Deťom uhradia vakcínu v spreji do nosa

Hoci aktuálne sa väčšia pozornosť venuje epidémii koronavírusu, netreba zabúdať ani na očkovanie proti chrípke, ktorá je tiež vysoko nákazlivým vírusovým ochorením. Na jeho následky zomrie na Slovensku v priemere 800 ľudí ročne. V rámci podpory prevencie Všeobecná zdravotná poisťovňa aj počas tejto chrípkovej sezóny preplatí svojim poistencom vakcíny v plnej výške ich ceny. Navyše, deti budú mať sprejovú vakcínu, ktorá sa na rozdiel od ostatných nepichá, úplne zadarmo.

24.09.2021 09:00
dievča, dieťa, chrípka, nádcha, prechladnutie Foto:
Vakcína proti chrípke už existuje aj v nosnom spreji.
debata (1)

Všeobecná zdravotná poisťovňa uhradí deťom od 2 do 12 rokov nazálnu vakcínu Fluenz Tetra, ktorá bude v lekárňach dostupná od 11. 10. 2021. Poistenci tak na doplatku ušetria 8,31 eur. Ide o nosný sprej obsahujúci suspenziu, ktorá sa aplikuje do oboch nosných dierok. Pri jej podávaní môže dieťa normálne dýchať. Nie je potrebná inhalácia. Ide o účinný a neinvazívny spôsob vakcinácie, ktorý zvyšuje komfort malých poistencov pri očkovaní a umožňuje im vyhnúť sa stresu z ihly,“ dopĺňa podpredsedníčka predstavenstva VšZP Beata Havelková.

Chrípka je často podceňované akútne vírusové ochorenie, ktoré sa rýchlo šíri vzduchom z človeka na človeka. Pri vážnych komplikáciách sa môže skončiť smrťou. Najväčšie riziko predstavuje pre osoby s chronickými ochoreniami, tehotné ženy, seniorov, ale aj malé deti.

„Ľudský organizmus sa chrípkou oslabí, vďaka čomu sa človek môže teraz počas stále pretrvávajúcej pandémie ľahšie nakaziť koronavírusom alebo ďalšími infekčnými chorobami a naopak. Ich súbežný priebeh môže významne zhoršiť zdravotný stav nielen rizikových pacientov, ale aj ostatných. Obom ochoreniam sa pritom dá predísť očkovaním,“ vysvetľuje Beata Havelková.

Dáta Všeobecnej zdravotnej poisťovne potvrdzujú narastajúci záujem o vakcináciu proti chrípke. Kým počas očkovacej sezóny, ktorá trvá od októbra do apríla, sa v rokoch 2018/19 a 2019/20, dalo zaočkovať približne 160-tisíc poistencov, počas minulej sezóny 2020/21 to už bolo niečo cez 197-tisíc. Podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva to však bolo stále len takmer 6 percent populácie Slovenska. V očkovaní proti chrípke za posledné roky vynikali viac ženy ako muži.

Všeobecný lekár môže vakcínu proti chrípke predpísať aj elektronicky. Poistenec si ju po vyzdvihnutí v ktorejkoľvek lekárni prinesie do ambulancie všeobecného lekára a ten ho po dohodnutí termínu zaočkuje. Osobitným benefitom VšZP pre tehotné poistenky zostáva naďalej očkovanie proti chrípke v ambulancii gynekológa.

Odborníci odporúčajú dať sa zaočkovať proti chrípke na začiatku jej sezóny, čiže v priebehu októbra a novembra. Dostatočná ochranná hladina protilátok sa vytvorí 14 dní po očkovaní a účinok trvá približne 6 až 12 mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #vakcína #sprej #vakcína v spreji #očkovanie proti chrípke