliznice a ďasna, zalomeniu koreňa, krvácaniu, v hornej čeľusti ku zatlačeniu do prínosovej dutiny. V dolnej zas k poškodeniu jazykového či sánkového nervu, u pacientov s oslabenou sánkou dokonca ku zlomenine.

Aj po zákroku sa môžu objaviť problémy v podobe krvácania, opuchu, silných bolestí, sťaženého otvárania úst, „mravčenia“ okraja jazyka a dolnej pery, zápalov čeľuste. Takéto komplikácie však podľa stomatologičky zďaleka nie sú také časté, ako zbytočne ľudia šíria v rámci rôznych hrôzostrašných historiek.

Antibiotiká – áno či nie

Odstraňovanie osmičiek je vhodné naplánovať. V súčasnosti existujú kvalitné anestetiká a pri správne zvolenej injekčnej anestéze človek cíti len tlak. Pri väčšej osmičke sa rana aj šije. Pre istotu treba počítať s 2–3 dňovou práceneschopnosťou, pretože znecitlivenie po dvoch-troch hodinách ustúpi a bežná je následná bolesť i možný opuch. Pacient bude potrebovať lieky proti bolesti či proti opuchu.

Z hľadiska predchádzania opuchu má význam chladenie malými gélovými vrecúškami, ktoré sa dajú namraziť, alebo si prikladať ľadové kocky vo vrecúšku na líce zvonka (prípadne vrecúško s mrazenou zeleninou z obchodu).

Názory odborníkov na používanie antibiotík sa líšia. Neodporúča sa predpísať ich automaticky. Ak však ide o dlhšie trvajúci zákrok, komplikácie pre zlé uloženie a tvar koreňov osmičiek, pri veľkom opuchu a podobne, vtedy sú antibiotiká vhodné. Špeciálny prístup a plánovanie zákroku potrebujú pacienti, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, a diabetici. Pacient, ktorý sa chystá na stomatochirurgický zákrok, by nemal byť chorý (respiračné ochorenie, herpes, u žien silná menštruácia).

Syndróm suchého lôžka

Známou komplikáciou u žien býva po vytrhnutí zuba tzv. suché lôžko. Suché lôžko znamená, že rana sa neuzavrie, nevytvorí sa na nej krvná zrazenina. Ak bolesti a zápal pretrvávajú, riešením je drenáž. Niekedy zaberú antibiotiká, poslednou možnosťou je opätovné zakrvavenie, keď odborník musí do rany pichnúť.

Aj preto radšej v deň trhania akéhokoľvek zuba neprebublávajte v mieste rany nijakou tekutinou, aby ste tvoriacu sa krvnú zrazeninu neodplavili. Neskúmajte ju jazykom a oblúkom sa jej vyhnite pri čistení zubnou kefkou.

chyba