Pasívne fajčenie zdesaťnásobí šancu, že zomriete "na srdce"

Každých desať sekúnd zomrie na následky fajčenia jeden človek. Užívanie tabaku nespôsobuje len dýchacie ťažkosti, ale je často príčinou aj závažných kardiovaskulárnych ochorení.

12.10.2021 06:00
cigarety, fajčenie, srdce, nebezpečenstvo Foto:
Nebezpečenstvo hrozí aj pasívnym fajčiarom. Pasívne fajčenie totiž spôsobuje až desaťkrát viac úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia, ako je počet úmrtí na následky rakoviny.
debata (1)

Fajčenie je choroba, ktorú uznala Medzinárodná klasifikácia chorôb ako diagnózu F17, a ide o závislosť od tabakových výrobkov, najčastejšie od cigariet. Konzumácia tabaku sa považuje za jednu z hlavných príčin chorobnosti a predčasnej úmrtnosti, ktorej sa dá v prípade záujmu zo strany fajčiara predchádzať.

„Inhalovanie veľkého množstva cigaretového dymu vie niekedy dočasne ovplyvniť činnosť srdca a obehového systému. Nikotín v dyme totiž zvyšuje tlak krvi, zrýchľuje činnosť srdca, ovplyvňuje množstvo krvi prečerpávanej srdcom a prietok krvi cez srdcové artérie. Tieto zmeny v organizme spôsobujú zavážené kardiovaskulárne ochorenia, medzi ktoré patrí napríklad cievna mozgová príhoda, kôrnatenie srdcových artérií, infarkt, zúženie tepien v dolných a horných končatinách, tvorba krvných zrazenín,“ hovorí kardiológ Ivan Majerčák.

Závislosť je však u mnohých fajčiarov taká veľká, že aj napriek tomu, že ich zdravotný stav v dôsledku užívania tabakových výrobkov môže výrazne zhoršiť, svojho zlozvyku sa nevzdajú. „Následky užívania tabaku nepostihujú len samotných fajčiarov, ale aj ľudí, ktorí sa nachádzajú v ich okolí. Aj pri pasívnom fajčení sme totiž vystavení škodlivému vplyvu viac ako 4 000 chemikálií a najmenej 40 známych chemických agensov spôsobujúcich rakovinu,“ približuje kardiológ.

E-cigareta Čítajte viac WHO varuje pred rizikami e-cigariet: Sú škodlivé a musia byť regulované

Pasívni fajčiari s vysokým tlakom alebo cholesterolom v krvi majú vyššiu šancu na rozvoj srdcových ochorení. Pasívne fajčenie totiž spôsobuje až desaťkrát viac úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia, ako je počet úmrtí na následky rakoviny. „Štúdie poukazujú na to, že riziko úmrtí na následky kardiovaskulárnych ochorení je u ľudí, ktorí fajčia pasívne, približne 30-krát vyššie. Pasívne fajčenie je pre nefajčiarov, a najmä deti vážna zdravotná hrozba. Deti fajčiarov môžu okrem kardiovaskulárnych chorôb trpieť infekciami dýchacích ciest, alergiami alebo astmou. Deti žien nefajčiarok, ktoré sú vystavené dymu z cigariet, majú zasa nižšiu pôrodnú váhu. Táto celosvetová tabaková epidémia každoročne zabije viac ako sedem miliónov ľudí, z čoho je až vyše 900 000 nefaj­čiarov, ktorí zomierajú z dôvodu pasívneho fajčenia,“ varuje doktor Majerčák.

Zvýšený cholesterol v krvi sa spája najmä s kardiovasku­lárnymi ochoreniami, na ktoré na Slovensku umiera ročne dvakrát viac ľudí ako na rakovinu. Cholesterol sa totiž ukladá v stene artérií a spôsobuje artériosklerózu, teda ochorenie tepien, pri ktorom sa obmedzuje prietok krvi a môže dôjsť napríklad k spomínanému infarktu. Najviac ohrozenou skupinou sú práve aktívni, ale aj pasívni fajčiari, ktorí majú aj zvýšené hladiny cholesterolu.

U fajčiarov je dôležité, aby si sledovali hladinu cholesterolu v krvi. Najlepší krok, ktorý môžu urobiť, je prestať fajčiť. Už rok po tom, čo sa ľudia fajčenia vzdajú, sa ich riziko úmrtia na následky srdcových ochorení zníži takmer o polovicu. Dôležité je však prestať s fajčením skôr, ako sa objavia prvé príznaky srdcových ochorení.

strečing, tréning, žena, cvičenie Čítajte viac Pohyb má na hladinu cholesterolu výrazný vplyv! Aj preto je dobré športovať

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #pasívne fajčenie #srdcové problémy