Ktoré zuby sa deťom pokazia ako prvé?

Dajte deťom zuby zapečatiť včas, aby zbytočne skoro nezískali "pečať" zubného kazu. Pečatenie zubov, predovšetkým prvých trvalých stoličiek, ktorými sú šestky, sa odporúča hneď po prerezaní. To znamená u šesť- až sedemročných detí. Samozrejme, nie je to náhrada čistenia zubov.

29.09.2021 00:00
Dovera, PR, nepouzivat Foto:

Pečatenie je veľmi účinnou prevenciou vzniku zubného kazu. Robí sa na zuboch, ktoré majú hlboké jamky a ryhy. V nich sa najlepšie darí baktériám v zubnom povlaku, pretože tieto ryhy sa ťažko čistia.

Úlohou pečatenia je vzduchotesne zaliať vyčistené a špeciálne upravené ryhy, aby sa do nich nedostali baktérie zo zubného povlaku. Povrch zuba sa tým stane plytkým a jednoduchšie ho možno vyčistiť.

V prípade detí má pečatenie ešte ďalší pozitívny efekt – keďže ide o bezbolestný zákrok, neodchádzajú zo zubnej ambulancie so zlým zážitkom.

Ako sa zbaviť strachu zo zubára, poradíme v tomto článku akobuk.sk/strach-zo-zubara/

Pečatidlo nie je plomba

Zaliatie hlbokých rýh na žuvacích plôškach stoličiek sa robí špeciálnym tmelom, ktorý ich zahladí, aby sa v nich neukladali zvyšky potravy. ,,Používajú sa na to špeciálne hmoty, ktoré síce vyzerajú ako biela plomba, ale obsahujú aj fluoridy, ktoré sa lokálne uvoľňujú do ošetreného miesta,“ vysvetľuje stomatologička Lucia Piteková z Dental Institute v Bratislave. ,,Tým pádom posilňujú sklovinu lokálne a v tom mieste, kde je najviac náchylná na kaz. Obyčajne sa odporúča deťom, keď im narastú prvé trvalé zuby.“

Mnohí rodičia nevedia, že prvými trvalými zubmi v ústach detí nie sú predné rezáky, ako si často myslia, ale stoličky šestky. Často ich považujú ešte za mliečne zuby a sú presvedčení, že dieťa ešte nemá nijaký trvalý zub.

Predškolák či dieťa v mladšom školskom veku si však ešte nevie dokonale vyčistiť chrup, preto bývajú šestky často prvé trvalé pokazené zuby. Sú najohrozenejšie, keďže sú v rámci stáleho chrupu v ústach najdlhšie. Navyše môžu mať členitý, porózny povrch.

Výhoda Zdravé zuby od Dôvery

  • 150 eur ročne na zubné ošetrenie alebo dentálnu hygienu
  • dá sa využiť 5-krát do roka po 30 eur
  • od 1. januára 2022 aj na pečatenie trvalých zubov u detí
  • a na vyhotovenie koruniek a mostíkov pre dospelých
  • 4-ročné deti dostanú zubný balíček v hodnote 30 eur

Ktoré zuby sú na rade ako prvé?

Práve preto sú šestky zuby, ktoré sa odporúča zapečatiť ako prvé, najlepšie hneď po prerezaní, kým sa na nich nestihnú vytvoriť trhlinky v sklovine s nábehom na kaz. Niektorí zubní lekári neodmietajú pečatiť ani plombované zuby, závisí to však od ich odborného posúdenia, plomba nesmie byť v mieste zapečatenia.

V nijakom prípade sa však nesmie zapečatiť zub s kazom, pretože baktérie majú pod pečatidlom výborné podmienky na rozmnožovanie. Po šestkách sa pečatia aj druhé trvalé stoličky, ktoré narastú okolo 12. roku života. Má to svoj význam dokonca aj pri „zuboch múdrosti“, pretože tie sa pre svoju polohu takmer pri mandliach zas ťažko čistia, a preto sa rýchlo kazia.

Kedy pečatenie v mliečnom chrupe? A čo dospelí?

Má význam pečatiť deťom aj mliečne zuby? Zubní lekári sa tomu nebránia, najmä, ak sú veľmi členité. Veď cieľom je čo najväčšmi oddialiť vytvorenie zubného kazu v ústach dieťaťa, ktorý by sa neskôr z mliečnych mohol šíriť aj na stále zuby.

Hoci sa väčšinou pečatia hryzacie plôšky zubov, u mnohých detí sa nachádzajú jamky aj na bočných stenách zubov, na lícnych plochách dolných šestiek a podnebných plochách horných šestiek. Aj tie je možné zapečatiť.

Pečatidlá môžu byť biele, priesvitné, mať dokonca rôzne odtiene farby zubov. U detí sa však odporúča používať skôr biele pre lepšiu vizuálnu kontrolu stavu zapečatených rýh. Z toho vyplýva, že pečatenie je, samozrejme, možné aj u dospelých. „Tí majú však už stoličky často plombované alebo majú takú nízku kazivosť zubov, že pečatenie v zásade nepotrebujú,“ podotýka stomatologička Lucia Piteková.

Pečatenie vydrží 3 až 5 rokov, je to však veľmi individuálne. Dôležité je v pravidelných intervaloch ho kontrolovať, najlepšie v rámci preventívnych stomatologických prehliadok.

Mnohoročné skúsenosti s pečatením zubov ukazujú, že je to veľmi efektívna a aj ekonomicky veľmi výhodná ochrana pred zubným kazom. Nie je to však náhrada dostatočnej ústnej hygieny.

Ako sa robí pečatenie zubov?

Na úvod treba zub bez zubného kazu dôsledne vyčistiť pastou a rotačnou zubnou kefkou, niekde pieskovaním. V niektorých zubných ambulanciách majú k dispozícii ozón alebo laser, ktorým sa sterilizujú ryhy zuba ešte pred pečatením.

Následne zubný lekár alebo dentálna hygienička povrch zuba pripraví nanesením malého množstva kyseliny fosforečnej s pomocou jemného štetca. Umožní sa tak zachytenie tmeliacej látky na zubnom povrchu a vo všetkých priehlbinkách zuba.

Samotný tmel sa nanáša s pomocou jemného štetca alebo malej injekčnej striekačky so zahnutým koncom. Ide o fotokompozit, čiže látku podobnú bielej plombe, ktorá pred stvrdnutím vyzerá ako tekuté biele lepidlo.

Zapečatené miesto zuba sa ožiari UV-svetlom (podobne ako biela plomba), ktoré spôsobí, že tmel v priebehu niekoľkých desiatok sekúnd stvrdne. Po pečatení zubov môže dieťa prakticky ihneď jesť aj piť.

© Autorské práva vyhradené

chyba