Za zhoršenie zraku môže aj náš životný štýl

Štatistiky posledných rokov ukazujú nárast očných chýb, počnúc krátkozrakosťou u detí cez ochorenia zeleného a sivého zákalu, až po makulárnu degeneráciu. Čím je spoločnosť vyspelejšia a modernejšia, tým horší zrak ľudia majú. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila, že krátkozrakých ľudí, a odhadla, že v roku 2050 bude krátkozrakosťou trpieť polovica svetovej populácie.

01.10.2021 06:00
oftalmológ, doktorka, pacientka, zrak, vyšetrenie Foto:
Preventívna prehliadka u oftalmológa dokáže včas zachytiť všetky očné ochorenia.
debata (2)

Na novodobú epidémiu krátkozrakosti upozorňujú aj oční lekári, do ambulancií ktorých prichádzajú čoraz mladší pacienti. Hoci sú chyby oka väčšinou geneticky podmienené, za ich skorší nástup a zhoršovanie stavu môže najmä náš životný štýl.

Je prirodzené, že okolo 45. roku sa u väčšiny ľudí stráca schopnosť doostrovania do blízka, čo sa prejavuje zhoršeným videním najmä pri čítaní. Avšak nesprávny životný štýl v kombinácii s podceňovaním významu prevencie spôsobujú, že tieto problémy nastupujú oveľa skôr.

„Príliš veľa času venujeme sledovaniu obrazoviek najrôznejších zariadení a náš zrak jednoducho nenecháme dostatočne oddýchnuť si. Práve preto je pre oči veľmi dôležitý pobyt vonku, keď sa viac zameriavajú na vzdialenejšie objekty, čím sa regenerujú,“ hovorí očná lekárka Katarína Kornfeld z Centra mikrochirurgie oka.

Sedavé zamestnanie spojené s prácou za počítačom je teda vhodné v čo možno najväčšej miere vyvažovať pobytom vonku na dennom svetle.

Predchádzať problémom s očami pomôžu tiež pravidelné preventívne prehliadky, keďže viaceré z nich ešte nemusíme pociťovať, ale už môžu byť prítomné. Na pravidelné prehliadky by však nemali zabúdať ani ľudia s už diagnostikovanými dioptrickými chybami. „Na opätovné premeranie by mali chodiť raz za rok a uistiť sa, že používajú správnu hodnotu dioptrií. V exteriéri by mali nosiť kvalitné slnečné okuliare s adekvátnym filtrom a stupňom zafarbenia sklíčka,“ upozorňuje doktorka Kornfeld.

okuliare, zrak, problém Čítajte viac Zrak si môžete zlepšiť cvičením i stravou

Dôležité je nefajčiť, keďže nikotín je veľkým rizikovým faktorom práve pri ochoreniach sietnice. Pomôcť môže kvalitná strava, a to najmä potraviny s obsahom luteínu a zaexantínu, ktoré sa nachádzajú v zelenom a žltom ovocí a zelenine. Tieto látky chránia sietnicu pred pôsobením voľných radikálov.

Existuje množstvo chorôb, ktoré sa z očí dajú vyčítať, čo ešte viac zdôrazňuje potrebu pravidelných preventívnych prehliadok u oftalmológa. „Jediným spôsobom, ako sa neinvazívne môžeme pozrieť dovnútra človeka, je pozrieť sa pomocou našich vyšetrovacích možností do oka. Tak dokážeme odhaliť už v počiatočnom štádiu napríklad hypertenziu, zle liečený diabetes, rozvíjajúce sa systémové ochorenia, napríklad artritída sa prejavuje očnými zápalmi a prvé príznaky roztrúsenej sklerózy sú najmä u žien viditeľné tiež najskôr na očiach,“ hovorí doktor Pavol Veselý z VESELY Očná klinika. Treba však povedať, že nie všetky choroby ihneď spôsobujú zhoršenie zraku, ale práve vyšetrením počas preventívnej prehliadky sa dajú odhaliť zmeny, ktoré svedčia o danej diagnóze.

Pri preventívnej prehliadke oftalmológ zmeria každému pacientovi dioptrie, zistí hodnotu vnútroočného tlaku, centrálnu zrakovú ostrosť a prípadné pokrivenie obrazu Amslerovým testom na mriežke. Vyšetrením na štrbinovej lampe zistí stav a priehľadnosť jednotlivých častí oka. Vyšetrením očného pozadia zistí priamo stav zrakového nervu, sietnice, žltej škvrny a ciev, ktoré sa dajú jedine v oku priamo pozorovať. Takéto vyšetrenie je účinným záchytom všetkých očných ochorení, ktoré často nebolia, postupujú nebadane, ale neliečené môžu viesť až k oslepnutiu, napríklad glaukóm alebo vekom podmienená degenerácia makuly.

astigmatismus, zrak Čítajte viac Ako vidí človek, ktorý má problém so zrakom

OSN prijala vôbec prvú rezolúciu o zraku, má pomôcť miliarde ľudí

Valné zhromaždenie OSN schválilo v júli svoju vôbec prvú rezolúciu o zraku a vyzvalo 193 členských štátov, aby zaistili každému občanovi dostupnú starostlivosť o oči. Prispejú tak k dosiahnutiu spoločného cieľa – pomôcť do roku 2030 najmenej 1,1 miliardy ľudí so slabým či poškodeným videním, ktorí v súčasnosti nemajú dostupné tieto zdravotnícke služby.

Rezolúciu „Zrak každému“ presadzovali Bangladéš, karibský štát Antigua a Írsko, ale pripojilo sa ďalších vyše 100 krajín. Dokument vyzýva vlády krajín, aby sa zaoberali problémom starostlivosti o zrak. Rezolúcia apeluje tiež na medzinárodné finančné inštitúcie a darcov, aby cielene poskytli financie, predovšetkým rozvojovým krajinám, na riešenie čoraz silnejšieho dosahu straty zraku na ekonomický a sociálny rozvoj.

Podľa rezolúcie „najmenej dve miliardy ľudí žijú so slabým zrakom alebo v slepote a 1,1 miliardy ľudí má slabý zrak, ktorému sa dalo zabrániť alebo sa ešte dá liečiť“.

„Celosvetovo treba starostlivosť o zrak výrazne zlepšiť, pretože podľa očakávania polovica svetového obyvateľstva bude do roku 2050 žiť so slabým zrakom,“ píše sa v rezolúcii.

Veľvyslankyňa Bangladéša pri OSN Rabab Fatimová pri predkladaní rezolúcie zdôraznila, že ide o vôbec prvé zameranie pozornosti na zrak. A odsúhlasenie dokumentu označila za „veľmi oneskorené uznanie faktu, že zdravý zrak hrá ústrednú rolu v ľudskom živote a v udržateľnom rozvoji“ spoločnosti.

Strata zraku, ktorá znižuje produktivitu, stojí globálnu ekonomiku v priemere „závratnú sumu 411 miliárd dolárov ročne“, uviedla Fatimová. Aj keď rezolúcie nie sú právne záväzné, odrážajú celosvetovú mienku. Podľa veľvyslankyne je rezolúcia „príležitosť zmeniť životy miliónom ľudí, ktorí žijú v slepote alebo so slabým zrakom“.

(TASR)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #WHO #zelený zákal #makulárna degenerácia #krátkozrakosť #očná chyba #šedý zákal #zrakové ochorenia