Zakryte si oko, môže vám to zachrániť zrak

Prinášame návod, ako sa môžete rýchlo a jednoducho otestovať aj sami. Pozor však, sú aj situácie, keď by ste návštevu očného lekára určite nemali odkladať!

05.10.2021 06:00
doktor, zrak, preventívna prehliadka,... Foto:
Mnoho ľudí v odkladá kontrolné vyšetrenia u špecialistov, rovnako to platí aj v prípade oftalmologických ambulancií. Preto je oveľa viac ako inokedy dôležité, aby si pacienti kontrolovali zrak aj doma.
debata

Vekom podmienená degenerácia makuly (VPDM) sa týka najmä seniorov a vo vyspelých krajinách patrí k najčastejším príčinám straty zraku. Existuje však spôsob, ako sa každý, sám a bez pomoci lekára, dokáže otestovať a zistiť, či by mal navštíviť očného lekára, lebo môže ísť o začínajúce nezvratné ochorenie vedúce k slepote.

VPDM sa vyvíja postupne a problémom je, že si ho často ani sám pacient nevšimne. Keď na seba upozorní jasnými príznakmi, vypadávaním písmeniek či zdeformovaným obrazom, choroba už postúpila a je ťažšie ju liečiť.

Ochorenie, ktoré zasahuje makulu, teda centrálnu časť sietnice oka – miesto najostrejšieho videnia – postihuje ľudí nad 50 rokov a jeho výskyt stúpa s vekom. Vo veku 65 rokov a viac ho diagnostikujú jednému človeku z desiatich. Po 75. narodeninách ním trpí približne každý štvrtý človek.

Video
V nasledujúcom videu vás očná lekárka MUDr. Oľga Krausová z OK Oftal v bratislavskej Rači oboznámi s tým, čo všetko obnáša komplexné očné vyšetrenie. Prečo trvá toto vyšetrenie až hodinu?

Príčiny vzniku ochorenia nie sú známe, poznáme len jeho rizikové faktory. Je ním fajčenie, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, nadváha, nedostatok pohybu, vystavenie očí slnečnému žiareniu, svetlé dúhovky, výskyt ochorenia v rodine. Viaceré z týchto rizikových faktorov sa spájajú aj s častými civilizačnými ochoreniami, preto lekári odporúčajú predovšetkým zdravú životosprávu. Aby sme strate zraku zabránili, dôležité je aj včasný zachytenie ochorenia.

„Najmä suchá forma vekom podmienenej degenerácie makuly býva bez príznakov. Funkciu chorého oka často preberá druhé oko. Stáva sa, že niektorí pacienti odhalia problém úplnou náhodou. Prídu na vyšetrenie, myslia si, že len potrebujú silnejšie okuliare a diagnostikujem im vekom podmienenú degeneráciu makuly. Ochorenie sa môže rýchlo zhoršovať a ak postihnutie zraku zistíme neskoro, v pokročilom štádiu vlhkej formy sa môže stať, že pacientovi už nedokážeme pomôcť a o zrak definitívne príde,“ upozorňuje na riziko očný lekár Pavol Kusenda.

Mnoho ľudí v odkladá kontrolné vyšetrenia u špecialistov, rovnako to platí aj v prípade oftalmologických ambulancií. Preto je oveľa viac ako inokedy dôležité, aby si pacienti kontrolovali zrak aj doma. Test zraku pomocou Amslerovej mriežky je rýchly, jednoduchý a pomôže dentifikovať problém aj bez lekára.

oftalmológ, doktorka, pacientka, zrak, vyšetrenie Čítajte viac Za zhoršenie zraku môže aj náš životný štýl

Ako si môžete skontrolovať zrak pomocou Amslerovej mriežky?

Stačí si zakryť jedno oko a druhým sa sústrediť na čierny bod v strede Amslerovej mriežky. Ak vidíte obraz rovnako, váš zrak je momentálne v poriadku a stačí, keď sa otestujete o ďalší týždeň. Ak by ste ho však videli zdeformovane, napríklad vlnité alebo zahmlené čiary, vynechaný obraz, navštívte očného lekára. Dôležité je, aby ste si oči kontrolovali pravidelne a každé otestovali samostatne. Výhodou, ale aj nevýhodou nášho zraku v tomto prípade je, že oči sa vzájomne dopĺňajú a veľakrát si neuvedomíme, že dobre vidíme len jedným okom a ochorenie nemusíme odhaliť.

„Keď vekom podmienená degenerácia makuly postupuje, pacientovi sa pri čítaní začnú prehýbať riadky, má problém s čítaním, vypadávajú mu písmená, nerozoznáva tváre. Vidí tmavú škvrnu alebo zdeformované objekty. Tým, že sa mu postupne znižuje ostrosť videnia, výrazne sa mu znižuje aj kvalita života,“ dodal doktor Kusenda.

Popis k obrázku v prípade jeho zlej čitateľnosti: Ak pri čítaní používate okuliare, nasaďte si ich. Zakryte si jedno oko a druhým sa sústreďte na čierny bod v strede mriežky. Sledujte iba bod v strede, oko udržujte zaostrené. Takýmto spôsobom skontrolujte každé oko zvlášť. Ak uvidíte linky zdeformované, rýchlo vyhľadajte svojho lekára.

Človek so zdravým zrakom vidí mriežku takto.

Človek s vlhkou formou degenerácie makuly vidí obraz zdeformovaný.

Amslerova mriežka. Foto: https://www.mojeoko.sk/otestujte-svoj-zrak/
Amslerova mriežka Amslerova mriežka.
Viac informácií o ochorení získate na www.mojeoko.sk
okuliare, zrak, problém Čítajte aj Zrak si môžete zlepšiť cvičením i stravou

Ako má vyzerať preventívna prehliadka

  • vyšetrenie zrakovej ostrosti: pozostáva z merania množstva dioptrií každého oka a zo skúšky najlepšieho videnia bez okuliarov a s prípadnými okuliarmi
  • vyšetrenie vnútroočného tlaku a periférneho videnia – je dôležitá na zistenie zeleného zákalu (glaukómu), ktorý sa v prvých štádiách prejavuje najskôr zvýšením vnútroočného tlaku a zhoršením periférneho videnia
  • vyšetrenie množstva produkcie sĺz – pomocou neho môžeme zistiť niektoré alergické ochorenia, autoimunitné ochorenia, príčinu opakovaných zápalov spojiviek a povrchu oka a tiež niektoré endokrinologické ochorenia
  • vyšetrenie očného pozadia – odhalí najčastejšie zmeny na cievach spojené s aterosklerózou, vysokým krvným tlakom, zmeny v oblasti zrakového nervu (vznikajú pri glaukóme a niektorých ochoreniach mozgu), zmeny sietnice a žltej škvrny, odhalí aj vnútroočné nádory

Kedy by ste návštevu očného lekára nemali odkladať:

  • ak spozorujete akútny stav, ktorý vznikol bez zjavného podnetu
  • ak pocítite bolesť, začervenanie či zhoršené videnie bez toho, aby ich zavinilo napríklad cudzie teleso v oku či zápal spojiviek z prechladnutia
  • vždy pri chronických neustupujúcich ťažkostiach, ktoré sa nezlepšujú, ale majú tendenciu postupne sa zhoršovať
  • raz ročne v rámci preventívnej očnej prehliadky
oko, Snellenova tabuľka, zrak Čítajte viac Tip: Pozor na zrak pri práci za počítačom. Takto ho udržíte v dobrej kondícii

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zrak #očné vyšetrenie