Sedavé zamestnanie či pohybový deficit? Viete, čo môže spôsobiť bolesti chrbta?

Problémy s chrbtom zažil aspoň raz v živote azda každý z nás. Bolesti v krčnej, hrudnej alebo bedrovej oblasti môžu byť spôsobené nedostatkom kvalitného pohybu. Je to jeden z najčastejších problémov, ktorý sa radí do skupiny takzvaných „civilizačných ochorení“. Čo je teda pre naše telo najlepšie?

15.09.2021 06:00
žena, cvičenie, chrbát, chrbtica, pohyb Foto:
Nevynechávajte pri cvičení žiadne partie. Snažte sa o komplexný tréning.
debata

„Na úvod je dôležité povedať, že ak už trpíte akútnou či dokonca chronickou bolesťou, navštívte v prvom rade odborníka, ideálne lekára alebo fyzioterapeuta, ktorý urobí náležité vyšetrenie a stanoví prípadnú diagnózu. Čoraz častejšie sa stretávame s tým, že fyzioterapeut priamo spolupracuje s osobným trénerom. Je to ideálna kombinácia. Fyzioterapeut zistí, aká je príčina vašich bolestí, a spoločne s osobným trénerom nastaví ideálny program cvičenia. Dôležité je, aby sa výsledky cvičenia prenášali do bežného alebo aj športového pohybu,“ hovorí kondičný tréner Martin Iterský.

Ak ste sa napríklad rozhodli, že začnete pravidelne behať, počúvate starostlivo svoje telo. Intenzívny beh po niekoľkých mesiacoch či rokoch pauzy vášmu chrbtu a kĺbom skôr nepomôže. Ideálne bude, ak začnete so silovým tréningom a k tomu pridáte pravidelnú svižnú chôdzu. Približne po troch mesiacoch prejdite na indiánsky beh, teda na kombináciu chôdze a behu, a až potom prejdite na súvislý beh. „Čím náročnejšie pohyby vykonávate, tým väčšie sú nároky na silu a mobilitu pohybového aparátu,“ dodáva Martin Iterský.

Nezabúdajte však, že ani polhodinový tréning trikrát do týždňa vám nepomôže, ak používate výťah a jazdíte všade autom. Najväčšie rozdiely v bežnej populácii robí práve pohyb mimo samotného športovania, preto ho zaraďte do svojho denného plánu zakaždým, ak je to aspoň trošku možné.

plávanie, žena, bazén, plaváreň Čítajte viac 20+ tipov, čo robiť, aby chrbát nebolel

Aké sú zásady správneho cvičenia?

Základom je mobilizácia hrudnej chrbtice, ktorú po krátkej inštruktáži trénera či fyzioterapeuta zvládne každý sám. Krčná a bedrová časť musí zostať stabilná.

Naučte sa vytvoriť končatinám kvalitnú oporu pri pohybe. Trénujte podpory a vzpory. Ak dokážete opakovane zotrvať v napriamenej pozícii bez známok prepadania trupu smerom k zemi v oblasti hlavy, medzi lopatkami alebo v bedrovej časti, je to známka dobrého začiatku. Ste zvyknutí robiť sedy – ľahy? Nemusíte sa ich za každú cenu vzdávať, ale snažte sa skôr o precízne cvičenie pri menších počtoch opakovaní.

Základ stabilného trupu je schopnosť odolávať vonkajším silám, väčšinou externej záťaži, ktorá nás vychyľuje z ideálneho stabilného postavenia. Ak nesiete nákup v jednej ruke, snažte sa udržať napriamený trup a nenakláňať sa nabok. Aj toto je výborné cvičenie na silu stredu tela.

Nevynechávajte pri cvičení žiadne partie. Snažte sa o komplexný tréning. Ženy musia cvičiť nielen nohy a zadok, ale aj chrbát a ruky. Muži, naopak, nesmú zabúdať na nohy.

Zaraďte viac pohybu do svojho každodenného života. Na boľavý chrbát vám môže pomôcť vhodne nastavený silový tréning robený správnou technikou. Nie je to len o slabom bruchu, naše telo je celok a každá časť, ktorá zostane slabá, nám to raz vráti.

seniori, park, športy, pohyb, aktivita, bicykel, jóga, nordic walking, futbal Čítajte aj Športy, ktoré najviac prospievajú zdraviu

Následkami covidu trpí aj pohybový aparát

Zákernosť covidu spočíva nielen v jeho často závažnom priebehu, ale aj v mnohých ďalších ťažkostiach, ktoré sa objavujú až po vyliečení z akútneho ochorenia, dnes obvykle označovaných ako postcovidový syndróm. „Až s odstupom času sa postupne odkrývajú komplikácie tohto ochorenia. Jedným z následkov po prekonanej chorobe je pretrvávajúca únava, svalová slabosť, úzkosť, bolesti hlavy a svalového aparátu. Veľakrát sa tieto ťažkosti objavujú aj u tých, ktorí mali nekomplikovaný priebeh choroby,“ hovorí MUDr. Eduard Bláha, generálny riaditeľ Kúpeľov Luhačovice a Liečebných kúpeľov Jáchymov.

Hoci medzi najčastejšie komplikácie ochorenia patrí pretrvávajúci kašeľ a iné dýchacie ťažkosti, aj problémy s pohybom ťažia nejedného pacienta. „Pacientov po prekonanom covide trápi z pohľadu pohybového aparátu celkový pokles výkonnosti, ľahká unaviteľnosť, pretrvávajúce bolesti kĺbov a svalov a zhoršenie ich dlhodobých problémov s pohybovým ústrojenstvom. Napríklad v dôsledku artrotických zmien váhonosných kĺbov. Tieto ťažkosti idú na vrub najmä zníženej kondícii, strate či obmedzeniu pohybových zvyklostí a zhoršeniu pohybových stereotypov. Nezáleží pritom na závažnosti priebehu ochorenia. Svoj podiel tiež zohrávajú nevyhnutné karanténne obmedzenia či depresívne ladenie,“ vysvetľuje primár Petr Pšenica, lekár Kúpeľov Luhačovice.

Ako si pomôcť? Pri uhličitých kúpeľoch pôsobia najmä jódové zlúčeniny v prírodnej minerálnej vode, ktoré majú protizápalový účinok a pôsobia proti bolesti. Návrat pacientov do pôvodnej kondície je pomalý a často trvá aj niekoľko mesiacov. „U osôb, zvyknutých na pravidelné pohybové aktivity pred ochorením by som volil pozvoľný návrat k športovaniu. Pred každým cvičením ľudí s pretrvávajúcimi zdravotnými problémami by som ale odporúčal konzultáciu s lekárom o vhodnosti druhu cvičenia, jeho intenzite a dĺžke. Ak ale pocit únavy a nevýkonnosti pretrváva, odporúčam návštevu u lekára,“ dodáva doktor Pšenica.

fitlopta, sedenie, kancelária Čítajte viac Sedíte na fit lopte, keď pracujete? Pozor, nemalo by to trvať dlhšie, ako...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť chrbta #bolesť chrbtice