Cesta k zdravému srdcu? Zdravý životný štýl

Deväť z desiatich Slovákov má minimálne jeden rizikový faktor pre vznik kardiovaskulárnych ochorení. Choroby srdca a ciev majú na svedomí viac ako polovicu všetkých úmrtí na Slovensku a sú tiež najčastejšou príčinou hospitalizácií.

02.10.2021 06:00
doktorka, stetoskop, srdce Foto:
K dobrej zmene môžu pomôcť lekári - špecialisti aj kúpeľný pobyt.
debata

"Srdcovo-cievne ochorenia zostávajú nielen u nás, ale aj celosvetovo hlavnou príčinou predčasného úmrtia. Je dôležité si uvedomiť, že vďaka modernej medicíne sa dnes dožívame dlhšieho veku. Na druhej strane sa dnes môžeme „dožiť“ aj istých komplikácií jednotlivých ochorení. Žijeme často v turbulentnom prostredí, kde nájsť si čas sám na seba znie mnohokrát ako sci-fi. Skúste si predstaviť povedať človeku, ktorý nevie, kde mu „hlava stojí“, aby si išiel zabehať. Asi neuspejete. Pritom trom štvrtinám všetkých úmrtí na srdcovo-cievne ochorenia možno zabrániť úpravou životného štýlu, ktorým napríklad nedostatok pohybu bezpochyby je. Okrem toho to nič nestojí. Prevencia je veľmi účinným nástrojom na ovplyvnenie komplikácií ochorení ako aj oddialení ich nástupu, áno, často podceňovaným. Samozrejmé je, že prevenciu často v praxi treba individualizovať,“ hovorí Ľuboš Kekeňák, vedúci lekár v Kúpeľoch Sliač.

Čo môžeme urobiť pre to, aby bolo naše srdce čo najdlhšie zdravé? Podľa doktora Kekeňáka v prvom rade minimalizovať na čo najnižšiu možnú mieru ovplyvniteľné rizikové faktory. Genetiku, vek, pohlavie ovplyvniť nevieme, ale či prestaneme fajčiť, nebudeme trpieť nadváhou alebo obezitou, budeme mať dobrý krvný tlak, správnu hladinu cholesterolu a cukru, dostatok pohybu to vie ovplyvniť každý z nás, aj keď často s pomocou svojho praktického lekára, špecialistu alebo kúpeľného zariadenia, v ktorom je okrem liečebnej časti hlboko zakorenená aj preventívna starostlivosť.

strečing, tréning, žena, cvičenie Čítajte viac Pohyb má na hladinu cholesterolu výrazný vplyv! Aj preto je dobré športovať

"Práve pacientom s ochorením srdca, ktorí strávia v kúpeľoch 21 dní, sa máme čas venovať. Je to obrovský potenciál, ktorý by sa mal využiť. Okrem lekárskeho vstupného vyšetrenia, širokej plejády fyziatrickej liečby sú klienti aj pravidelne edukovaní o možnostiach úpravy životného štýlu a hlavne o dôležitosti tejto úpravy. Pacient si musí byť vedomý toho, že v štyridsiatich percentách mu na zníženie úmrtia srdcovo-cievnych ochorení pomôžu liečebné postupy modernej medicíny, ale v päťdesiatich percentách je to práve zmena v rizikových faktoroch, na ktorej musí pacient sám participovať,“ prízvukuje lekár.

Ako dodal, situáciu môže zhoršiť aj ochorenie COVID-19. "Po infekcii môže dôjsť k poškodeniu srdca nielen u pacientov liečených na srdcovo-cievne ochorenia, ale aj u ľudí bez známeho srdcovo-cievneho ochorenia. Obe skupiny preto, pochopiteľne, môžu navýšiť počty pacientov. Ako v iných oblastiach medicíny aj tu hrá dôležitú úlohu spomínaná prevencia,“ konštatoval doktor Ľuboš Kekeňák.

fajčenie, cigareta, životný štýl, Čítajte viac Fajčenie vo vyššom veku? Ženy strácajú pamäť, mužov trápi srdce

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #zdravé srdce #zdravý životný štýl #kúpeľný pobyt #choroby srdca