Doktor Bánovský: "Bolestivé signály" svojho tela nepodceňujte

Bolesti chrbta patria k civilizačným ochoreniam, pre ktoré ľudia najčastejšie vyhľadajú lekára. "Najskôr vzniká svalová nerovnováha, niektoré svaly sú stuhnuté, iné oslabené. Ak sa problém nerieši, vznikajú štrukturálne zmeny, ochorenie prechádza do chronicity, čo má za následok značné ekonomické zaťaženie spoločnosti spojené s liečbou a pracovnou neschopnosťou pacienta," hovorí medicínsky riaditeľ kúpeľov Ensana Piešťany MUDr. Boris Bánovský.

12.09.2021 06:00
MUDr. Boris Bánovský, kúpele Ensana Piešťany Foto:
MUDr. Boris Bánovský, medicínsky riaditeľ kúpeľov Ensana Piešťany.
debata (3)

Prečo máme vlastne problémy? Sú naše svaly nevyvážené? Čo by sme mali robiť, aby boli aspoň trochu v rovnováhe?

Dôležité sú režimové opatrenia, ergonómia doma i na pracovisku, dobrá posteľ, matrac, vankúš, správne sedenie, držanie tela, úprava telesnej hmotnosti, dostatočná a správna pohybová aktivita vedená odborníkom, fyzioterapeutom, s nacvičením a následným uplatnením správnych pohybových vzorov. V prevencii a liečbe bolestí má nenahraditeľné miesto aj kúpeľná liečba.

Aký pohyb je ideálny, aby sme sa udržali v kondícii?

Medzi najvhodnejšie športy patrí plávanie – štýl znak a kraul. Vhodná je aj severská chôdza, beh na bežkách na rovine, bicyklovanie s vystretou driekovou chrbticou (nutná úprava výšky sedadla a kormidla). Pri konkrétnych ochoreniach pohybového aparátu je dôležité poradiť sa s lekárom, pretože čo je vhodné pre jedného, nemusí byť vhodné pre iného.

Čím si najviac ničíme chrbticu? Aké sú najčastejšie ortopedické problémy a odlišujú sa podľa veku?

Chrbtici najmenej zo všetkého prospieva pasívny spôsob života, nadmerné sedenie alebo polihovanie v atypických polohách, jednostranné zaťaženie až preťaženie (najmä pri práci), nesprávne držanie tela pri stoji a pohybových aktivitách s nesprávnymi pohybovými vzormi, nadváha. Najčastejšou príčinou bolestí chrbta u detí sú funkčné poruchy, ale je nutné vylúčiť možné organické príčiny. Skoliózy ľahkého stupňa obvykle nespôsobujú bolesti. U dospelých bývajú okrem už spomínaných funkčných porúch aj degeneratívne ochorenia chrbtice. Netreba zabúdať ani na možné zápalové ochorenia, úrazy, poúrazové stavy a nádorové, najmä sekundárne ochorenia chrbtice.

plávanie, žena, bazén, plaváreň Čítajte viac 20+ tipov, čo robiť, aby chrbát nebolel

Ktorá časť chrbtice najviac trpí pri sedavom zamestnaní, ktorá časť pri stoji a ktorá pri nesprávnom sedení?

Pri sedavom zamestnaní dominuje bolesť v oblasti krčnej chrbtice. U ľudí pracujúcich v stoji alebo v sede a v stoji býva bolesť lokalizovaná v oblasti driekovej chrbtice.

Kedy je správny čas zájsť za lekárom?

Ak ťažkosti neustupujú, nemal by jedinec podceniť „bolestivé signály“ svojho tela, a lekára by mal navštíviť do týždňa. Ak sa však objaví niektorý z pridružených príznakov, ako je zintenzívnenie bolestí, pokojová bolesť s nočným budením, vyžarovanie bolesti v priebehu nervov zásobujúcich príslušné svalové skupiny, vznik poruchy citlivosti na končatinách, ochabnutie napätia svalstva, poruchy chôdze, nehybnosť končatín alebo nastanú problémy s močením a so stolicou, treba lekára vyhľadať ihneď, pretože takýto stav je nutné na základe príslušnej diagnostiky akútne riešiť a liečiť.

Spôsobuje problémy aj stres, respektíve psychická nepohoda?

Psychický stres a psychická nepohoda majú na problémy s chrbticou, a s tým súvisiace ťažkosti nezanedbateľný vplyv, pretože spôsobujú stuhnutie svalových skupín upínajúcich sa na chrbticu, čo vedie k niektorému z už spomínaných stavov a k celkovému telesnému diskomfortu, ktorý znova zvyšuje psychický stres a nepohodu a človek sa dostáva do začarovaného kruhu.

fitlopta, sedenie, kancelária Čítajte viac Sedíte na fit lopte, keď pracujete? Pozor, nemalo by to trvať dlhšie, ako...

