Tri rôzne osudy, jeden boj: Za zdravie

Úraz, vážne ochorenie, zdravotné postihnutie. S poznaním, že zdravie je najdôležitejšie, prichádza často aj ďalšie zistenie: Bez peňazí je boj za zdravie náročnejší, často nemožný.

20.09.2021 14:38
kristianko2n Foto:
Kristiánkovi rodičia získali prostriedky na špeciálne rehabilitácie v Berlíne.
debata

Len za peniaze sa dajú nakúpiť lieky, terapie, zdravotnícke pomôcky. Zákon však presne stanovuje, ktoré z nich môže zdravotná poisťovňa uhradiť z verejného zdravotného poistenia a ktoré nie.

Už takmer desať rokov prispieva zdravotná poisťovňa Dôvera svojim poistencom na potrebnú liečbu nad rámec zákona. Svoje o tom vie viac ako 1200 poistencov, ktorým za tento čas rozdelila viac ako 1,5 milióna eur.

Aj Bojovníci za zdravie – Ninka, Kristiánko a Diana, ktorí dostali finančný príspevok od Dôvery v uplynulých mesiacoch.

Najprv kašeľ, potom nehybná ruka

Ninka dostala grant na špeciálnu rehabilitáciu... Foto: archív Ninkinej rodiny
Ninka1n Ninka dostala grant na špeciálnu rehabilitáciu ruky.

Do 8 rokov bola Ninka zdravým dieťaťom. Koncom októbra 2019 dostala záchvatový kašeľ. Diagnóza: bronchitída. Neskôr sa zistilo, že má zápal miechy.

Začala sa jej triasť ľavá ruka, neskôr ňou prestala hýbať úplne. Aby postihnutú ruku čo najviac rozhýbala, potrebuje neustálu rehabilitáciu. „Žiaľ, rehabilitácie v našom regióne a v domácom prostredí nie sú natoľko intenzívne, ako by potrebovala. A v súkromných rehabilitačných centrách, ktoré zdravotné poisťovne nepreplácajú, sú finančne veľmi náročné,“ vraví mama dnes desaťročnej Ninky Eva.

Ninkine pokroky, a keď malé, sú pre rodinu veľkým krokom k vytúženému cieľu. Tým je čo najviac rozhýbať Ninkinu ruku.

Ninka má raz ročne nárok na 28-dňový kúpeľný pobyt, ktorý jej preplatí zdravotná poisťovňa, čo však nestačí. „Preto sme sa rozhodli požiadať o grant zdravotnú poisťovňu Dôvera."

Rehabilitačný pobyt, na ktorý dostala Ninka finančný príspevok, má už za sebou a jej mamina vidí pokroky. „Aj keď malé, ale pre nás sú aj malé pokroky veľkým krokom k vytúženému cieľu. Tým je rozhýbať Ninkinu ruku, najlepšie na sto percent. Alebo aspoň do takej miery, aby vedela v budúcnosti vykonávať sama všetky samoobslužné činnosti bez asistencie,“ dodáva Ninkina mama.

Kristiánko ešte môže vidieť

Kristiánko so špeciálnymi hračkami. Foto: archív Kristiánkovej rodiny
kristianko1 Kristiánko so špeciálnymi hračkami.

Keď mal Kristiánko tri mesiace, lekárka si všimla, že zvláštne gúľa očami a nereaguje na svetlo ani na predmety. Diagnóza znela hypoplázia zrakových nervov a chiazmy. Ľudia s týmto ochorením môžu vidieť všetko, a nemusia vidieť vôbec nič.

Kristiánko štvornožkuje vo svojej detskej izbe a nenaráža do stien, smeje sa na blikajúcich svetielkach, je to malý zázrak.

„Zľakli sme sa, že nás náš syn nikdy neuvidí. Začali sme robiť všetko preto, aby sa jeho zrak zlepšil. Kým sa jeho mozog vyvíja, máme šancu zlepšiť jeho zrakové funkcie," hovorí mama Zuzana. Rodičia jednoročného chlapčeka každý deň stimulujú jeho zrak svetielkami, špeciálnymi svetelnými tabuľami, senzorickými hračkami. Od lekárov dostali odporúčanie absolvovať terapiu elektrickými impulzami. Problém je v tom, že je drahá, zdravotné poisťovne ju nepreplácajú a najbližšie sa vykonáva až v Berlíne.

V grantovom programe Dôvery požiadali Kristiánkovi rodičia o preplatenie časti nákladov na prvé liečenie. Uspeli a prvú terapiu už majú za sebou.

„Badáme prvé pokroky. Kristiánko začal vnímať veľké predmety, vie ich rozlíšiť, napríklad fitloptu, počítadlo a svetelnú tabuľu. Štvornožkuje vo svojej detskej izbe a nenaráža do stien, smeje sa na blikajúcich svetielkach,“ vysvetľuje mama Zuzana.

Chlapček síce stále nezaostruje a nevidí malé predmety, rodičia však veria, že aj to sa časom podarí. „Veríme, že časom rozpozná, že mama je mama a oco je oco," uzatvára Zuzana.

Diane biolampa uľahčila život s ‚esemkou‘

Dianina pomôcka, na ktorú dostala príspevok z... Foto: archív Diany
dianka1 Dianina pomôcka, na ktorú dostala príspevok z grantu Dôvery.

Od momentu, keď začala 23-ročná vysokoškoláčka Diana vidieť dvojmo, prešiel už rok. Vtedy jej však nenapadlo, ako ďaleko jej problém zájde.

K dvojitému videniu sa pridali aj problémy s chôdzou a rovnováhou. „Po kolotoči vyšetrení som si vypočula diagnózu skleróza multiplex,“ rozpráva Diana.

Život jej znepríjemňuje to, že kvôli kŕčom a bolestiam nedokáže vydržať v jednej polohe viac ako 30 minút. „Nemôžem sedieť, stáť ani príliš dlho chodiť,“ spresňuje.

Viem, že nemám najhoršiu chorobu na svete. Ale taktiež viem, že ‚esemka‘ tu so mnou bude navždy. V boji s ňou mi pomáha aj biolampa.

V grantovom programe Bojovníci za zdravie požiadala o príspevok na kúpu biolampy, o ktorej vedela, že by mohla jej problém zmierniť.

„Zdravotnú pomôcku som si už zakúpila a pravidelne ju používam. Všetko išlo veľmi rýchlo. Peniaze mi prišli na účet ešte pred zakúpením pomôcky, čo vnímam ako veľký benefit," dodala Diana.

Dnes je už Diana majiteľkou vysokoškolského diplomu. Dosiahla ho napriek diagnóze, ktorá ju zastihla tesne pred finále štúdia.

„Viem, že nemám najhoršiu chorobu na svete. Ale taktiež viem, že ‚esemka‘ tu už so mnou bude navždy. Každým dňom ma sprevádza a ja to veľmi cítim," uzavrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #lieky #zdravotná poisťovňa #ochorenie #úraz #pomôcky #rehabilitácie