Zubná niť alebo medzizubná kefka? Ktorá urobí väčšiu službu?

Dentálna hygiena nie je len o kráse. Prispeje vám na ňu zdravotná poisťovňa.

24.09.2021 13:16
Smiling woman holding dental floss near teeth... Foto:

Nejde len o odstránenie zubného kameňa a pigmentových škvŕn zo zubov. Dentálna hygiena nie je kozmetický, ale liečebný úkon, ktorý vás môže ochrániť aj pred stratou zubov. Pomáha napríklad predchádzať zápalu ďasien, od ktorého býva už len krôčik k paradontitíde. Tá neraz pripraví o chrup aj čerstvých päťdesiatnikov.

„Dôslednou ústnou hygienou zabezpečíme odstránenie povlakov z povrchu zubu. Tým neumožníme, aby kariogénne baktérie obsiahnuté v tomto povlaku odvápňovali sklovinu na povrchu zubu, čo v konečnom dôsledku vedie k vzniku kazu,“ hovorí MUDr. Igor Moravčík, prezident Slovenskej komory zubných lekárov.

Stačí zubná niť?

Základom ústneho zdravia sú dokonale vyčistené všetky plochy zubov aj medzizubné priestory. V domácom prostredí je dôležitou súčasťou hygieny ústnej dutiny zubná niť či medzizubná kefka. Stačí si vybrať jednu z nich? A ktorá má väčší význam?

„Medzizubná kefka je účinnejším prostriedkom na čistenie medzizubných priestorov ako zubná niť. Väčšinou treba mať viacero veľkostí medzizubných kefiek,“ vysvetľuje doktor Moravčík.

Zubnú niť používame iba tam, kde nie je možné dostať sa medzizubnou kefkou. „Zubná niť nemôže v plnom rozsahu nahradiť medzizubnú kefku, nakoľko má oveľa nižšiu čistiacu schopnosť," dodal Igor Moravčík.

Výhoda Zdravé zuby od zdravotnej poisťovne Dôvera

  • 150 eur ročne na zubné ošetrenie alebo dentálnu hygienu
  • dá sa využiť 5-krát do roka po 30 eur
  • od 1. januára 2022 aj na pečatenie trvalých zubov u detí
  • a na vyhotovenie koruniek a mostíkov pre dospelých
  • 4-ročné deti dostanú zubný balíček v hodnote 30 eur

Dentálna hygiena skracuje čas u zubára

Odborník pripomína, že pri čistení zubov netreba zabúdať ani na jazyk. „Pre odstránenie povlakov zo zubov je nevyhnutné mechanické odstránenie povlakov zubnou kefkou. Odporúča sa používať aj zubné pasty, nakoľko napomáhajú čisteniu zubov a obsahujú fluoridy, ktoré sú dôležité v prevencii zubného kazu. Zubná pasta by nemala veľmi peniť a mala by obsahovať fluór," vysvetľuje zubný lekár.

Dôkladné umývanie zubov je najlepšia prevencia kazu. „Platí, že čisté zuby sa nekazia." Aby bola dentálna hygiena stopercentne prospešná, treba zubnú ambulanciu navštevovať pravidelne, ideálne raz za pol roka. Častejšie návštevy dentálnej hygieny skracujú čas, ktorý musíte stráviť v zubárskom kresle. Vďaka pravidelnej starostlivosti sa v ústach nestihne usadiť toľko nečistôt, kazov a plaku, ktorého odstránenie nie je tak časovo náročné.

chyba
Viac na túto tému: #zuby #zdravotná poisťovňa #dentálna hygiena #zubná niť #medzizubná kefka