Rakovinu krvi spôsobuje Philadelphia chromozóm. Pacienti však žijú rovnako dlho ako bežní ľudia

Už 20 rokov majú pacienti s chronickou myelocytovou leukémiou k dispozícii život zachraňujúcu liečbu. Každý rok si dňa 22. septembra pripomíname Svetový deň chronickej myelocytovej leukémie (CML). Kým kedysi sa na CML zomieralo, dnes vďaka modernej liečbe môžu pacienti žiť dlhé roky plnohodnotný život. Tento rok je výnimočný, pretože presne pred 20 rokmi bola schválená prvá cielená terapia a vďaka nej sa dramaticky zmenila aj prognóza ochorenia.

22.09.2021 10:00
Maros Havran
Čísla 22 a 9 sa stali symbolikou choroby, a preto si Svetový deň chronickej myelocytovej leukémie pripomíname práve 22. septembra.
debata (1)

Takáto moderná liečba je dostupná aj na Slovensku. Vďaka nej môže každý rok približne 60 novodiagnos­tikovaných pacientov žiť plnohodnotný život. Keď sa vedcom pred 20 rokmi podarilo vyvinúť inovatívnu, molekulovo-cielenú liečbu a po náročných klinických skúšaniach prišiel na trh nový liek, obsahujúci inhibítor tyrozínkinázy na liečbu u pacientov s chronickou myelocytovou leukémiou, znamenalo to zásadný obrat v terapii. Na trh postupne prišli ďalšie molekuly, cieľ liečby však zostal rovnaký – dosiahnuť remisiu (obdobie bez príznakov) choroby.

„Väčšina pacientov s CML má štandardnú dĺžku života, porovnateľnú s bežnou populáciou a nezomiera v dôsledku CML. Ja sám som príkladom, že s CML sa dá plnohodnotne žiť,“hovorí Maroš Havran, zakladateľ pacientskej organizácie CML life, ktorý sa po diagnostikovaní ochorenia lieči a stal sa otcom troch detí.

Každý rok si dňa 22. septembra pripomíname...
WCML 2021, chronická myelocytová leukémia Každý rok si dňa 22. septembra pripomíname Svetový deň chronickej myelocytovej leukémie (CML).

Marošovi Havranovi CML vstúpila do života pred 15 rokmi. V tom čase sa ešte stále považovala za smrteľnú chorobu. „Nosím v sebe veľký obdiv a úctu voči všetkým vedcom, lekárom a výskumníkom, ktorí stoja za obrovským úspechom v podobe vynájdenia účinnej molekulovej liečby na túto diagnózu. Ich práca zachránila život obrovskému množstvu ľudí po celom svete,“ dodáva Havran.

Chronická myelocytová leukémia je zhubné nádorové ochorenie krvotvorných buniek, ktoré sa nachádzajú v kostnej dreni. Postihuje ľudí v produktívnom veku, častejšie mužov ako ženy. Vzniká chybným premiestnením častí génov medzi 9. a 22. chromozómom, dôsledkom čoho vznikne zmenený tzv. Philadelphia chromozóm. Práve ten sa vyskytuje u viac ako 95 % pacientov s CML a považuje sa za príčinu tohto ochorenia.

Priemerná dĺžka života pacienta s neliečenou CML je 5 rokov. Čísla 22 a 9 sa stali symbolikou choroby, a preto si Svetový deň chronickej myelocytovej leukémie pripomíname práve 22. septembra. V tento deň organizujú pacientske združenia po celom svete s podporou medzinárodného združenia pacientskych organizácií CML Advocates Network, kampane na podporu povedomia o CML.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #leukémia #CCML #chronická myelocytová leukémia #rakovina krvi