Diabetici na bicykli po 100 rokoch od objavenia inzulínu

Cyklistické preteky Okolo Slovenska budú okrem avizovanej účasti Petra Sagana, Chrisa Frooma alebo Sama Bennetta nabité aj ďalšími hviezdami. V Košiciach sa 15.9. pred úvodným prológom predstaví tím Diapozitívcov. Tím tvoria slovenskí diabetológovia, zástupcovia pacientskych organizácií a ľudia s diabetom.

14.09.2021 11:00
Emil Martinka, cyklistika, diabetes, Diapozitívci Foto:
Lídrami tímu Diapozitívcov budú lekári predstavujúci slovenskú diabetologickú špičku. Foto z predchádzajúceho ročníka.
debata

Nesúťažnou cyklojazdou prejdú niekoľkokrát trať prológu v dĺžke 1,6 km s cieľom inšpirovať diabetikov a poukázať na dôležitosť pohybu v prevencie vzniku a liečby diabetu.

V tomto roku uplynie 100 rokov od objavenia inzulínu, jedného z najvýznamnejších medicínskych objavov vôbec. Už tretí rok za sebou bude úvod medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska patriť sprievodnému podujatiu pre diabetikov s názvom DIAPOZITÍVNA ENERGIA NA KOLESÁCH. Motto Diapozitívcov znie: „Sme Diapozitívci. Dokážeme všetko, keď máme diabetes pod kontrolou.“ Je inšpirované húževnatosťou jedného z profesionálnych cyklistických tímov, ktorý je vyskladaný výlučne z jazdcov-diabetikov – Teamu Novo Nordisk. Ten sa zúčastňuje na pretekoch Okolo Slovenska po tretí raz.

Tím Diapozitívcov posilní slovenská diabetologická špička: doc. MUDr. Zbyněk Schroner, PhD., hlavný odborník MZ pre odbor diabetológia a poruchy látkovej premeny a výživy, zároveň podpredseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti, doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., prezident Slovenskej diabetologickej asociácie; MUDr. Ľubomír Barák, CSc., hlavný odborník MZ pre pediatrickú endokrinológiu a diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy a ďalší lekári.

obezita, tučnota, jedlo, chudnutie, diabetes Čítajte rozhovor Diabetici na NFI protokole už schudli vyše tisíc kíl

„Vždy rád podporím takýto zmysluplný projekt, hovorí Schroner a dodáva: „Dlhodobá a pravidelná fyzická aktivita má u diabetikov viaceré priaznivé účinky – zlepšenie citlivosti tkanív na inzulín predovšetkým u diabetikov 2. typu, má priaznivý efekt na klinické prejavy metabolického syndrómu ( vysoký krvný tlak, poruchy hladín krvných tukov, obezita) alebo zvýšenie fyzickej zdatnosti a priaznivý psychologický účinok.“

Diabetológom budú sekundovať zástupcovia a desiatky členov pacientskych organizácií diabetikov z celého Slovenska, napr. Zväz diabetikov Slovenska, Spišiačik, Klaudia a Diador.

Cieľom DiaPozitívcov je podporiť ľudí s diabetom a inšpirovať ich k pohybovým aktivitám, ktoré spolu so zdravou výživou významne dokážu ovplyvniť liečbu diabetes. Pozývame aj širokú verejnosť, aby sa prišli zapojiť do cyklojazdy Diapozitívcov v stredu 15. septembra o 13.hodine.

Pre návštevníkov budú pripravené aj ďalšie aktivity, napr. meranie glykémie, nutričná akadémia, konzultácie s diabetológom a pre aktívnych účastníkov-cyklistov aj losovanie o profesionálne cyklistické dresy.

Diabetes I. a II. typu

  • Diabetes 1. typu sa obyčajne vyskytuje u mladých ľudí a u detí. Do určitej miery je náchylnosť na vznik diabetu 1. typu zdedená, vznik ochorenia nemôže človek nijako ovplyvniť .
  • Diabetes 2. typu je však niečo úplne iné – vyskytuje sa najmä u dospelých ľudí vyššieho veku, stále častejšie sa však diagnostikuje aj u mladých ľudí. Rizikové faktory napomáhajúce vzniku a rozvoju diabetu 2. typu sú spojené s nesprávnym životným štýlom – najmä s obezitou, sedavým spôsobom života, nedostatkom pohybu a nevhodným stravovaním. Životný štýl diabetika dokáže ovplyvniť priebeh choroby až z 80 percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #cyklistika #diabetes #cukrovka #diabetológ