Dá sa bolestí chrbtice zbaviť definitívne?

Liečba bolestí chrbtice je dlhodobá. Nemožno očakávať rýchle, bezproblémové a okamžité odstránenie bolestí a ťažkostí spôsobených rokmi vypestovanými nesprávnymi pohybovými vzormi, pasívnym spôsobom života spojeným s preťažovaním chrbtice pri nadváhe alebo v práci. Najdôležitejšia je aktívna účasť samotného pacienta, jeho vôľa, trpezlivosť a najmä výdrž. Pri veľkých bolestiach, v akútnom štádiu, je potrebný pokojový režim a liečba analgetikami, prípadne myorelaxanciami respektíve ich kombinácia. Po odznení akútneho štádia je nevyhnutná podrobná diagnostika so stanovením správnej diagnózy s následnou cielenou liečbou, ktorej nevyhnutnou súčasťou je rehabilitácia a aktívne cvičenie pod odborným vedením. Po zvládnutí konkrétnych cvikov je nevyhnutné pravidelné cvičenie a režimové opatrenia vrátane úpravy stravovacích návykov pri nadváhe, ako prevencia bolestí chrbta. Často stačí zvládnuť a riadiť sa „školou chrbta“, ale v závažnejších prípadoch je pri liečbe bolestí nutná spolupráca lekárov z viacerých odborov medicíny.

Ktoré faktory prispievajú k rozvoju ochorení pohybového aparátu?

Bolesti chrbta sa objavujú pri reflexom stiahnutí a stuhnutí chrbtových svalov v mieste postihnutia a zablokovaní medzistavcových kĺbov. Najčastejšie býva postihnutá drieková oblasť chrbta a človek sa má problém narovnať. Inokedy bolesť postupne narastá, človek napríklad ráno cíti napätie v šiji a večer už má problém otočiť hlavu doprava alebo doľava. Príčinou bolestí chrbta je svalová nerovnováha, degeneratívne ochorenia chrbtice, zápalové ochorenia, úrazy, poúrazové stavy, ako aj už spomínané nádorové, najmä sekundárne vo forme metastáz, ochorenia chrbtice. Vzhľadom na komplexnosť ľudského tela, prepojenosť jednotlivých systémov a fakt, že v ľudskom tele všetko so všetkým súvisí, bolesťou chrbta sa, paradoxne, môžu prejavovať aj ochorenia hrudných alebo brušných orgánov.

chrbát, chrbtica, cvičenie, masáž Čítajte viac Ochorenia, ktoré ohrozujú chrbticu

Ako sa dá spomaliť progres týchto ochorení alebo predísť závažným komplikáciám?

Kúpeľná starostlivosť je výborná nielen v liečbe, ale aj v prevencií ochorení pohybového aparátu. Ide o komplexnú starostlivosť o pacienta pod odborným dohľadom lekára, fyzioterapeuta, maséra a ostatných odborníkov s využitím jedinečných prírodných liečebných zdrojov. Po vstupnom vyšetrení kúpeľným lekárom je každému pacientovi individuálne „ušitá na mieru“, a vedie k dosiahnutiu čo najlepších a dlhodobých výsledkov. Dôležitá je aj edukácia pacienta, jeho aktívna účasť, pevná vôľa a najmä následná výdrž na ceste k dosiahnutiu obnovenia plnej hybnosti a prevencie jej straty. Všetky opísané súčasti majú vzájomný synergický efekt, zapadajú do seba ako súčasti puzzle s následným blahodarným celkovým efektom na stav pacienta s úľavou a pocitom ústupu popisovaných chronických ťažkostí.

Liečite aj postcovidových pacientov? Aké sú najčastejšie problémy, s ktorými prichádzajú do kúpeľov?

Najskôr prichádzali pacienti, ktorí si pobyt hradili sami, a dnes už liečime aj pacientov s postcovidovým syndrómom, ktorým liečbu hradí zdravotná poisťovňa. Títo pacienti majú neurologické, nervovo-svalové ťažkosti a postihnutie pohybového aparátu, ktoré často výrazne limituje ich bežné denné aktivity. Počas kúpeľnej liečby dochádza k zmierneniu ťažkostí, úprave svalovej nerovnováhy a pohybových stereotypov, zvýšeniu svalovej sily a zlepšeniu celkovej kondície pacientov, čím sa podstatne zlepší kvalita ich života.

chrbtica Čítajte aj Sledujete chrbát u detí až v puberte? Môže byť neskoro

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #rozhovor #bolesť chrbta #doktor #bolesť chrbtice #kúpeľný pobyt #kúpele Piešťany